Swebus testar höghastighetsbussar, Stockholm-Linköping i 150 km/h

Diskussion i 'Andra transportmedel' startad av Jacob, 1 April 2014.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  Riktigt bra! :D

  [​IMG]

  Sedan den 1 mars höjdes hastighetsgränsen för bussar med bilbälten för samtliga passagerare till 100 km/h. Nu tar Swebus nästa steg i utveckling och testar att köra upp till 150 km/h med tio specialbussar mellan Stockholm och Linköping.

  - Vi har resonerat med Trafikverket en längre tid om att få möjlighet att vara pionjärer i utvecklingen av höghastighetsbussar i Sverige, och nu har vi fått grönt ljus, säger Christel Grip, presschef på Swebus. Den internationella trenden är ju att utöka bussåkandet med så kallade Bus Rapid Transit-system (BRT). Den här försöksverksamheten är det största storskaliga testet av en ultrasnabbt BRT-variant av japanskt snitt.

  För att kunna genomföra testet kommer polisen att reservera vänsterfilen på E4:an mellan Stockholm och Linköping under försöksperioden 1-10 april. Exakta klockslag framgår av Swebus ordinare tidtabell, som kan rekvireras på Cityterminalen i Stockholm.

  För att uppmärksamma bilisterna på de extra snabba bussarna har Swebus valt att sätta på så kallade flames på utsidan av bussen.

  - Ingen kommer att missa dem på vägarna, säger Christel Grip. Resenärerna uppmanas även att gå på och av snabbare än vanligt, vid alla mindre hållplatser kommer vi inte stanna helt utan erbjuda flygande på- och avstigning. Precis som på snabbtåg finns det ju även högre risk för åksjuka ombord, men vi tror att många tycker det är värt det.

  Som en säkerhetsåtgärd uppmanas bilister att hålla extra uppsikt efter de snabbare bussarna i vänsterfilen på E4:an mellan Stockholm och Linköping.

  - Vi kommer ju ha bussfilen för oss själva, men bilister kan nog bli rädda när vi dundrar förbi så man ska vara vaksam bakom ratten, säger Christel Grip.
   
  7 personer gillar detta.
 2. jumbooze

  jumbooze Medlem

  Ort:
  ex-CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Hahaha, vad var det för dag idag?
   
 3. AABack2ARN

  AABack2ARN Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Flygande på- och avstigning... Det är nog ett koncept som slår :)

  Men Tvärbanan i Stockholm och flera av Göteborgs spårvagnar torde kunna införa det redan idag med tanke på den fläckvis väldigt låga genomsnittshastigheten på dessa färdmedel som våra politiker envisas med att vilja införa i tid och otid...
   
 4. Jacob

  Jacob Medlem

  Det där med "flygande på- avstigning" hade ju helt klart varit rätt intressant att se i verkligheten... :)

  Annars hade det varit en cool nyhet. Första tanken innan jag hunnit läsa igenom allt och reflektera över innehållet var "värst vad alla bliivt innovativa helt plötsligt då". :D
   
  2 personer gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×