Senaste nytt

Sommarresa till Guam – Saipan – Palau

Kimmen00

Medlem
Guam-Koror (Palau) UA157Y

Vi kom till flygplatsen runt 1730 och åt lite lätt middag i Uniteds Guam-lounge (se recension i tidigare inlägg ovan). Denna gång fick bartendern göra lite roliga blåa drinkar.

20:00 gick flyget till Palau. Vi åkte i C och det samma sorts businessclass-stolar som Narita-Guam, det är schyssta läderfåtöljer för en mellanflight. En helt OK middagsservering med generöst fika av en serviceminded CC. Tyvärr lika dåligt IFE-utbud som tidigare med kanske 4 filmer varav ingen barnfilm, men barnen hade pyssel och serietidningar att fördriva tiden med. Flygningen tog runt två timmar.

Palau
Palau består av massor av småöar varav tre ”huvudöar”. Man landar på den största, Babeldaob, men i stort sett alla hotell ligger på södra ön Koror, de två öarna är förbundna med en bro. Det tar en 25 minuter med taxi från flygplatsen till Koror. Att hyra bil här var inte att tänka på för oss, de hade iof högertrafik men istort sett alla hyrbilar var importerade från Japan så de hade ratten på höger sida. Dessutom körde alla som i Thailand så säkerheten var helt klart lite si och så med. Vägunderhållet var obefintligt med stora hål i asfalten mer eller mindre överallt. Det fanns gott om taxibilar.
Valutan är US dollar och alla talar engelska.
Immigration var old school med träbås och papperliggare. Vid passering fick vi alla skriva under i passet "Pledge of Palau"

20180710_213725.jpg

"Pledge of Palau"

Palau Royal Resort
På Koror fanns det en mängd med olika dykhostels och enklare hotell då fokus på ön är i princip en enda sak: dykning. Lyxiga resorter och hotellkomplex var väldigt frånvarande. Det fanns egentligen bara 2 stycken ”högklassiga” hotell på ön. Palau Royal Resort och Palau Pacific Resort. Vi valde Royal Resort. En stor anledning till varför vi valde Royal Resort var för att de hade egen strand, i stort sett alla andra hotell låg i Koror City eller runt om utan strandtillgång. På Palau fanns det nästan inga offentliga ständer utan allt utgick från att man tog speedboat till någon av de hundratals öarna som nationen består av. Här blir det en helt annan typ av rutin då vi varken hade frukost eller det fanns lounge att äta middag i. Frukosten på hotellet skulle kosta 25 dollar per person och där går smärtgränsen för oss så frukost inhandlades på en Minimart och intogs på balkongen. Runt hotellet har man gjort en stor saltvattenpool med tropiska fiskar och en sköldpadda. Varje dag klockan 1630 var det matning av fiskarna.
20180709_091608.jpg


Snorkling gick att göra direkt från hotellets strand och det var väldigt bra för att vara precis vid hotellet.Även här var vi nästan ensamma eftersom alla som bor på hotellet är asiater som är iväg på turer hela dagarna. Skönt för oss!
20180709_110315.jpg

Snorkling vid hotellets strand

Vi åt middag på hotellet första dagen, även om vi egentligen hade velat promenera till närliggande restaurang. Tyvärr hindras vi av regnet som kom den kvällen, vi kom ingenvart utan att bli genomblöta. Maten var sådär, inget jag skulle rekommendera. Det fanns en del restauranger utmed huvudvägen utanför hotellet. Även två minimarts finns inom 10 minuters promenadavstånd.


Att göra på Palau

Det är väl ett understatement att säga att vattnet är i fokus på Palau. Det kryllade av ’tour companies’ som hade massor av olika turer, snorkling, dykning, kajakning, besöka Milky Way etc etc. De flesta var koreanska eller japanska men vi fick en engelsktalande guide med oss (en Palausk guide) varje gång vi bokade en tur. För att ens få åka ut på turer bland öarna behövde man köpa ett Rock Island Permit för $50 som gällde i 10 dagar. Till det kom turerna som ofta gick på $100-$150 per person. Observera att våra telefoner fungerade inte på Palau, inget nät alls, det är nog enda stället hittills det hänt. Wi-fi fanns att köpa på hotellet, ganska så segt men fungerade iaf. Man får vara inställd på att bränna en del pengar om man skall åka på turer, snorkla, dyka, äta, bo fint etc då alla prisnivåer är ännu högre än på de andra öarna. Vi hade läst om detta innan och går man in med det mindsettet så kommer allt fungera bra.

Kajaking i Rock Islands och Marine Lake
Vi bokade en heldag Kajakning och snorkling med Rock Island Tour Company. Först började vi med att paddla kayak i 2-3h runt atollerna som tillhör Rock Islands, vilket är upptaget på Unescos världsarvslista som unik miljö som ska skyddas. Vattnet var spegelblankt så det var väldigt rofyllt att paddla runt stenöarna som var övertäckta med tät skog. Naturen ovan ytan och under ytan var unikt vacker. Sikten ner i vattnet var många meter så vi såg många fina fiskar och koraller från ytan. Otroligt nog var vår tur ensam på platsen och vi delade en hel båt med ett enda par japaner. De hade en egen guide och vi hade en egen engelsk/palausk guide. Det var som en privattur. En av höjdpunkterna var att se en stor manet.
20180710_094650.jpg

Kajaking runt Rock Islands

20180710_101806.jpg

In i Marine Lake

Snorkling vid Rock Islands – Nikki Bay
Det går hel och halvdagsturer ut till massor av olika snorkling/dykspots. Vi kombinerade en dag med kajakingen.
Korallreven var väldigt fina med friska färggranna koraller överallt, vilket man sällan ser på ställen med mer turister och båtar. Här på Palau är man väldig mån om att skydda naturen och reven. Vi fick skriva under ett kontrakt i vårt pass om att vi skulle agera varsamt och respektfullt mot djur och natur (bilden ovan). Vi snorklade på två olika ställen, dock i regn en av gångerna men de valde ställen med lugnt vatten.

Milky Way
Vi tog en heldags tur med IMPACT-tours som gick till Milky Way, Ngermeaus Islands och tre olika snorklingställen. Även denna gång hade vi en egen guide. Det är runt en 30-40 min åktid med speedboat ut till de olika snorklingsiterna.

"Milky way" en dold vik mitt emellan atollerna, dit inte vågor når. Där har det under 1000 tals år bildats en kritvit mjuk lersand av koraller och skiffer på hela botten som vi kladdade in oss i innan vi hoppade i det mjölkvita vattnet. En annorlunda upplevelse! Turen delades med 12 st japaner och där vi stannade fanns max en eller två andra båtar. Palau känns verkligen inte överexploaterat och det är verkligen som ett paradis!
20180712_101557.jpg

Milky Way

Ngermeaus Island
En av klippöarna som vi åt lunch på under en heldagsutflykt. Många av öarna är förbjudet att beträda, men denna kunde man knalla omkring på och softa lite på medan guiderna grillade och lagade mat.
20180712_105932.jpg

Ngermeaus Island

20180712_125349.jpg

Bentolådan på Ngermeaus Island

Coral Gardens och Ulong Channel
Det var verkligen snorkling i världsklass på Palau. Vid snorkling i Coral Gardens simmade tre svartfenade revhajar (den största mellan 1.5-2 m) precis förbi oss. Det var helt kristallklart och sikten ner till botten. Ofta var det inte mer än kanske några meter djupt sen kom mäktiga drop-offs där var sikten säkert var +20 meter. Vi såg bläckfisk, jättemusslor, rockor, clownfisk, skorpionfisk, squid, jättelika napoleonfiskar och mängder med andra färggranna fiskar i enorma stim. Korallerna är friska och bildar jättelika färgglada mattor på botten, blåa, gröna, röda, gula, olika bordskoraller, hjärnkoraller, stolkoraller etc. Det blev nästan information overload för det kryllade av så mycket undervattensliv att man blev mättad. Mycket undervattensfilm blev det. Vår Palauske guide var som född i havet och var expert att leta upp olika fiskar som han visade oss, stora havssköldpaddor, drakfiskar osv. Palau ska ha över 450 sorters revbyggande koraller jämfört med 65 olika i karibien och det märktes. Vid Ulong Channel hoppade man i vid ena sidan av undervattenskanalen och drev med (en ganska så kraftig ström) till andra sidan där man plockades upp av båten 40 minuter senare, under tiden kunde man lugnt glida över horder av undervattensliv.

Nu har jag aldrig varit vid stora barriärrevet men det var såhär jag tror det ser ut, det var som ”Hitta Nemo”. Jämförelsevis har vi dykt i Thailand och Röda havet, snorklat runt 10-tal olika öar i Karibien, Bermuda, Cozumel, på Borneo, Malaysia och Belizé men detta slog nog allt. Just korallernas färger och liv var kanske det som var mest glädjande. Senaste gången vi var i thailand såg vi bara vita döda korallmattor.
Detta var den bästa snorkling vi upplevt!
20170326_020116A.jpg

En Törnekrona på botten, en mycket giftig stjöstjärna.

Jellyfish Lake
Denna upplevelse hade varit en höjdare. Tyvärr har de stängt den på grund av att många av maneterna dog av en storm som drog in 2017 samt att många (främst kinesiska turister) badat i sjön insmorda i massor av solkrämer trots förbudet. Maneterna klarar inte av detta. Planer fanns att öppna den igen om några år när manetbeståndet återhämtat sig.

Koror Stad
Bara en 5 minuters taxiväg från Royal Resort ligger Koror Town. Där finns lite restauranger, en galleria och diverse souvenirbutiker. Skillnaden mot Guam och Saipan är stor! Hela ön är mer som hur Phi Phi Island såg ut som för 20 år sen, primitivt, slitet och ganska så nedgånget kändes det som. Lokalbefolkningen är glada och mycket vänliga.
20180711_155450.jpg

Koror stad

Nära hotellet fanns olika restauranger, favoriten var Drop off bar and grill, en restaurang med mysig uteservering på en brygga vid en lite marina. God mat till rimliga priser för en gångs skull här på ön. Däremot existerar inte barnmenyer så det blev enorma portioner till barnen. Hungry Marlin och Kramers Café var två andra bra restauranger.
20180711_182006.jpg

"Mixed poke" (sashimi av yellow fin tuna, snapper, black jack och spanish makarell) på Drop off bar and grill


Hemåt!
Efter nästan tre veckor var det dags att påbörja resan hemåt. Flyget till Incheon avgick 0500 så det var uppstigning 0230.

Koror Airport och VIP Lounge Ocean View Lounge
Palaus flygplats är minst sagt liten, det finns en restaurang land side och air side finns ett fik och lite taxfree. Incheckningen var old school med utprintade listor som manuellt med penna kryssades av. Det gjorde att det inte gick snabbt direkt. Vår businesskö gick snabb men ekonomikön sträckte sig ut genom dörrarna till terminalen.

Ungefär 100 meter utanför terminalen finns en tredje parts-lounge som Asiana hade avtal med gällande deras business class-resenärer. Vi fick guidning av en Asiana-tjej. Vi var ensamma i den. Där fanns en bemannad bar samt lite frukostsmörgåsar och snacks. Loungen var inredd i gult och brunt och ungarna somnade till i deras soffor. Den var OK att spendera en 45 min i innan det var dags för boardning.

Koror – Seoul OZ610 A321
Flyget skulle ta 5h, det är 2+2 seating i ”äldre” business-stolar. Ändå var de OK för en sådan här flygning. Det serverades en ganska riklig frukost med omelett, bacon, vita bönor och yoghurt. Barnen fick hamburgare (?) men det var de glada för. En 10’’ IFE med ett lite äldre gränssnitt med stort utbud, de hade ändrat bra mycket i utbudet mellan juni och juli. Hela flyget var fullt till sista plats med hemvändande koreaner. Lugn och smidig flygning.

Seoul - Frankfurt OZ541 A380
Vi hade 2 timmars transfer så det var mest en kortis in/ut ut Asianas lounge innan det var dags att boarda long haul-flighten. Vi satt liksom på vägen till Seoul i den ”bakre” business-kabinen på övre däck. Här kommer en bit som tyvärr var tråkigt. Asiana drabbade ju av cateringproblematiken som beskrivits i annan tråd så Head pursern kom ut och förklarade för oss en och en hur innerligt ledsen hon var över att de inte hade fått business-cateringen lastad så det blev ingen flerrätters utan allt kommer att serveras på ett bräde. Den mat som kom var för barnen likadan mat som de fick på KOR-ICN flighten och vi vuxna fick en ekonomi-mat bricka. Det var inte speciellt kul, jag som hade sett fram mot maten, ilandsproblem javisst. Om vi fick ekonomikäk kan man ju undra vad de i ekonomi fick? Inget?
20180713_122814.jpg

Ekonomimaten i C-klass

CC var snabba med fikat iaf! Flera i C-klass klagade och CC sprang runt många gånger och ursäktade sig. Dessutom var second serving klockan 1430 likadan frukost som vi fick klockan 0630 på den tidigare flighten. Hur sugen var man på frukostmat på eftermiddagen? Jaja. Annars var det en bra flygning. Ungarna var trötta efter så tidig uppstigning att de sov 6-7h i sträck. Skönt för oss vuxna :)

Frankfurt - Arlanda SK674
Vi tre timmars väntan i Frankfurt och den slösade vi bort i den stora Senator-loungen på FRA (den nära Rolex-butiken vid A-piren).

SAS-flygningen var händelselös. Jag har inte skrivit ner vad som serverades så uppenbarligen var det inget värt att minnas. CC var trevlig o delade ut lite extra choklad och chokladbollar till ungarna.

Efter tre veckor var vi hemma och resandet slut för denna gång. Tack alla ni som läste!
 

Gweilo_2

Medlem
Toppenrapport, tack !
Som kuriosa kan nämnas att Uniteds nät, även känt som Air Mike, ute i Mikronesien har en intressant historia. Urspungligen grundat som Air Micronesia på sextiotalet någon gång, gick sedan upp i Continental och togs över av United i sammanslagningen. Vill minnas att det var ett sjävständigt Continental bolag som utgick från Guam och täckte stora avstånd med 727/737or.
 

Kimmen00

Medlem
Toppenrapport, tack !
Som kuriosa kan nämnas att Uniteds nät, även känt som Air Mike, ute i Mikronesien har en intressant historia. Urspungligen grundat som Air Micronesia på sextiotalet någon gång, gick sedan upp i Continental och togs över av United i sammanslagningen. Vill minnas att det var ett sjävständigt Continental bolag som utgick från Guam och täckte stora avstånd med 727/737or.

I våras (runt juni) så avslutade ju United sitt samarbete med Cape Air vilket resulterade i bra mkt färre flighter mellan guam - saipan tex. Från 4-5 om dan till 1 om dan. Det var denna ändring som gjorde att vi fick spendera en extra dag på Guam när vi skulle till Palau. Det var mkt kritik i tidningarna på Saipan då United drog in rutter till tex Rota. Något de nu backat på.
 

Alf

Medlem
Än en gång ett stort tack för alla dessa berättelser från ett för mej ganska okänt resmål. Vet i stort sett bara att USAF har en flygbas på Guam.
 
Toppen