Fast du har ett litet problem med dina exempel. Du kan inte riktigt jämföra en 25årig whisky av en sort med en 5årig av en annan sort.
Ska man jämföra olika åldrar ska man hålla sig till en sort. Jag har tex testat en faslig massa Highland Park. Där ser jag en sweet spot runt 25år. Den 50åriga jag provade smakade skit rent ut sagt. Men från 12 upp till 25 blir det bara bättre och bättre.
Sedan har vi vissa andra där de yngre har mycket mer smak och karaktär än de äldre som bara blir blaskigare.
Generellt sett tycker jag dock att de yngre är mer spritiga i smaken och det är det som jag helst vill undvika.
Provade nya 25-åringen under en Highland Park master class på Öl- och Whiskymässan nyligen. Den har lite lägre alkoholhalt än den tidigare, vilket beror på att de har en viss mängd 42-årig whisky i den. Den smakade riktigt bra!
21-åringen som finns på endast travel retail är inte dum den heller.
Har en massa H.P. hemma, med gamla 25:an samt 30-åringen som den äldsta. Har inte provat någon äldre än så, vad jag kan minnas.
Just nu står en nyinförskaffad 23-årig Laphroaig (1989) och väntar på att öppnas i helgen... Ska bli intressant!
Släpptes i oktober för den nordiska marknaden och då 1.800 flaskor till antalet, efter vad jag hört.