Var sjuk innan avresa - Trygg Hansa vägrar betala dyr sjukhusvistelse

Diskussion i 'Övrigt' startad av Morgan, 3 Augusti 2016.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. Morgan

  Morgan Medlem

  Läste den här historien i Aftonbladet. Nu kan man ju inte veta om all fakta framkommer, men så här presenteras det:

  Trygg Hansa säger:
  Mats, 55, nedsövd i Thailand – får inte hjälp att åka hem | Nyheter | Aftonbladet

  D.v.s. Trygg Hansa säger ju att om man har en infektion som gör att man uppsöker vårdcentral men bevisligen är pigg nog att ta sig till flyget, och sedan på plats kräver respiratorvård för att sjukdomen förvärrats så får man ingen hjälp?

  Kan det stämma, vilken erfarenhet har ni? Om det är på ovanstående sätt så går det ju inte att resa försäkrad alls för kroniskt sjuka, t.ex. diabetiker eller hjärtsjuka. Att vanliga infektionssjukdomar efter en tid blir värre snarare än bättre måste vara relativt vanligt...
   
 2. JohanA

  JohanA Medlem

  Trygg Hansa följer sina T&C. Lusläste deras regler i våras inför sommarens bravader.

  Kan man bevisa att det man drabbades av på plats inte är kopplat till den sjukdom man hade vetskap om vid avresa så är det en annan sak.
   
  Award380 gillar detta.
 3. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Varit med om hur Folksam behandlat en person som blivit akut sjuk utomlands.
  Kan inte påstå att de var speciellt intresserade av att hjälpa till. Det enda de kunde berätta var att ta med alla kvitton och gör en anmälan så får vi se.

  Att dessutom enbart ha ett traditionellt bankkort att lägga i sjukhusreceptionen är ingen höjdare.
   
 4. Moco

  Moco Medlem

  Det går generellt sett bra att resa som kroniskt sjuk. Man får teckna en reseförsäkring utöver hemförsäkringen som täcker in eventuella komplikationer.

  I detta fall måste det ju vara relativt vanligt att människor reser medan de är förkylda, på penicillinkurer etc. vilket gör det intressant. Jag undrar var man drar gränsen, inte minst juridiskt sett. Svårt att säga hur sjuk han var innan avresa, men det är heller inte rimligt att bolagen ständigt friskriver sig. Har en känsla av att detta är ett allt vanligare problem.
   
 5. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Nu vet man ju inte vilka uppgifter som stämmer. Men har man uppsökt läkare innan en resa och får diagnos lunginflammation (även om den ansågs som lätt) så ska man nog överväga om man ska åka över huvud taget. Framförallt bör man nog kontakta sitt försäkringsbolag för att se vad som gäller utifall att det skulle bli värre och man behöver vård.

  Mina föräldrar råkade ut för en sådan situation tidigare i år där farsan var ordentligt sjuk 1 vecka innan avresa men var så pass frisk att han kunde ha åkt på aktuell avresedag. Försäkringsboalget meddelade honom att de inte skulle täcka några kostnader på resan om han blev mer sjuk så valet att stanna hemma var enkelt i det fallet. Tog ytterligare ca 1 vecka hemma innan han var helt återställd.

  Det är självklart en väldigt tråkig situation som uppstått, men man har ett eget ansvar som individ. Bara för att någon på vårdcentralen säger att man kan åka så bör man alltid kontrollera med sitt försäkringsbolag. Min personliga erfarenhet av vårdcentraler är att de inte alltid har 100% koll på vad de gör heller.
   
  agehall, kaktusen, jsn och 4 andra gillar detta.
 6. Moco

  Moco Medlem

  Din läkare torde väl ha en bättre uppfattning om hur sjuk du är. Den bedömningen skall inte lämnas åt försäkringsbolaget som enbart är ute efter att se efter sina pengar. Vi är ute på tunn is om allt skall gå via ditt försäkringsbolag och deras bedömning anses ha företräde över den behandlande läkarens. Eget ansvar visst, men att säga att precis allt i ditt liv är ditt eget ansvar är ju bara dravel. Det fungerar inte så i praktiken. Ska man hårddra allt ligger väldigt många resenärer riktigt risigt till dagligen.
   
 7. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Absolut kan en läkare ställa en bättre diagnos än försäkringsbolaget, däremot är det försäkringsbolaget som är de man har sin försäkring hos och det är deras regler som gäller för om man ska få ersättning eller ej. Om de säger att det inte täcks av försäkringen spelar det ingen roll vad läkaren säger.

  Om man är sjuk innan avresa och behöver uppsöka läkarvård skulle mitt grundtips vara att avstå från resan. Jag är på inget sätt läkare/doktor men det är hur jag tänker.
   
  dino_81 och Kricka gillar detta.
 8. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Med tanke på att man flyger svårt lungsjuka kan jag väl inte tro att det i den bemärkelsen skulle vara någon fara med lättare lunginflamation.
  Å andra sidan fick min syster överge sitt flygvärdinnejobb (flygförbud av läkare) på grund av bihåleinflammationer.

  Vad hade hänt om han innan resan meddelat försäkringsbolaget att han måste ställa in sin resa på grund av sjukdom och vill ha ersättning för resan.
  Hur hade försäkringsbolagets resonemang låtit då ?
  Misstänker starkt att man ansett hans åkomma som mindre allvarlig för att det skulle räknas som ersättningsbart.
  Moment 22 ???
   
  Gus, nota bene, martin.agren och 2 andra gillar detta.
 9. johhenrik

  johhenrik Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Den där är ju intressant men omöjlig att få reda på tyvärr. Men man kan väl ändå tro att om de sagt att de inte ersätter först för man är för frisk, då har de ju i praktiken redan gjort sig ersättningsskyldiga vid sjukdom under resan, eller? Känns som att det skulle gå lätt att argumentera där.

  Jag har aldrig behövt utnyttja en försäkring som ovan, men däremot för dödsfall. Det var IF som skötte, som i sin tur använde SOS-nånting i Danmark. Det var otroligt proffsigt hanterat alltihop av dem och innebar minimalt med arbete för mig för att hantera att få hem kroppen osv. Jag var faktiskt förvånad över hur bra de hanterade allt. Jag var väl lite cynisk innan och trodde det skulle vara massvis med strul pga försäkringsbolag.
   
 10. Morgan

  Morgan Medlem

  Det är ju en väldigt intressant poäng: Om man ringer till försäkringsbolaget och säger "Jag är lite krasslig, läkaren trodde inte var någon fara, men skrev ut antibiotika. Vill inte resa ifall jag blir sämre, återbetalar ni kostnaden för resan?"
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×