Senaste nytt

Vill SAS se pass för spädbarn vid resa till Palma, Mallorca?

fly4fun

Medlem
Man måste skilja på identifering och identifering. Staten/EU har inga krav på identifering, så du kommer aldrig behöva visa leg för nån gränskontroll. Däremot kan det skillja från handlingbolag till handlingbolag, från flygbolag till flygbolag och från flygplats till flygplats om gatepersonal vill se identifering att det är personen på biljetten som kliver ombord. SAS inom Norden kollar nästan aldrig ID och det verkar som om även Norwegian släppt mer och mer på ID kollen, men kommer man ut i Europa så kan det variera. T.ex. kan groundhandlingbolaget i Spanien hantera 10 flygbolag som vill kolla ID + SAS som egentligen ej har ID koll och då är det lätt hänt att personalen glömmer detta och kräver ID när du går ombord en SAS flight.

Som frekvent Spanienresenär skulle jag uppskatta att det görs en ID koll vid ca 9 avgångar av 10.
 

Claes L

Medlem
När vi åkte till USA i påskas så svenska pass damen "ni borde nog skaffa nytt pass till sonen för kortet ska ju likna honom" vadå han va 4månader på kortet och nu är han snart två...Hahah
 

SK525

Medlem
Hej igen - här kommer en uppdatering efter genomförd resa. Faktum är att det inte behövdes något pass. Vi åkte först ut till tullpolisen på Arlanda för att skaffa ett men där sa de att det verkade onödigt att skaffa ett temporärt pass för ett spädbarn om vi bara skulle resa inom Schengen. Istället printade de ut ett personbevis-liknande dockument och satte en Polis-stämpel på den så att det såg förtroendegivande ut. Även check-in personalen på Arlanda höll med om att det inte borde behövas pass/ID för ett spädbarn, även om första check-in damen var osäker. Hon kollade dock med en mer senior kollega som sa att det inte behövdes. På Mallorca nöjde sig också både check-in och boarding-personalen med att se övriga familjens pass. De enda som efterfrågade något ID för spädbarnet var på färjan mellan Mallorca och Menorca och då var det perfekt att ha print-out:en med ”personbeviset”. :)
 
Man måste skilja på identifering och identifering. Staten/EU har inga krav på identifering, så du kommer aldrig behöva visa leg för nån gränskontroll.
Det er desværre lodret forkert.

En stor del af landene i Den Europæiske Union har tilsluttet sig Schengensamarbejdet - dvs. ingen grænsekontrol ved passage af grænser mellem to Schengenlande. Det er dog ikke alle lande i EU som deltager i Schengensamarbejdet og de deltagende lande har også mulighed for at indføre midlertidig grænsekontrol eller grænsekontrol på stikprøvebasis.

I EU har de fleste lande også krav om at ikke-statsborgere skal kunne påvise sit statsborgerskab - dette kan gøres med bl.a. Pas eller nationalt ID-kort.

I Norden findes der "Den Nordiske Pasunion" som giver statsborgere i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Grønland og Færøerne pasfrihed ved rejser i de nordiske. Her er det nok at kunne påvise sin identitet - eksempelvis med et kørekort, sygesikringsbevis mfl.

Så for at summere: Ved rejser i EU, de nordiske lande eksklusive, skal man medbringe pas eller anden identifikation som har oplysninger om statsborgerskab, men man skal normalt ikke vise det.

Hvad flyselskaber (og andre private virksomheder angår) har de naturligvis mulighed for at stille de krav til deres kunder som de ønsker - Det kan være at man skal medbringe pas, kørekort eller paraply.
 

Nemo

Medlem
Hvad flyselskaber (og andre private virksomheder angår) har de naturligvis mulighed for at stille de krav til deres kunder som de ønsker - Det kan være at man skal medbringe pas, kørekort eller paraply.
Nja. Ett företag har inte rätt att ha oskäliga villkor. Ett sådant oskäligt villkor skulle kunna vara att kräva paraply. Eller körkort när man ska flyga, det skulle ju innebära att barn och andra körkortslösa inte får resa.
 
Toppen