Senaste nytt

Två gånger till Moskva på tre veckor - frågor om visum

Dr. Miles

Expert
Attityd hos personalen på Ryska ambassaden/konsulatet är annorlunda före/efter införande av Schengen visum för icke EU medborgare (inkl. ryssar).

När jag ansökte ryskt visum för första gången var det före Schengen visum och det var inte så krångligt och inga problem att ansöka direkt på ambassaden.
Andra gången var dock efter införande Schengen visum och de började ställa ytterligare diverse krav. Jag anlitade en resebyrå som var Ryssland expert så det gick smidigt.
 
Jag gjorde en weekend i Moskva på egen hand sommaren 2012. Bokade flyg med LH:

LCY-FRA-VKO
DME-FRA-LHR

Samt hotell via hotels.com (Savoy, stenkast från Röda Torget). Hotellet hjälpte till med det dokument man behövde för visumansökan och om man avbokade hotellet så skulle de ta nån avgift (minns ej hur mkt).

Gick med min bokningsbekräftelse från LH samt dokumentet från Savoy till visum-kontoret London och fick visum på några dagar bara. Lika smidigt som andra visumansökningar jag gjort till t.ex. Kina och liknande länder.
 

Gweilo_2

Medlem
Jag använder https://visa.kdmid.ru/PetitionChoice.aspx
Som andra har sagt en stökig procedur, inte minst att du måste ha ett "Insurance Certficate" att visa upp. Kina/ Indien
är rena räkmackan i jämförelse....
OT - nån som vet vad som hänt med SAS flighten CPH - MOW ? Var inte den daglig förut ? Skall dit imorgon men det finns bara en flight med Aeroflot så jag tar LH via FRA istället.
 

Jacob

Medlem
Det som är det knepiga med Ryssland är som sagt att man inte lämnar in en ansökan, man lämnar in (som någon uttryckte det) ett "case". Det innebär att det inte bara är något som ska godkännas mot en officiell checklista utan något som också ska bedömas.

Det finns säkert fall där det gått hur smidigt som helst, men det finns också exempel på den raka motsatsen där det helt plötsligt dyker upp regler som inte går att läsa sig till, som kanske är nya eller som är lite halvinofficiella och som personalen vid visumcentralen helt plötsligt bestämt sig för ska gälla.

Jag fick dock beskåda när en tjej från en svensk resebyrå som jobbar med Rysslandsresor kom in på visumcentralen i Stockholm. Hon hade företräde i kön och kände tjejen vid disken, de hejade informellt på varandra. Allt gick på löpande band med de ca 15 ansökningar hon hade med sig, utan knappt en fråga. Så att ta det via en resebyrå/visumspecialist kan absolut vara värt det eftersom de från första början sätter ihop ett "case" som håller. Sedan bekräftar detta också lite vad jag lärt mig på andra håll, hur viktiga personliga relationer är i Ryssland, på gott och ont. Det är nog helt enkelt lite enklare att godkänna en ansökan från en person man känner/kan relatera till än en total främling.
 

FF#1

Medlem
Brukar använda mig av speciallister till att skaffa visum till jobbresor och någon enstaka för medföljande familj. De vet precis hur man gör, känner de so sitter på ambasaden eller visumkontoret och de kan alla knepen. Klart värt det, ( i alla fall om någon annan betalar…)
 

Gweilo_2

Medlem
Jag har aldrig varit i Ryssland men länge velat "pricka av" detta stora land från min världskarta. Nu lutar det åt två besök på tre veckor - i början av februari flyger vi BA F men kör retur med vändande flight så då behövs inget visum. I början av mars tänkte vi köra en weekend i Moskva och då ser det annorlunda ut.

- Hur rekommenderar ni att vi söker visum?
- Vilket hotell rekommenderar ni?

Vi har hittat biljetter i SAS GO för 1800kr retur och det verkar smidigt. Men ska vi boka allt genom resebyrå för att visumfrågan ska vara smidigare?

OT, men BA flyger hit till Domodedovo med en blandning av 747/767 som är mer eller mindre tomma. Enligt mina kollegor, som tillhör den brittiska expat kolonin här i Moskva, beror det på att bränslet är så billigt så att det lönar sig att flyga hit och tanka, och sedan på kvällen väl tillbaks i London, ha välfyllda tankar inför kvällens Asien eller Amerika flight. Plus att F är välfrekventerat av oligarker med hus i Knightsbridge eller Chelsea. Vore intressant med en rapport !
LH's 321a idag från FRA var full till ca 30%....
 

Elias

Medlem
Var i Ryssland (St Petersburg) för knappt två månader sedan och skaffade visumet via konsulatet i Göteborg, samma procedur som och göra det via ambassaden i Stockholm. Visst hela proceduren var väldigt komplicerad och göra själv men helt klart genomförbar.
Check lista för vad du behöver:
Giltigt pass
passfoto storlek på kort (obs le inte för mycket, tyvärr seriöst menat)
intyg om reseförsäkring, ring bara ditt försäkringsbolag så skickar dem det)
ifylld visum ansökan, görs via ambassad hemsidan.
inbjudan, lättaste är om du bor på ett större hotell som hjälper dig med det kostnadsfritt se tex; http://www3.hilton.com/resources/me...SVOHFHI_VISASUPPORTREQUESTFORM_23July2012.pdf
bokad tid för visum ansökan på ambassaden, görs även detta via hemsidan.
 

NyfikenGrau

Medlem
Attityd hos personalen på Ryska ambassaden/konsulatet är annorlunda före/efter införande av Schengen visum för icke EU medborgare (inkl. ryssar).

När jag ansökte ryskt visum för första gången var det före Schengen visum och det var inte så krångligt och inga problem att ansöka direkt på ambassaden.
Andra gången var dock efter införande Schengen visum och de började ställa ytterligare diverse krav. Jag anlitade en resebyrå som var Ryssland expert så det gick smidigt.

Dr. Miles har träffat kärnan i krånglet. När vi ojar oss över hur svårt det är att få visum till Ryssland ska vi komma ihåg vad det beror på - nämligen att de är det enda landet som behandlar "oss" precis som vi behandlar "dem". Inför Sverige/Schengen någon ny bestämmelse för ryssar så kommer bestämmelsen direkt att sitta som gjuten åt det omvända hållet. Ett exempel som svenskar slipper men som tyskar måste göra, är att skicka in de två senaste lönebeskeden med sin visumansökan. Gissa varför? Jepp, Tyskland kräver just bevis på finansiella medel av ryssar.

Lite mer on-topic är jag i färd med att ansöka själv inför vår tredje resa dit, tycker inte det verkar så fruktansvärt krångligt även om det ju är värre än t.ex. Kina - dessutom verkar det råda rörande enighet om att när man väl har fått sitt visum, ja då kan man ändra resrutt och hotell fullständigt utan minsta lilla problem. Inbjudan beställer man bara online för typ 150 kr på nätet, måste inte vara från något ställe man verkligen tänker bo på. Däremot ska inbjudan såklart stämma med resten av visumansökan.

Shall I have all hotels included in the invitation letter? - Moscow Forum - TripAdvisor
 
Last edited:

Kricka

Medlem
Förra helgen sa BA crew på flighten till HEL att man troligen går ner till two-class cabin
på DME då beläggningen inte är tillräcklig. Intressant om det skulle stämma med priset
på flygbränsle men jag undrar om ryssarna verkligen släpper ifrån sig soppan till utländska
bolag så billigt..?
 

ulagun

Medlem
Dessutom viktigt är att passet är helt felfritt.
Reste för en tid sedan med fru Ulagun till St.Petersburg. Anlitade en byrå som ordnade allt, hennes ansökan avslogs dock p g.a. en liten, liten reva i passet.
Panik!
Iväg och söka rosa nödpass, expressavgifter för att hinna få visumet i sista stund.

Ska till Moskva i maj, som någon nämnde SAS har väldigt förmånliga priser dit.
Bokade Hilton med advanced payment. Bad att få inbjudan/formulär som sändes med vändande mail.
Tänker vara ute i god tid och denna gång pröva ordna visum själv...
 
Toppen