Skimming - har ni råkat ut för det?

Diskussion i 'Kreditkort' startad av agehall, 18 Januari 2012.

 1. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag reser ju en hel del i rätt udda länder, men jag har inte haft några som helst problem med mina kreditkort. -Tills idag.

  Strax efter lunch ringde AmEx bedrägeriavdelning mig och undrade om jag hade tid att prata lite. Efter sedvanliga säkerhetsfrågor så undrade de hur jag lyckades äta Pizza i Oslo kl 2000 igårkväll för att sedan handla i en Target-butik i US runt 0200. Det enkla svaret är ju uppenbarligen "det gjorde jag inte"...

  Så, nu väntar jag på ett temporärt ersättningskort som förhoppningsvis levereras imorgon. Som tur var hade de inga som helst problem att skicka kortet till mitt kontor i Oslo, så jag behöver inte åka hem till Sverige för att få fatt på det - tack för det AmEx!

  Detta får mig dock att undra lite.. Jag tycker man hör rätt mycket om skimming och jag brukar vara rätt vaksam när jag lämnar ifrån mig mitt kort. Hur stor är egentligen risken? Har andra här råkat ut för det?
   
 2. Kricka

  Kricka Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  En kollega använde bankomaten på Oxford St i London och fick sitt kort skimmat.
  Banken i Sverige tog smällen men det är en hel del strul innan det löser sig.
   
 3. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har en känsla av att det är mycket struligare att få ett kort som är kopplat direkt till ett konto skimmat än om det är ett betal/kreditkort. I det senare fallet har man ju en chans att bestrida fakturan innan man betalar den, men om pengarna redan dragits från kontot så är det säkert mycket struligare.
   
 4. Perra

  Perra Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Har hänt mig 2 gånger. En gång med ett Visa-kort och en gång med ett Amex. I bägge fallen har respektive bedrägeriavdelning ringt upp kontrollerat att det är korrekt innan pengar dragits från kontot.
   
  Last edited: 18 Januari 2012
 5. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det närmaste jag kommit var att Eurocard skickade ett nytt kort med förklaringen att jag använt det gamla kortet på ett ställe som visat sig otillförlitligt. Ingen aning om var det var...
   
 6. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag fick mitt Eurocard skimmat nyligen, men har ingen aning om hur det gick till. Hade inte använt kortet utomlands nyligen eller på några suspekta ställen, och så en dag ringer Eurocard och frågar om jag först gjort ett köp på typ 2 kr och därefter försökt sätta in 2000€ på nått nätcasino. Efter samtalet spärrades kortet direkt.

  Ett annat fall som jag varit med om är inte skimming men visar på hur bolagen håller koll på transaktioner. Jag försökte boka Condor flyg med mitt Amex men fick avslag, 10 min senare ringde Amex och frågade om jag försökt boka nått på Condor. Efter att jag bekräftat gick det bra att gå in igen och betala.
   
 7. Gnopps

  Gnopps Medlem

  Ort:
  HEL
  Land:
  Finland Finland
  Jag har fått nytt bank/kreditkort av Nordea två gånger på 18 månader. Det har bara kommit på posten med ett brev att det använts på ett suspekt ställe. Jag har inte märkt att något försvunnit från bankkontot någon gång.
   
 8. jumbooze

  jumbooze Medlem

  Ort:
  ex-CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  AMex kortet blev hijackat och fick ett mail från Amazon
  som undrade varför jag ville ha samma kort kopplat til 2 konton
  och varför jag ville handla teknikvaror till en US adress.

  De berättade att de (Amazon) nekat köpet pga suspekta omständigheter.

  AMex berättade att de sett ett 7 kr "test" köp och sedan kört på med fetköpet...
   
 9. Någon hade åkt mellan TLV och YYZ medan dom på samma tid spelade nätpoker på flera sajter. Både AMEX och British Airways VISA (Entercard) på samma tid. Ni kan jo själva gissa:
  a) Vem var proaktiv, vem var reaktiv?
  b) Vem som löste allt utan tjafs, och vem som vill ha polisanmälan innan man började med caset?
   
  Dbodenfo gillar detta.
 10. jth

  jth Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Mitt Eurocard blev skimmat för några år sedan. De hade tankat på några olika bensinstationer i USA för en mindre summa.
  Samma teknik där, först ett "testköp" på 1 dollar och sedan debiteringar.
  Jag vet inte heller hur det gick till, det används ganska sparsamt och bara för arbetsomkostnader, dvs aldrig för nätköp mm.

  Däremot hände det en kollega för ett antal år sedan att hans Amex-kort stals av en anställd på posten (det var en rätt stor härva som fick en del mediauppmärksamhet). Han fick se fakturorna, de hade hunnit handla allt från kläder till resor och barnvagnar och åka taxi och gå på restuarang i stockholmsområdet för nästan 200000 kr under ett par dagar. Man kunde i princip följa personens rörelsemönster genom fakturan :)
  Till slut försökte de betala handpenning på en ny bil med kortet och då blev handlaren misstänksam och ringde Amex och polisen.
   
  Dbodenfo gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×