Senaste nytt

Undantagstillstånd i Frankrike

Nemo

Medlem
Det kan vara värt att notera att pass krävs vid resa från Paris från och med 14 november 2015. Nationellt ID-kort gäller inte.

Reseinformation Frankrike | SwedenAbroad
Aktuella händelser
Ambassaden uppmanar till ökad vaksamhet de närmaste dagarna
Tidigare under onsdagen (18 nov 2015) pågick en stor polisinsats i Saint-Denis centrum, strax norr om Paris. Det finns en allmän ökad polisiär bevakning och fortsatta insatser i landet kan förekomma.
Ytterligare våldshandlingar eller attentatshot i Paris och Frankrike går inte att utesluta under de närmaste dagarna. Det finns därför anledning att vara fortsatt vaksam, undvika folksamlingar, och vara extra uppmärksam på det som ter sig avvikande i sammanhanget. Följ nyhetsbevakningen noga och lyssna till råd från de franska myndigheterna och håll kontakt med anhöriga.

Undantagstillstånd utlyst i Frankrike
Det undantagstillstånd samt förstärkta gränskontroller som efter regeringsbeslut infördes av President François Hollande under natten fredagen den 13 (nov 2015) kvarstår. Regeringen förefaller ha för avsikt att förlänga undantagstillståndet (som kan gälla i högst 12 dagar åt gången). De förstärkta gränskontrollerna kan medföra förseningar i flyg- och tågtrafik. Alla passagerare som reser med Norwegian ska ha med sig pass när de reser från Paris. Nationella ID-kort gäller inte. Detta gäller tills vidare.

Paris lokaltrafik fungerar i princip normalt. För mer info, var god se ratp.fr - Accueil
 

bnr

Medlem
Bra tråd! Bara av intresse, varför andra bestämmelser för Norwegian? För att de inte är med i EU?
 

ACervin

Medlem
Åt middag med min dotter mittemot Le Petit Cambodge tidigare i år och hon var tillbaks helgen innan det smällde. Puh!
 
Låter mer än märkligt att nationella ID-kort inte skulle gälla. Det verkar inte finnas någon info om det på Norwegians hemsida heller, utan allt jag hittar har UD som källa.

Låter som recept på kaos med alla kontinentaleuropeer som inte bryr sig om att skaffa pass om de inte avser att resa utanför Europa. Resande med nationellt ID-kort har i kontinentaleuropa anor från mitten av 1900-talet, alltså långt äldre än Schengen.

Gissningsvis har någon skandinav (som vanligt) missförstått innebörden av termen nationellt ID-kort och trott att det betyder ID-kort som bara gäller nationellt, typ körkort, Skatteverkets ID-kort, SIS-märkta ID-kort eller liknande. Till saken hör ju också att varken Danmark eller Norge utfärdar nationella ID-kort.

Men, så klart, när det råder sådan här förvirring är det kanske bäst att ta med passet ändå.
 
Toppen