unnamed12-576x300Fler och fler människor intresserar sig för vad de stoppar i munnen, och som en del av den trenden lanserar nu Singapore Airlines matkonceptet ”Deliciously Wholesome”. Det består av i allt 28 rätter, och det är flygbolagets egna resende, som har varit med till att välja de rätter som skall vara med. Konceptet gäller bara för avgångar ut från Singapore till att starta med. De 28 rätterna fördelar sig på 15 i exklusiva bokningsklassen Suits (där man får sin egen kabin) men det är också 13 nya rätter till resande på Business Class. Några av rätterna kommer också finnas tillgängliga i SilverKris-loungen på Changi-flygplatsen i Singapore. Det är The International Culinary Panel, flygbolagets panel bestående av åtta stjärnkockar som har komponerat rätterna.

Henrik Hanevold är försäljningschef hos Singapore Airlines i Norge, och han kommenterar det nya matkonceptet så här: ”Våra gäster intresserar sig mer och mer för hälsa och en sund livsstil, och det vill vi gärna kunna bidraga med genom att kunna erbjuda bättre maträtter, större variation och inte minst större matupplevelser i luften. Det man äter uppe i luften betyder också en hel del för hur man mår under resan, och hus man har det när man kommer fram till sin destination.

Passagerarna har hjälpt till

Lanseringen av ”Deliciously Wholesome” är ett resultat av en ganska lång process, där en del av bolagets frekventa resande har hjälpt till med att smaka och betygsätta olika rätter och ingredienser. Men man har också fått proffshjälp i form av matgurun och näringsexperten Mayura Mohta, som har analyserat vad rätterna bjuder på av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.  Mayura Mohta har skrivit böckerna ”The Heart Smart Oil Free Cookbook” och ” The Wholefood Kitchen- Naturally Nourishing Meals for a Healthy Lifestyle”.

”Vi har tittat på att den mat vi serverar skall fungera optimalt när man flyger långt” berättar Mayura Mohta. ”Vi har sett till att ingredienserna ska fungera bra ihop, och vi använder kvalitetsprodukter inom fullkorn, färsk frukt, massor av grönsaker, ljust kött, fisk, nötter och kryddväxter. Maträtterna innehåller näringsämnen som gärna ska motverka den belastning som kroppen utsätts för när vi flyger långt. Meningen är att man ska komma fram mer utvilad, mindre dehydrerad och förhoppningsvis med lite mindre jetlag i kroppen.

Förutom en del välsmakande sallader har man satt ihop rätter som ”citron-ångad havsaborre med salladspuré” som ger massor av omega 3 och omega 6-fettsyror. Eller låter det inte gott med en ”sousvide biff Yamato med Nomono-grönsaker”? Det är en traditionell rätt från Japan som kombinerar kött (järn och zink) med den goda smak som ingefära ger. Ingefära är dessutom bra på att motverka små infektioner i kroppen. Man har också komponerat goda efterrätter: ”cheesecake av tofu med citronkompott” och ”vattenmelon-gelé med mango”.

Fokus på gastronomi

Singapore Airlines har alltid haft fokus på den mat man serverer. Den danska Michelin-kocken Mikkel Maarbjerg har exempelvis precis gjort nya menyer till bolaget på rutten från Kastrup till Singapore. Mikkel Maarbjerg kom på sjunde plats vid Bocuse d’Or år 1999, och han har senare varit chefkock på köpenhamnska topprestaurangen Kommendanten, med två Michelin-stjärnor som resultat. Han har också varit en del av teamet som startade Restaurant Ensamble, och också här blev belöningen två stjärnor.

Singapore Airlines International Culinary Panel föddes 1998 och man har haft en lång rad stjärnkockar med i panelen, inklusive TV-kända Gordon Ramsey. I dag består panelen av dessa kockar, som tillsammans med flygbolagets egna kockar och matexperter sätter ihop nya rätter och utvecklar urvalet av mat och dryck i kabinen och i loungerna: Alfred Portale (USA), Carlo Cracco (Italien), Georges Blanc (Frankrike), Matthew Moran (Australien), Sanjeev Kapoor (Indien), Yoshihiro Murata (Japan) och Zhu Jun (Kina).