Premiärtur för SJs nya snabbtåg SJ 3000

Diskussion i 'SJ & SJ Prio' startad av Jacob, 2 Februari 2012.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  Måndag 6 februari är det premiär för SJs nya snabbtåg SJ 3000. Premiärturen kommer gå från Stockholm till Sundsvall.

  På de nya tågen kommer dessutom finnas ett information och underhållningssystemet "ombord.sj.se". Trafikinformation visas i vestibulerna och har man med sig egen dator kan man få tillgång till både trafikinformation och underhållning direkt i datorn via informationssystemet.

  Även bistron är omgjord för att möta dagens krav, det ska finnas gott om utrymme för ben och bagage och alla tåg är handikappanpassade med både rullstolshiss och extra rullstolsplatser på tåget.

  Totalt finns nu fyra tågsätt i SJs ägo som har fyra vagnar vardera. Linjen Stockholm-Sundsvall kommer senare under vintern utökas med linjen Stockholm-Östersund.

  Lite kul med underhållningssystem ombord, nu får väl ITE lanseras som begrepp, "in-train entertainment".

  (Källa: Pressrelease)
   
 2. henrik l

  henrik l Medlem

  Ort:
  KVB
  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant att det är just de linjerna man gör premiären på och inte Stockholm-Göteborg/Malmö. Misstänker att det officiella argumentet kan vara att man vill konkurrera med flyget. Konspirationsteoretikern i mig säger dock att man nog räknar med vissa inkörningsproblem och på sträckan Sthlm-Gbg kanske det skulle bli ett jäkla liv bland hårt prövade resenärer:p
   
 3. Jag har förstått att problemet ligger inte på själva tåget utan banor.
  Finns det dubbla spår hela vägen mellan Stockholm - Göeteborg och mellan Stockholm -Malmö?
   
 4. Kristofer

  Kristofer Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Vad jag hört, är tanken att frigöra befintliga X2-tåg på dessa linjer, och öka kapaciteten på Stockholm-Göteborg/Malmö med dem.
   
  1 person likes this.
 5. twiggs

  twiggs Medlem

  Exakt. Dessa tåg är jämfört med SJ 2000 anpassade för linjer med lägre antal passagerare, fler stopp och framförallt tänkta precis som tidigare kommentarer säger att frigöra fler X2-set för att kunna (framförallt) dubbla antalet sittplatser på linjerna Stockholm–Göteborg/Malmö-Köpenhamn genom längre tåg. På sikt ska SJ 2000 enbart trafikera dessa linjer (och evt Göteborg–Malmö/Köpenhamn) medan SJ 3000 ska ta över trafiken på mindre linjer som idag körs av SJ 2000 som exempelvis Sundsvall–Stockholm, Östersund–Stockholm, Arvika/Karlstad–Stockholm, Uddevalla–Stockholm och den halvt nedlagda linjen Jönköping–Stockholm.
  1 avgång om dagen till Sundsvall ska dock fortfarande köras av SJ 2000. Till Uddevalla har man tänkt sig att öka antalet avgångar till 3 om dagen för att dessa tåg ska kunna ta en större del från mindre orter längs med Södra stambanan så att SJ 2000 får färre stopp.

  Sedan ska också SJ 3000 så smått börja köras upp mot Dalarna (Falun till att börja med och senare evt. även Mora) för att frigöra loktåg. Det har också spekulerats om att dessa tåg ska sättas in på Stockholm–Oslo, fast det låter jag vara osagt. Den nya tågtypen ska förstås också användas på den nya linjen mellan Umeå och Stockholm när den nu öppnar.
   
  2 personer gillar detta.
 6. Jacob

  Jacob Medlem

 7. henrik l

  henrik l Medlem

  Ort:
  KVB
  Land:
  Sverige Sverige
  Som sagt, enbart en konspirationsteori:) Det låter ju vettigt att man kör med tåg som är anpassade till omständigheterna både vad gäller spår och passagerare och att man kan utnyttja X2000 där det passar bäst. Vill minnas att det för några år sedan fanns X2000 som gick till Jönköping via Falköping. Just på sträckan Falköping-Jönköping kändes X2-tågen helt malplacerade. Passagerarna var säkert nöjda som slapp skumpa fram i motorvagnen, men det var kanske inte ett optimalt resursutnyttjande.
   
 8. Jacob

  Jacob Medlem

  Klockan 12.23 måndag 6 februari går den första avgången från Stockholm central till Sundsvall.

  Intresserade är välkomna att närvara vid invigningen. Klockan 12.00 börjar invigningsceremonin med tal och bandklippning.
   
 9. mry

  mry Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag jobbar på måndag men jag räknar med att årskortguldsj bevarar det där bra åt mig :)
   
  2 personer gillar detta.
 10. Roger J

  Roger J Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är dubbla spår mellan Stockholm och Malmö/Göteborg. Dock inte norrut mot Sundsvall. Norr om Gävle är det enkelspår.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×