Reseförsäkringar, vilken är bäst?

Diskussion i 'Övrigt' startad av Hyperion007, 19 Oktober 2011.

 1. Hyperion007

  Hyperion007 Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja idag fick vi en ny reseförsäkring på jobbet. Ett företag som heter Europeiska.
  Jag har aldrig behövt nyttja en reseförsäkring så jag är nyfiken på vilka som finns, vilka ni rekommenderar och ja allmänna åsikter om reseförsäkringar.

  Vore också kul om det fanns en guide här på sidan eller ett reportage ang. detta.

  I den lilla foldern man fick från Europeiska står det såhär ang försenat bagage:

  Försening
  Bagageförsening vid utresa, ingen karenstid 6000kr
  efter 24 timmar ytterligare 6000kr

  Bagageförsening vid hemresa
  Ersättning lämnas för nödvändiga och skäliga extrakostnader för kläder och hygienartiklar mot kvitton, 1500kr

  Ni som vet bättre än mig, om mitt incheckade bagage är försenat eller om jag p.g.a. förseningar missar min connection i t.ex. CPH och får stanna en natt där, får jag då ut 6000kr no questions asked?

  För att Amex reseförsäkring ska gälla så måste jag väl betala biljetten med mitt Amex?
  Vad händer om jag har dubbla reseförsäkringar? Får jag dubbel ersättning då?
   
 2. Jag tror att i ditt fall får man ersättning för "personförsening", men inte för "bagageförsening".
  Även personförsening har undantag på många reseförsäkringar, så det är bäst att du kollar din reseförsäkring.

  Ja.

  Du får ersättning från båda om det är sådan som överstiger högsta ersättningsvärde som du kan få från ett försäkringsbolag.

  T ex: Flygbolaget har tappar bort din väska för alltid och värdet av innehåll är ca 15.000 SEK.
  Du har två reseförsäkringar.
  Reseförsäkring A(från kreditkort) täcker upp till 10.000 SEK
  Reseförsäkring B(firmas eller via hemförsäkring)täcker upp till 10.000 SEK

  Då kan du få ersättning 7.500 SEK från försäkringsbolag A och lika mycket från försäkringsbolag B.
   
 3. henrik l

  henrik l Medlem

  Ort:
  KVB
  Land:
  Sverige Sverige
  Mina erfarenheter av Europeiska när bagaget kommer bort är hittills goda. Via mitt First Card (Master Card) har jag vid några tillfällen betalat våra privata biljetter till Italien. Vid ett par tillfällen försvann bagaget temporärt på MXP. Efter att ha skickat all nödvändig dokumentation hade jag pengarna på ca en vecka.
   
 4. Bybon

  Bybon Medlem

  Hej! Lånar den här tråden eftersom rubriken är lämplig.

  Hela familjen hade förra året bokat en rundresa till/i USA med reguljärbiljetter. Planen var att resa från CPH till A, sedan till B, sedan till C och sedan till CPH. Vi hade betalat med VISA-kort för att vara säkra på att ha en avbokningsförsäkring. Akut sjukdom uppkom som omöjliggjorde resan och vi blev tvungna att avboka. Vi uppfyllde alla krav på typ av sjukdom, läkarintyg, avbokning i tid etc.

  Döm om vår förvåning då vi enbart fick tillbaka drygt 30% av priset på resan från TryggHansa som VISA använder sig av för denna reseförsäkring. Skälen var två:
  1. Vi hade inte bokat alla ressträckor samma dag (som visade sig vara ett krav för att täcka hela resan), så enbart resorna över Atlanten ersattes och inte resorna från A till B och från B till C (som hade bokats några dagar senare).
  2. VISA-försäkringen ersatte inte skatter och avgifter, vilket kan utgöra en mycket stor del av flygbiljetten när man köper en reguljär resa. Jag tror att det är särskilt vid bra biljettpriser som andelen för skatter och avgifter är stor och dessa delar är ofta ungefär lika stora, i vårt fall ca 25% vardera av biljettpriset.

  Naturligtvis stod allt detta i det finstilta.... Skatter kan man ofta få tillbaka från flygbolaget om man måste avboka en biljett av vilket skäl som helst, även om biljetten inte är ombokningsbar på något sätt. Det är få som vet om, så informationen ovan om VISAs restriktioner samt detta blir kanske dagens tips till någon som läser detta.

  Nu skall vi försöka boka samma resa igen, så min fråga är denna: Kan någon tipsa om en tilläggsförsäkring, kreditkort med bra försäkring etc. som täcker HELA kostnaden för flygbiljetter om man blir sjuk (den del man inte kan få tillbaka från flybolaget)? Vi förlorade en stor summa pengar förra året och vill helst slippa detta fler gånger... Vi reser mycket och har hittills aldrig behövt fastna i detta träsk... men nu är det tydligen dags!

  Och för den som vill läsa vidare om min erfarenhet om Länsförsäkringars tilläggsförsäkring för resor (som jag tills i torsdags trodde kunde lösa vårt problem) så läs gärna vidare:

  Hos LF står följande:
  "Ersättning lämnas för resekostnad som du inte kan få tillbaka från researrangör, trafikföretag, hotell eller liknande. För definition av resekostnad se avsnittet J.1.3 Definitioner."

  Från J.1.3:
  "Resekostnad: Med resekostnad menar vi det belopp som du före skadetillfället betalat för • övernattning på hotell eller motsvarande, • stuga eller lägenhet som du hyrt av privat uthyrare i högst 45 dagar under förutsättning att du har ett hyresavtal, • färdbiljett, logi och annat arrangemang hos resebyrå eller transportföretag, • hyrd bil hos biluthyrningsföretag, • liftkort, greenfee, hyra av sportutrustning samt bokade evenemang och utflykter som du inte kunnat utnyttja och som du inte kan få tillbaka från annat håll."

  Med andra ord är LFs försäkring en mycket bättre försäkring än VISAs som enbart "täcker" flygbiljetten. Länsförsäkringars försäkring ger också ersättning om du blir sjuk under viss del av resan så att du inte kan utnyttja resan som tänkt. Jag tecknade denna försäkring.

  Dags då att boka biljetter: Jag hade tidigare blivit upplyst per telefon att inga begränsningar fanns m.a.p. skatter och avgifter men men mailar ändå och dubbelkollar detta och om de har restriktioner angående att alla sträckor måste bokas samtidigt och får följande svar: "Då flygskatter och avgifter inte finns med i ovan definition ersätter vi inte dessa.Vi beklagar att du fått fel info tidigare. Glad Påsk!" Sedan var det stängt på LF för helgen. Svar på fråga två fick jag aldrig.

  Man kan ju anse att beskrivningen av VISA-försäkringen åtminstone är "ärligare" som tydligt anger att skatter och avgifter inte återbetalas.
   
 5. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag förstår inte ditt problem med LF. De ersätter alla kostnader som inte ersätts av flygbolaget om du måste avboka. Flygbolaget betalar tillbaka skatter, LF resten, d.v.s. du har fullt skydd.
   
  flum gillar detta.
 6. Olsson91

  Olsson91 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Yes, 100% har jag för mig du måste betala med kortet.
  Finns det ens något AmEx utan centurion som betalar 6k efter försenat bagage ? Med mitt World Elite från Danskebank så får jag bara 5k :/
   
 7. Bybon

  Bybon Medlem

  Ja, det var precis det jag trodde när jag bokade försäkringen, men tyvärr blir det inte heltäckande eftersom det visar sig att de inte betalar tillbaka avgifter. Det står tydligt i mailet från deras representant ("Då flygskatter och avgifter inte finns med i ovan definition ersätter vi inte dessa."). Även om vi får skatter tillbaka från flygbolaget så förlorar vi avgifterna vilka i vår förra resa utgjorde ca 25% av resans pris. För en lång resa med flera sträckor och många personer blir det lätt en stor summa.
   
 8. Bybon

  Bybon Medlem

  Olsson 91:
  Du svarade på en fråga från 2011 :). Dagens fråga handlade inte om det.
   
 9. Olsson91

  Olsson91 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Så bra koll har jag :-D
   
 10. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det låter som att kundservice fått saker om bakfoten och blandat ihop skatter och avgifter. Jag läser texten som att försäkringen ersätter färdbiljett. Undantaget är den del av färdbiljetten som du kan få tillbaka från trafikföretaget, oavsett vad den delen kallas.
   
  agehall gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×