SJ installerar 4G antenner ombord

Diskussion i 'SJ & SJ Prio' startad av Jacob, 22 April 2013.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  SJ har påbörjat ombyggnaden av flera av sina tåg och installerar samtidigt 4G antenner på taket. Det innebär att hastigheten för dataöverföringen ombord dubblas, eller i bästa fall tiofaldigas. Först ut är X2000 tågen på sträckan mellan Stockholm och Göteborg men under hösten fortsätter arbetet på sträckan mellan Stockholm och Malmö samt SJ 3000 tågen.

  SJ ökar farten med 4G i tågen | Handel och tjänster | SvD
   
 2. mry

  mry Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Undrar om inte vi åkte med ett 4g tåg när vi åkte till eventet i Göteborg för vi hade ju ganska bra hastighet er ombord om man säger så. Dessutom var det gratis för alla....
   
 3. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Äntligen! Det behövs verkligen för det har inte direkt gått något vidare de gångerna jag åkt under senaste året.
   
 4. erhel

  erhel Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Trevligt! Det kan ju inte direkt bli långsammare än nu, så detta måste bli ett lyft!
   
 5. JoelG

  JoelG Medlem

  Åkte mellan Linköping och Stockholm och gjorde hade 6 mbit ned och 24 mbit upp de tre gånger jag kollade, vilket gjorde mig glatt överraskad.
   
 6. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Problemet är mest att signalen försvinner helt ibland, och at latencyn är väldigt ojämn. Om det är surfning man är ute efter så är låg latency viktigare än hög bandbredd när man passerat någon mbit/s.
   
 7. mry

  mry Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Just 4G har ju väldigt låg latency men det är ju när man kopplas över till 3G det blir dåligt då. Sen vet jag inte hur mycket latency som orsakas av deras tunnel de kör mellan tåget och den punk i nätetet man ansluter utåt internet orsakar.
   
 8. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  De har en squid proxy som cachar på tåget, så det borde hjälpa för välbesökt content.
   
 9. vicce

  vicce Medlem

  Ort:
  GBG/Sthlm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ett steg i rätt riktigt. Använder nästan aldrig tågets WiFi då det jag har på telefonen är flera ljusår bättre. Men nu kanske man får lite valuta för pengarna :)
   
 10. Jacob

  Jacob Medlem

  Och idag kom det även ut en pressrelease kring detta.

  SJ flerdubblar surfhastigheten på SJ 2000

  2013-05-08 03:30

  Nu blir det betydligt snabbare att surfa ombord på SJs tåg. SJ inför wifi och Internetuppkopplingen blir betydligt snabbare genom 4G.

  - På populära avgångar räcker dagens Internetkapacitet inte till. Nu flerdubblar vi kapaciteten genom att bland annat sätta en tio meter lång antennbalk i våra tåg, säger Petter Essén, ansvarig för internet och mobiltelefoni ombord på SJs tåg.

  De nya antennerna ger ökad signalstyrka och stöd för de nya 4G-nät som mobiloperatörerna just nu bygger på landsbygden. Det ger en avsevärt högre surfhastighet för SJs resenärer. På stora delar av järnvägsnätet blir det en fördubbling av hastigheten och på vissa sträckor så mycket som tio gånger så snabbt.

  Först uppgraderas SJ 2000-tågen, sedan är det SJ 3000 och dubbeldäckarnas tur. Samtidigt har mobiloperatörerna lovat att bygga ut 4G-nät och master på landsbygden. SJ använder flera olika mobiloperatörer för bästa möjliga täckning till resenärerna.

  - Täckningen blir mycket bättre när vi kan använda både 3G och 4G. På de sträckor med absolut bäst mobiltäckning kan vi gå från 7-8 Mbit i sekunden till 70-80. Parallellt med uppgraderingen av våra fordon, så behöver vi fortsätta att jobba med mobiloperatörerna för att få dem att förbättra mobilnäten längs hela järnvägsnätet, säger Petter Essén.

  Allt fler resenärer passar på att arbeta vid datorn, surfa, titta på film eller lyssna på musik. Störningarna kommer att minska ordentligt med uppgraderingen.

  - Vi jobbar hårt för at förbättra internetuppkoppling och möjlighet att ringa ombord. Det här är ett rejält kliv framåt, säger Petter Essén.

  Alla SJ 2000-tåg ska vara uppgraderade under året och planen är att uppgraderingen ska inledas på SJ 3000 och Dubbeldäckaren senare i höst.

   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×