Fjärrstyrda flygplatser - verklighet redan 2012

Diskussion i 'Flygplatser' startad av Jacob, 13 Januari 2012.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  En flygplats som övervakas och fjärrmanövreras från annan ort? Detta ser faktiskt ut att bli verklighet redan i slutet på 2012. Enligt Ekot väntas Örnsköldsvik i slutet på året bli Sveriges första fjärrmanövrerade flygplats.

  Tekniken kommer från SAAB och och innebär att ett 15-tal kameror placeras på flygplatsen, i kontrolltornet och i master som sedan visas på 360-graders displayer. Displayerna kan placerar i en kontrollcentral i en helt annan del av landet där trafiken leds till och från flygplatsen.

  Ännu krävs en formell certifiering innan systemet kan tas i bruk men LFV är mycket hoppfulla och blir fjärrsystemet verkligehet kan det kraftigt reducera kostnader för främst mindre flygplatser där reguljärtrafik bedrivs. Pilotprojektet Örnsköldsvik är en stad som är högst beroende av flygtrafiken men den flygtrafikledningen blir mycket kostsam för kommunen med endast fyra dagliga flygningar till Stockholm.

  (Källa: Ekot)
   
 2. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som ytterligare information kan tilläggas att utvärderingen av denna teknik och funktion genomfördes för något år sedan av LFV att fjärrmässigt övervaka och leda flygtrafik på Ängelholm flygplats. Flygledningen gjordes då från Sturup kontrollcentral. Resultatet var då så pass gott att man beslutat att gå vidare med detta koncept. Det är dock en lång väg kvar med alla godkännanden och certifieringar.
  Rent ekonomiskt finns det mycket pengar att spara om nu säkerheten helt kan tillgodoses. Flygledare är en dyr resurs och har flygplatsen då relativt lite trafik finns det pengar att tjäna.
   
 3. Kristofer

  Kristofer Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Hur resonerar man med fjärrstyrt TWR kontra AFIS på lågtrafikerade flygplatser, t ex Örnsköldsvik? Är det säkerhetsaspekter som gör att man vill ha kontrollerad luft trots den låga trafiken?
   
 4. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
 5. Jacob

  Jacob Medlem

 6. henke12

  henke12 Medlem

  Ort:
  STO
  Land:
  Sverige Sverige

  Övik har positiv kontroll (dvs inte afis) under hela sin öppethållning
   
 7. stewigriffin

  stewigriffin Medlem

  Ort:
  NYC
  Ser inga nackdelar med fjärrstyrda flyplatser förutom att arbetsplatserna försvinner. Hade varit roligt att se fler mindre flygplatser.
   
 8. Jacob

  Jacob Medlem

 9. A380*G

  A380*G Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Bra försök men frågan är om underhåll av systemet och utvecklingskostnader betalar sig då detta enbart kommer gälla ett fåtal glest trafikerade flygplatser.
   
 10. Pho

  Pho Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Det uppmärksammades även i senaste numret av Nyteknik.

  Spännande utveckling...
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×