Det är dags för en subjektiv avrapportering i denna sak. När det gäller den formella middagen insisterade mina gäster att stanna på Anantara och den thailändska restaurangen där; Rim Nam. Som det hampade sig så trängde sig Mercedes-Benz in samma dag med en stor grupp och kuppade hela restaurangen. Likaså gott det. Eftersom Hua Hin egentligen bara är livlig weekends och storhelger så blev det knepigt att finna lediga platser med kort varsel på något av det bättre ställena en kväll som denna. Vi hamnade dock på Oceanside Beach Club & Restaurant. Det är precis vad namnet antyder, beläget vid stranden med en restaurang, en musikscen och en stor bar, också med liggstolar där gästerna låg i det relativa mörkret och zippade drinkar med mobiltelefonen som sällskap. Det blir ett ganska speciellt ljus av sådan aktivitet!
Restaurangen har som så många andra av de dyrare restaurangerna en Asian fusion meny; Thai, det alltid närvarande köttet importerat från NZ (Kött från OZ var nästan helt frånvarande av någon anledning, även i Bangkok.) samt rikligt av diverse sjömat. Jag testade köttet (oxfilé) och de andra tog thai och sjömat. Service och allt annat var helt ok. Priserna på vin är ju galna i Thailand som de flesta vet - importskatten ligger ju på nästan 400 % så det blev mest öl.
Personligen gick jag runt på diverse restauranger i dagarna som kom. Marriott (ok Happy Hour i lobbybaren) och Intercontinental kan man bara lägga åt sidan. Hilton ligger skyddad som en amerikansk ambassad och jag tog en lunch där på The Market också i syfta att okulärbesiktiga White Lotus i förväg, vilket inte lät sig göra då den öppnar 18:00, så det blev inte av att jag kom dit. Dess kinesiska menyn var dock helt i min smak. Hilton var hotellet med svagast AC och allmänt slitet. Det sker ju av och till att man ser att kromet kranarna på badrummen på gamla hotell är polerade ner till mässingen. Så var det också här. Servicen på The Market var trött på gränsen till otrevlig. Ovanligt i Thailand.
Brasserie de Paris var också en besvikelse. Jag pratade med den exekutive (franske) ägaren (vars golfande fader verkar ha dragit sig ur). Han kockar inte numera utan "arbetar bara med management". Det var lika många i servisen som gäster. Välmenande men rena amatörer. Restaurangen har dock kvar några intressanta franska viner (Bordeaux) från typiskt 2012(+/-), som är mycket prisvärda. Men det skall påpekas att området där denna restaurang ligger är mäkta "intressant". Där är det nog inte många saker som inte är till salu, och det kryllar av svettiga barer och smårestauranger i gränder som inte är farbara med något större än en moped. Asia hard-core således.
Slutsatsen för min egen del är att Hua Hin är ett riktigt renodlat turistmål med fokus på golf. Det är inte många som jag och mina kollegor, som går runt i svarta långbyxor och långärmad struken skjorta där inte. Således finns det egentligen inga krogar av den höga klass man numera finner i Bangkok, där jag mestadels håller till.
Nåväl, mitt eget val faller på Centara Grand, ett hotell/resort i Sofitel-gruppen. Jag testade The Railway Restaurant, The Museum (för afternoon tea) samt the Coast Beach Club & Bistro. Det är den sistnämnda som gäller! Särskilt på helgerna. I grund och botten samma koncept som ovannämnda Oceanside Beach Club & Restaurant, men mer elegant, med större och bättre meny (mycket bra kött och sjömat) en musikscen (kan bli plågsamt för stämningen) och en klart godkänd bar. Alla restaurangkoncept på ett och samma ställe således. När man kommer till Centara en helgkväll tror man att hotellet är tomt (området är stort och lummigt) då det finns många tomma stolar i de andra restaurangerna på hotellet. Men, ALLA gästerna sitter på Coast Beach! Boka således om du skall dit en helgkväll.
Slutligen har Centara också en japansk restaurang, Hagi, som ligger just utanför själva hotellet. Bordsservering samt även teppanyaki. Proffsig service och prisvärd mat (meny på iPAD). Den plågas inte heller av onödigt hög musik utan tillåter gästerna att prata med varandra i normal ton.
Några sista råd: 1. Tag med Mygga (eller din egen favoritbrygd)! Myggorna är överallt på kvällarna och citronell-sprayen som restaurangerna erbjuder duger inte. 2. Glöm inte att se stadens lilla tågstation. Gå dit kring 11:30 och studera det fantastiska folklivet och de skrangliga tågen. Stationen är också väldigt vacker och stationsmästaren har stadens mest välstrukna uniform. 3. Hua Hin består mestadels av skandinaver. Dock stillsamma och skötsamma sådana, som sig bör i signifikant postreproduktiv ålder.