Risker för ny typ av terrorhandling mot flygplan

Diskussion i 'Övrigt' startad av Alf, 16 April 2015.

 1. Alf

  Alf Medlem

  Ort:
  Finspång
  Land:
  Sverige Sverige
  Det har på senaste tiden diskuterats risker med att hacka sej in i nätverk på flygplan och flygledning.
  Detta är naturligtvis ett hot man skall ta på största allvar

  Min erfarenhet av militära nätverk är att man aldrig fick ha system med hemliga eller känsliga data anslutna mot modem eller internet.

  I flygplan har man numera WiFi som ligger på flygplanets nätverk för övriga datatsystem för navigering och manövrering av flygplanet. Detta är naturligvis enormt känsligt om det skulle förekomma dataintrång från hackare.

  Vet man egentligen hur säkert detta system är i flygplanet och sedan vidare hela kedjan till flygledning. Hackare ligger alltid steget före. Jag är minst sagt orolig för denna utveckling. I princip skulle en terrorist inte ens behöva finnas med på flygplanet som man vill ta över och utföra en terrorhanling mot.

  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/hackare-kan-ta-över-flygplan-3152773
   
 2. Patrik

  Patrik Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Är det verkligen ihopkopplat då, verkar helt otroligt att det skulle vara det med tanke på hur de redundanta systemen är separerade ifrån varandra. Snarare lär det vara en del av det övriga underhållningsystemet/kabinsystemet o.s.v., så vill en terrorist roa sig med att tända och släcka belysningen i kabinen så hellre det än att de tar en bomb med sig. :)
   
 3. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
 4. Alf

  Alf Medlem

  Ort:
  Finspång
  Land:
  Sverige Sverige
  Att det är massor av redundanta system som i sin tur är både dubblerade och tripplade är ju helt klart. Men när det gäller nätverk så brukar dessa ha någon gemensam punkt. Det finns ju sekundärradar som hela tiden skickar frågor till flygplanet och det finns underhållssystem som via satellit skickar frågor på status på systemen i flygplanen. Det finns nog vägar att ta sig in i de olika systemen och jag tror inte detta riktigt är utrett i hela kedjan.
  Det brukar ju alltid vara så att det människan inte till hundra procent kan lösa det mörkar man.
  Det finns ju anledning till att frågan ställs i USA.
   
 5. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
 6. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Källa på detta? Jag har under 2015 pratat med flertal flygbolag som har WiFi om att ladda ner färd/positionsdata från planets färddator via planets WiFi och fått till svar att det idag inte är möjligt för att systemen ej är ihopkopplade.
   
 7. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Källa finns i klickbar länk på mitt inlägg.
  Sid 18.
  "According to FAA and experts we interviewed, modern communications technologies, including IP connectivity, are increasingly used in aircraft systems, creating the possibility that unauthorized individuals might access and compromise aircraft avionics systems. Aircraft information systems consist of avionics systems used for flight and in-flight entertainment (see fig. 4 below). Historically, aircraft in flight and their avionics systems used for flight guidance and control functioned as isolated and self-contained units, which protected their avionics systems from remote attack. However, according to FAA and experts we spoke to, IP networking may allow an attacker to gain remote access to avionics systems and compromise them—as shown in figure 4 (below). Firewalls protect avionics systems located in the cockpit from intrusion by cabin- system users, such as passengers who use in-flight entertainment services onboard. Four cybersecurity experts with whom we spoke discussed firewall vulnerabilities, and all four said that because firewalls are software components, they could be hacked like any other software and circumvented. The experts said that if the cabin systems connect to the cockpit avionics systems (e.g., share the same physical wiring harness or router) and use the same networking platform, in this case IP, a user could subvert the firewall and access the cockpit avionics system from the cabin. An FAA official said that additional security controls implemented onboard could strengthen the system."
   
  Alf gillar detta.
 8. Alf

  Alf Medlem

  Ort:
  Finspång
  Land:
  Sverige Sverige
  En källa på detta är @Nemo länkar samt en egen livslång erfarenhet från tekniska system som används för flygledning och flygplatser. Jag vet inte hur många gånger systemleverantörer har lovat och i en mängd dokument beskrivit hur säkert systemet är och att inga fel kommer att inträffa efterson det är redundant och tripplat. Likaväl inträffar de mest oförutsedda fel under systemets livslängd med totalavbrott och att man kan störa ut vissa funktioner. Varför skulle det då inte kunna inträffa i dagens datoriserade system i ett flygplan eller i systemkedjan. Det är inte fråga om någon kan hacka sej in i systemen utan när det händer. Om man tar dessa problem seriöst så kan man ju genom utbildning i simulatorer säkert öva på en del fall och i tid kunna ingripa för att eliminera felet. Att helt tro på leverantörens utfästelser att tekniken är idiotsäker är att lura sej själv.

  Det är därför bra att myndigheterna tar problematiken på allvar och ifrågasätter tekniken för då kan man ju hinna göra något innan det händer något. Hackarna ligger alltid steget före.
   
  Smuffe, Knucket och agehall gillar detta.
 9. Aurora

  Aurora Guest

  Jeg vet at SAS' B737-800 med WiFi-bokser har WiFi som er 100% uavhengig av flyet. WiFien er 100% independent (henter muliggens noe strøm) - men har ellers ingen connections i flyet. Det finnes ingen sikringer eller knapper eller noe inne i flyet, alt er inne i eget system og "for seg selv". Electronics and equipment bay ligger mellom cockpit og kabinen, og der ligger det trygt tenker jeg. en stor fordel med disse gode gamle sliterne: ingen kan hacke seg på et stick-and-rudder-flyg :)
   
 10. FF#1

  FF#1 Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Med tanke på hur man kan sprida "maskar" och annat till system som inte ens har kontakt med internet, typ Stuxnet som kan spridas via USB stickor eller annat till de system som är så känsliga så att de är helt frånskilda från internet så skulle jag inte vara förvånad om något tar sig in till ett flygplans system.
   
  swadabe och Dr. Miles gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×