Stockholm - New York i British Airways First Class t.o.r - del 1

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Stefan62, 20 Juni 2015.

 1. Stefan62

  Stefan62 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  IMG_0034.JPG

  Under 2014 uppnådde jag gränsen för en ”BAEC 2-4-1”-voucher och försökte lite då och då med att hitta platser för en längre resa i F, bland annat försökte jag med Asien och Sydafrika – men hittade inget som passade.

  Inför den under våren annonserade förändringen av BAEC gjorde jag ett antal sökningar och dagen innan förändringarna trädde i kraft så dök det plötsligt upp flera platser till New York.

  Jag fick igenom en bokning till Newark med retur från JFK – båda atlantflygningarna är/var dagflygningar.

  Det här blir min andra resa tur och retur i first class.

  Den förra resan genomfördes under mars/april i år och jag restar med reserapporten, men denna gång är avsikten att rapportera efterhand i mån av tid.

  Jag har dämpat förväntningarna även denna gång för att bli positivt överraskad – till min sambo har jag varit tydlig med alla synpunkter och kommentarer från BC så att det inte blir för höga förväntningar. @Dr. Miles svarade mig för några år sedan att man skulle ha låga förväntningar överlag och det rådet har jag haft nytta av. En positiv överraskning kom för några dagar sedan då British Airways nu börjat med möjlighet att förbeställa huvudmåltid ombord.


  Resan börjar

  Taxin kom på utsatt tid kl 09.45 och vi åkte direkt ner i norra länken vid Värtan och 25 minuter senare stegar vi in i Terminal 2 på Arlanda

  Ingen kö vid British Airways incheckningsdisk för Club Europe så det hela var över på några minuter.

  Fast track - trots att det inte var någon längre kö i den vanliga fållan. Allt gick snabbt och smidigt samt att personalen i säkerhetskontrollen var glad positiv och faktiskt kostade på sig ett leende. Därefter med snabba steg mot Aurora Lounge.

  I loungen var det ca 15 gäster - lugnt och avkopplande.

  Det var den vanliga kalla buffén som serverades och jag tycker den är helt ok. Loungen är den jag gillar bäst på Arlanda.

  Med förvåning noterade jag att kl: 11 kompletterades utbudet med ytterligare kallskuret och lite olika sallader m.m.

  Jag kopplade upp mig på loungens internet och hann svara på en del jobb-mail. (Loungens internet är snabbt och stabilt.)

  Ca 25 minuter innan avgång packade vi ihop våra saker och gick mot passkontrollen – ingen kö.

  Framme vid gaten hade boardingen börjat, men det fanns en ”priority-lane” för Club Europe-passagerare och statuskort-innehavare så det var bara att passera.


  British Airways flight BA0777 Stockholm – London Heathrow

  Departure: 12.20
  Arrival: 14.00
  Duration: 2h 40m
  Date: 16 Juni 2015
  Aircraft type: Airbus A320
  Seat & Class: 4 A och C, Club Europe/Business Class

  Vi hälsades välkomna ombord i dörren in till flygplanet av en medelålders manlig purser som även tog kavajen och hängde in den i garderoben.

  Kapten tog till orda och hälsade välkommen över högtalarsystemet och meddelade att flygtiden idag skulle bli ca 2 timmar och därefter blev det säkerhetsgenomgång på video.

  Efter take-off blev det så dags för drinkvagnen och självklart valdes champagne som serverades med en påse nöt-mix.

  IMG_9977.JPG

  Efter ytterligare ca 15 minuter blev det så dags för servering av lunch och jag hade inga höga förväntningar, men överraskades av val mellan två varmrätter – kyckling på något vis och räkor i curry. Utan att tveka valde jag räkor i curry och det var ett utmärkt val. Allt serverades på bricka, förutom bröd som serverades ur en korg – dock blev det ingen förrätt, men en liten dessert som smakade mycket bra och det gjorde faktiskt hela måltiden. Det blev mer champagne och även en liten flaska vitt vin. Till desserten serverades kaffe och lite starkare drycker, men jag stod över för att istället hålla koll på läget till dess att jag kommit på nästa flyg.

  DSC_0009.JPG

  En lite lustig detalj var att pursern strax före landning kom med en Ipad till min plats för att förmedla ett mail som hälsade mig välkommen och eftersom man noterat att detta var min första resa i F på British Airways så ville man upplysa om allt som erbjöds på Heathrow. Eftersom jag läst allt jag hittat på BC så var ingen del av informationen något nytt, men det var en trevlig gest av British Airways.

  Vi landade på Heathrow ca 30 minuter före tidtabell och var snabbt framme vid gate.

  Med raska steg gick vi mot ”Concorde Room”.

  Det var inte så många gäster i CR och vi blev anvisade ett litet bås av den trevliga personalen. Servitören rekommenderade en rosé-champagne som dryck medan vi granskade menyn och så fick det bli!


  DSC_0017.JPG


  Jag hade läst menyn via någon sida på internet och hade redan gjort valet. Det fick bli en 3-rätters middag med lax, British Airways-burger, ost-bricka och sedan rabarber-paj av något slag med espresso som avslutning. Sedan flytt till baren för att testa något rödvin och en god whisky samt ett kort besök på terrassen för att ta några bilder.

  DSC_0012.JPG

  DSC_0018.JPG

  DSC_0019.JPG

  IMG_0003.JPG

  IMG_0005.JPG

  IMG_0012.JPG

  IMG_0025.JPG

  DSC_0023.JPG


  Redan flera veckor innan avresa hade jag försökt boka en tid i Elemis Spa, men via mail fick jag veta att det inte fanns några bokningsbara tider kvar. I mailet skrev man dock att det alltid finns tider för drop-in.

  Eftersom vår flight skulle gå från ”B-gate” så ordnade personalen i CR två ”appointments” för oss i det Elemis Spa som finns i anslutning till loungen vid B-gaterna. Det blev trevliga och avkopplande 15 minuter med en enklare hudrengöring av ansiktet samtidigt som massagestolen gjorde sitt.

  IMG_9995.JPG

  IMG_0026.JPG
  .
  Efter spa-behandlingen var det dags att direkt gå till gaten för boarding.


  British Airways flight BA0189 London Heathrow - Newark

  Departure: 17.05
  Arrival: 19.35
  Duration: 7h 30m
  Date: 16 Juni 2015
  Aircraft type: Boeing 777-200
  Seat & Class: 2 A och 3 A, First Class

  IMG_0030.JPG

  Boardingen hade börjat och det fanns självklart en ”priority-lane” även här.

  Väl framme vid flygplansdörren hälsades vi välkomna och fick svänga till vänster och visades till våra platser, 2A respektive 3A.

  Vid stolen fanns en relativt stor garderob där jag hängde in kavajen och innan jag hunnit sätta mig ned så kom ett glas LPGS.

  IMG_0033.JPG  IMG_0077.JPG

  Vid min plats fanns redan tofflor, meny samt hörlurar och efter ytterligare några ögonblick kom en pyjamas och ett amenity-kit med enkelt, men användbart innehåll.

  IMG_0038.JPG

  Champagne-glaset fylldes på innan säkerhetsgenomgången under vilken vi taxade ut mot startbanan.

  Efter take-off blev det mer champagne och även en liten skål med varma nötter. Efter en kort stund delades vattenflaskor ut samtidigt som matbeställningen togs upp och eftersom vi hade förbeställt varmrätt så var det bara förrätt som skulle väljas. Vi chansade på att fråga om en extra förrätt som mellanrätt och det var inga problem. Vi fick också frågan om att äta middag omedelbart eller om vi vill ta det senare och med tanke på middagen i CR så valde vi att vänta någon timme in i flygningen.

  Nyligen kunde jag läsa i en tråd där någon undrade om man provat att äta tillsammans med eventuell medresenär – jag bestämde mig för att prova. Jag satte mig på ottomanen i stol 2A för middag med min sambo. Det fungerade alldeles utmärkt och personalen dukade gladeligen bordet för två. Trångt? Inte alls - bara trevligt!

  IMG_0087.JPG

  Middagen inleddes med en apritretare och följdes av vitlöksbröd, lax, friterad halloumi och en väl tillagad Angus-biff. Till middagen drack vi champagne och ett gott passande rödvin.

  IMG_0088.JPG

  DSC_0055.JPG

  DSC_0058.JPG

  DSC_0060.JPG

  DSC_0061.JPG

  DSC_0065.JPG

  Vi frågade om vi kunde få en ost-bricka innan desserten vilket absolut inte var något problem. Till dessert föreslog vår flygvärdinna att hon skulle göra en dessertbuffé med en av varje och det var självklart inget vi kunde säga nej till. Den glass som serveras i F är med vanilj från Madagaskar och den var tyvärr slut när jag ville beställa, men det var inga problem att få glass från CW – även om den inte serverades med någon finess. Som dryck till desserten valde vi att fortsätta med champagne.

  DSC_0067.JPG

  DSC_0068.JPG

  DSC_0069.JPG


  Efter desserten blev det en dubbel espresso, chokladpraliner och ett stort glas JW Blue Label.

  DSC_0071.JPG


  Efter middagen gick jag åter till min plats och slumrade till några minuter, men vaknade av att man nu påbörjat servering nummer två som var av en afternoon tea-liknande historia. Det blev en kanna te, brittiska finger-snittar och lite sötsaker.

  IMG_0082.JPG

  DSC_0074.JPG

  Allt smakade mycket bra.

  Cirka en timme innan landning började vi sakta sjunka till ca 20 000 fot och låg där en lång stund innan man började märka av att det var dags för landning.

  Lite efter tidtabell tog vi mark på Newark och var framme vid gate ca 25 minuter efter tidtabell.

  Visst blir man blir lika glad varje gång man ser något svenskt när man är på resa.

  IMG_0129.JPG


  First-passagerarna fick självklart gå av först och det gjorde att vi kom bland de första till immigration så den delen var överstökad på mindre än 5 minuter. Bagaget kom efter ca 10 minuters väntan, men jag fick inte intrycket av att prio-taggar etc hade någon som helst inverkan på när vårt bagage kom ut på bandet.

  Jag har hittills bara rest i First med Thai och det var två mycket bra långflygningar. Nu vill jag inte göra någon direkt jämförelse mellan TG och British Airways i F, men jag är mycket positivt överraskad av British Airways.

  Returresan sker om knappt en vecka så del 2 av rapporten kommer därefter.

  Tack för att Du läst ända hit – kommentera gärna!
   

  Bifogade filer:

  Last edited: 20 Juni 2015
  Jollman, Dreamliner787, Marcus_R och 63 andra gillar detta.
 2. simon_says91

  simon_says91 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Trevlig läsning så här på morgonen efter midsommar. Bra rapport :)
   
  Gus och Stefan62 gillar detta.
 3. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  ÄNTLIGEN! Du får ju inte bara försvinna sådär efter att ha utlovat en rapport. Kul läsning - verkar som att det över lag var en rätt bra resa hitintills.

  Tips inför framtiden - om du tror du behöver använda blixt så är det något som är galet. Att ta bra kort med blixt är bland det svåraste man kan göra och i princip är det bättre att aldrig använda blixten imho. Tittar man på bilden med kyparen i CCR så ser man tydligt exempel på när blixten går in och förstör en annars bra bild. Den hade nog blivit lite mörk utan blixt, men det kan man enkelt fixa efteråt.
   
  El0, Glenn E, GOTATH och 3 andra gillar detta.
 4. ChabbeT

  ChabbeT Medlem

  Ort:
  BEY, ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för en mycket härlig rapport. Jag håller med dig om att Aurora Loungen är den bästa på ARN. Fortsatt trevlig resa!
   
  Stefan62 gillar detta.
 5. GillBates

  GillBates Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Trevlig läsning! Du har ju tidigare skrivit att CW inte var någon hit, så det var kul att läsa att du tyckte om First (har själv inte provat den än).
   
  Stefan62 gillar detta.
 6. SNIFF

  SNIFF Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Kul läsning!
   
 7. NiNE

  NiNE Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Yes! Du lever och är välbehållen! Tack för trevlig rapport. Ha en härlig returresa!
   
  Stefan62 och Palazzi gillar detta.
 8. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för en läsvärd rapport. Får kika i datorn senare. Med iPad tycks några av de sista bilderna saknas?
   
 9. Thomas_Malmö

  Thomas_Malmö Medlem

  Tack för en mycket trevlig läsning. Inte annat än att man blir sugen att äta tillsammans när jag väl gör min first first.
   
  Gus gillar detta.
 10. Golfkillen

  Golfkillen Medlem

  Trevligt! Skönt att höra att allt är ok!
   
  Stefan62 gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×