Tråkig behandling i Zürich

Diskussion i 'Flygplatser' startad av Avgeek, 20 Oktober 2013.

 1. Avgeek

  Avgeek Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag kände att jag behövde ventilera lite med folk som reser lika ofta som jag gör och ser om ni någonsin blivit behandlade så här? Jag har rest till 20 olika länder i år, bl.a USA och har aldrig i hela mitt liv blivit stoppad för en kontroll, men nu när jag var på väg hem från DXB så skedde det.

  Direkt efter att vi gick ur planet så stod det tullpersonal som bad om pass. Inga problem. Jag visade mitt svenska pass och tullpersonalen frågar även om boardingpass och då tar jag fram den lilla biten som jag fick i DXB (dem drog av den långa sidan) och visar den för henne. Hon ber om "hela biljetten" och jag säger att det är det enda jag har fått. Hon suckar, säger något på tyska till sin kollega och kollar argt på mig. Jag visar även min ZRH-ARN-biljett till henne och hon sneglar på den.

  Nu kommer det som gjorde mig jävligt irriterad. Hon säger att jag måste visa mitt boardingpass från ARN-ZHR vilket jag flög för flera dagar sedan. Vem behåller sina boardingpass? Jag säger att jag vet inte vart det ligger och hon säger "please step aside sir" och till slut gräver jag i mitt handbagage och hittar av ren tur boardingpasset ARN-ZHR och hon kollar och säger "please proceed, sir.". Jag ber om hennes namn och hon säger "why do you want to know it?" och jag kontrar med: "It is not of your concern. I feel violated and would like to speak to one of our superiors and would like to have someone to refer to". Jag har aldrig, i hela mitt liv hört att någon behövt visa ett gammalt boardingpass för en tullkontrollant, och aldrig hört om någon liknande behandling i Europa.

  Jag reser till mellanöstern flera gånger per år och har varit med om passkontroller av speciella sammanhang på resor därifrån till Europa, men detta var något helt speciellt. Jag kände mig ärligt talat för första gången otroligt kränkt och behandlades mer eller mindre som en kriminell person.

  Jag kanske överreagerar, men har någon varit med om något liknande?
   
 2. AABack2ARN

  AABack2ARN Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag tror dessvärre det där kan hända varsomhelst. Så enklast är nog att helt enkelt glömma bort det. Gränspolisen har med stor sannolikhet fått tips om någon resenär och vill med hjälp av "hela" biljetten gallra ut oskyldiga. Jag skulle tro att när hon menade hela biljetten ville hon nog snarast se hela resplanen och inte nödvändigtvis boardingkorten.

  Var glad att det gick bra och att du inte missade anslutningsflyg tack vare dessa extra kontroller.
   
 3. Storsteffe

  Storsteffe Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tror du ska bokföra det under "shit happens" och glömma det så fort som möjligt. Har råkat ut för liknande behandling några ggr och det är inte mycket att göra även om det känns surt som fn.
   
 4. Avgeek

  Avgeek Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jo, det blir nog så. Klockan var 7 på morgonen också och jag var sjukt trött så jag antar att irritationen tog det bästa av mig. Blev en dusch i Arrivals Lounge och allt kändes lite bättre, hehe.
   
 5. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det var väldigt oproffsigt skött, men det är den nonchalans man kan påräkna numera när alla klassas som terrorister tills motsatsen är bevisad. Jag har liknande problem varje gång jag skall in i USA sedan jag fick nytt pass. Jag blir alltid tagen åt sidan och förpassad till en stor förhörssal där det mest sitter personer med arabiskt utseende. Passpolisen säger att dom får upp en varningsflagga när dom läser av mitt pass. Jag har aldrig lyckats fe reda på vad sorts varningsflagga det är. Jag är så vitt jag vet inte terroriststämplad och har inga obetalda böter eller straffpåföljder i USA. Jag har dessutom visum till USA i passet eftersom jag ofta träffar företag i USA som har militär anknytning.
  Jag får förtur i utfrågningen i förhörssalen och alltid ett mycket trevligt bemötande med ursäkter efteråt för besväret när dom kollat upp att allt är OK. Jag får varje gång be kollegor eller familjemedlemmar vänta utanför varje gång och det är lite besvärande. Det tar ca 20-30 min varje gång. Vet inte hur jag skall få ordning på detta, har skrivit till ambassaden men inget har hänt. Nu har jag nytt pass igen, vem vet, varningsflaggan kanske är borta.
   
 6. Alf

  Alf Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Om det är mitt inlägg du åsyftar på har det inte något med utseende att göra. Som jag skrev får passpolisen upp en varningsflagga när han läser av mitt pass. Det handlar i mitt fall inte om någon diskriminering.
   
 7. A380*G

  A380*G Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  För några år sedan var det kotym att gränspolisen stod vid ankomstgaten (direkt ovanför rulltrapporna) vid ankomst med LH727 från PVG till MUC. Alla skulle visa passet av någon outgrundlig anledning. Ibland fick man även en fråga om sin connection, eller hur länge man varit i Kina.
   
 8. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Alla medvetna resenärer. Jag har kvar alla boardingpass för samtliga flighter jag tagit senaste 3 åren. Vem vet om man måste efterregistrera något. Och så är det ju ett färdigt arkiv över de resor jag gjort. Kommande legs har jag i höger kavajficka och avklarade i vänster. Sedan tömmer man bara vänsterfickan då och då.

  Jag har aldrig råkat ut för att gränspolis vill se på boardingpass från tidigare flighter, men skulle de göra det så skulle jag snabbt kunna hala fram dem. Jag skulle nog ha valt att även göra det utan att tjafsa, för det kostar bara mer tid och kraft.
   
  7 personer gillar detta.
 9. Avgeek

  Avgeek Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Medvetna resenärer, varför? Allt finns kvar online nuförtiden, det finns ingen anledning för en person oberoende frekvent resenär eller inte att behålla sina boardingpass. I övrigt vet inte passkontrollen om du är en "frekvent resenär eller inte" innan, och därför är det ytterst svårt för dem att veta det.
   
 10. mha321

  mha321 Medlem

  Bilr det inte problem med den metoden är väl när man har mobilt boardingpass, antingen i app eller bara via webbläsaren? Särskilt om man är på väg in i ett land som t.ex. USA där det är strängt förbjudet att ha mobilen igång under immigrations (även om i princip alla har det i kön ändå), t.ex. Har aldrig behövt visa boardingpass där, däremot haft problem när de ville se returbiljetten, men inte tillät mig att slå på varken telefon eller dator där den fanns..
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×