Kastruller och stekpannor fick arbeta hårt när finalstriden mellan tre topprestauranger om att komponera menyn ombord på Singapore Airlines genomfördes. Det gjorde de tre kockarna som smakduellerade också. Vinnaren blev Maarbjerg.

Vinnaren korades hos Gate Gourmet Nordic.

Vinderen får præmien af Tim Lee + konkurrenter

Den danska kocken Mikkel Maarbjerg, den ena halvan av Kirk & Maarbjerg, fick det eftertraktade uppdraget att framöver skapa flygmåltider till såväl Economy Class som Business Class för Singapore Airlines på deras rutt mellan Köpenhamn och Singapore. Den rutt som flest svenska resenärer använder.

Mikkel Maarbjerg har med sina specialkunskaper om gastronomi redan tidigare nått stora framgångar, bland annat topp 10 placering vid Bocuse d’Or 1999 och han har varit kökschef på den tvåstjärniga restaurangen Kommandanten innan han öppnade Ensemble och fick två Michelin-stjärnor där. Kiin Kiin och Dragsholm Slot skapade också ytterst välsmakande mat och det var inte lätt för domarpanelen att utse en vinnare, enligt ett pressmeddelande.

– Det finns en lång rad praktiska omständigheter man måste beakta när man skapar mat som ska serveras ombord, våra smaklökar fungerar sämre högt upp i luften, samtidigt ska flygmaten tillredas flera timmar före avgång och kunna värmas ombord. Det finns också många hygienkrav som gör processen svår. Men alla tre kockarna har i dag serverat mycket välsmakande mat som fick det att vattnas i munnen, de var väl införstådda med utmaningarna vad gäller köket ombord på ett flygplan och det var marginaler som avgjorde att Maarbjerg vann förstapriset, säger Casper Vedel Jensen från Gate Gourmet, den flygmatsleverantör som normalt tillreder maten till Singapore Airlines.

– Singapore Airlines är redan prisade för maten vi serverar våra gäster ombord, och med den här tävlingen ville vi utveckla flygmaten till en ännu mer välsmakande nivå. Med valet av Maarbjerg i dag visar vi att vi siktar mot stjärnorna och söker efter nordisk gourmetmat av högsta kvalitet. Det har varit en spännande och lärorik process, och vi ser med spänning fram mot att få höra vad våra gäster ombord på den första flygningen efter nyår tycker”, säger Singapore Airlines Tim Lee, general manager, Scandinavia and Finland.

Menu:

Forret fra Mikkel Maarbjerg

Starter – Business class: (foto)

Baked halibut with salted cucumber, watercress, crispy rye bread, dill mayonnaise and mussel cream

Main course – Business class:

Poussin én crepinette with morels, gastric and creamy chanterelle sauce served with fingerling potatoes in browned butter, fried corn, pickled and grilled onions

Main course – Economy class:

Braised free range pork neck with baked celeriac in mustard sauce with mashed potatoes served with raw green cabbage salad with almonds, apples and cranberries.