rob74
Medlem
Del 4: Tisdag 17 maj
Då hade semestern gått mot sitt slut och det var dags att fira Norges nationaldag med en skål i champagne ombord på flyget i en F-kabin!
Det var en strålande vacker dag och varmt var det. Temperaturen hade under hela vistelsen legat kring 29-32 grader.
Jag hade packat det mesta kvällen innan och nu var det vykortsskrivning som gällde fram till lunch. Jag skulle få ha min villa ända tills avfärd någon gång vid 15-tiden. Jag skrev så fingrarna blödde och njöt sedan av en god lunch i restaurangen "Cliff View".
Det kändes som om svampen grinade mig i ansiktet. Var det ett tecken på kommande strul, tro?
Jag blev hämtad vid dörren och körd upp till receptionen där jag checkade ut och väntade en stund på skjutsen till flygplatsen. Redan nu var jag totalt genomsvettig och såg fram mot en härlig dusch i F-loungen i Bangkok.
Bilen kom och vi styrde mot Samui flygplats. Snacka om att denna flygplats verkligen är ute i det fria...
De hade en särskild incheckningsdisk för Royal Silk Class (Business) och Star Alliance Gold. Jag gick dit och checkade in mina väskor till Bangkok. Jag ville inte krångla ihop mina olika biljetter och jag skulle ha gott om tid i Bangkok för att pröva First Class-incheckningen. Jag fick mitt boardingkort och började traska mot min gate. Det var nog den vackraste gatepromenad jag företagit. Allt var utomhus.
Det var en bit att gå men till slut var jag framme vid Gate 2. Det fanns inga lounger här, men däremot ett "Courtesy Corner", där alla kunde förse sig med snacks och lättdrycker av olika slag. Jag var så varm och slut så jag satte mig bara ner och väntade på boarding. Till slut var det vår tur och vi fick gå ombord på "limousinen" ut till där vårt plan väntade.
Vi passerade en hel del andra flygplan på vägen. De var från Bangkok Air.
Koh Samui (USM)-Bangkok Suvarnabhumi (BKK), flyg TG 288 med Thai Airways
Avgång: 17:45
Ankomst: 18:50
Flygplan: Boeing 737-400
Klass: Royal Silk Class (Business)
Sittplats: 14B
Från början var jag inbokad på morgonflyget vid 09:30, men jag ångrade mig och bokade om.
På grund av oklarheter med flyget BKK-NRT hade jag kanske t o m fått åka dagen innan, men det redde sig till slut.
Mera om det senare.
Boardingen gick snabbt och även denna gång var det i princip helt fullt i alla klasser.
Jag tog inte så mycket bilder på inrikesflygningarna, så jag återanvänder en bild på kabininteriören.
Ombord serverades, precis som på flyget till USM, en lättare varm måltid med lättdrycker samt efterrätt och kaffe/te.
Dock delades det inte ut några jubiléumsgåvor denna gång.
Vi landade i princip på tidtabell i Bangkok och jag begav mig direkt till bagagebandet.
Vid bandet stod redan bagagekärror uppställda och där var en linje som tydligt markerade var man skulle stå och vänta.
Detta respekterades förstås och det var ingen som trängde sig. Otroligt skönt!
Väskorna kom bland de första på bandet. De flesta ombord hade checkat sina väskor till slutdestinationen och det var uppenbarligen inte Bangkok de skulle till. Jag tog dem på en kärra och rullade mig iväg mot terminalen för internationella avgångar. Där finns ett särskilt incheckningsområde för Royal First. Det ligger längst bort till vänster i byggnaden.
Jag gav mina bokningsuppgifter och passet till incheckningspersonalen, som redan när de såg mig komma in sa något om att de skulle ringa SAS och kolla min biljett. Detta tyckte jag lät underligt. Dessutom var SAS kontoret stängt, förmodligen på grund av 17 maj.
Till saken hör att jag från början var bokad på ett flyg som skulle gå vid 22:10. Men efter någon vecka hade min bokning ändrats (plötsligt visades en annan flygplanstyp på min seat map) och flyget syntes inte på Thais hemsida eller på ExpertFlyer. Jag började ana oråd och bokade därför om till morgonflyget som skulle gå 07:30. Arma mig... Jag ville verkligen inte åka så dags och dessutom förlora en dag på Samui. Men efter ytterligare någon vecka dök det upp platser på det sena flyget vid 23:50, så jag var kvick att boka om.
Nu visade det sig att själva biljetteringen inte hade gått igenom, så personalen hävdade att jag skulle ha åkt 07:30.
Med en mobiltelefon med nästan 0 Baht samt en annan mobil med nästan 0 batteri, lyckades jag i alla fall ringa SAS Hot Line i Danmark och ordna upp saken. Men det var lite stressiga 40 minuter som gick åt till detta.
De kunde dock inte ge mig boardingkort för flyget Tokyo-München, så det var jag tvungen att ordna med i Tokyo.
Jag fick vackert slå mig ner i fåtöljen och vänta på att personalen skulle undersöka min bokning.
Allt ordnade sig och jag blev visad igenom passkontroll och annat på väg till buggyn som skulle köra mig till First Class-loungen. Det kändes lite halvunderligt att sitta där och åka förbi loungeområdet och folk som tittade...
Väl framme i loungen blev jag mött av personalen som hälsade och framöver alltid tilltalade mig med namn.
De visade mig in och jag tog plats i en skön fåtölj och fick en meny samt en välkomstdrink i handen.
Och vilken meny! Det var drycker i mängder och à la carte med flera olika rätter. Oj, vad sugen jag blev att testa en massa saker. Men jag besinnade mig och tänkte på min kommande flygning.
Jag började med ett glas champagne, Moët & Chandon Imperial och bestämde mig sedan för att äta "Phad Thai Goong" - Stekta nudlar med räkor i tamarindsås. Det var en lagom stor portion som föll mig i smaken.
Jag avslutade med att beställa in en Champagne Mojito.
Det var inte så mycket folk i loungen än, så jag kunde ta några bilder. Däremot var det personal överallt!
Detta är väntrummet till toaletterna!
Om man reser i First med Thai så kan man utan kostnad boka en timmes helkroppsmassage! Jag frågade om det fanns tider och det gjorde det. Jag blev visad till deras Royal Orchid Spa Lounge, där jag blev omhändertagen av personalen och visad in i ett rum. Innan massagen fick jag duscha och byta om till morgonrock och tofflor. Massagen var otroligt skön och var med olja. Under tiden spelades meditativ musik. Efter massagen fick jag byta om och sitta ner i ett rum där det serverades varmt te och lite olika snacks.
Efter massagen hade jag lite tid kvar, så jag gick tillbaka till F-loungen och beställde in kaffe och ett glas Hennessy XO.
Jag hann precis avsluta konjaken till det var dags för boarding. En kvinna eskorterade mig hela vägen fram till flygplanet.
Det var bra långa gångar med rullband fram till gate A5.
Bangkok Suvarnabhumi (BKK)-Tokyo Narita (NRT), flyg TG 642 med Thai Airways
Avgång: 23:50
Ankomst: 08:10 +1
Flygplan: Boeing 747-400
Klass: Royal First Class
Sittplats: 01K
Väl ombord blev jag hälsad på och eskorterad till min stol. Jag skulle bli ensam i First även på denna flygning.
En flygvärdinna tog hand om min kavaj och hängde den i en garderob. Detta är den nyare konfigurationen av First ombord på 747-400. Den äldre varianten används bl a till Skandinaviska destinationer och då används First Class som Business Class. Denna nyare variant har totalt 10 stolar i First. En del stolar kändes dock lite rangliga och vore nog läge att bytas. Men de kanske väntar in sina A380...
Hur som helst så såg jag fram emot flygningen.
Kabinen görs i ordning för start.
Kabinansvarige kom och presenterade sig, gav mig menyn och berättade om servicen ombord. Då det var en nattflygning så frågade hon mig hur jag ville lägga upp det hela med mat och sömn. Jag sa att jag nog inte skulle sova så mycket.
Efter en titt i menyn bestämde jag mig för att kombinera lite rätter. De hade hummer och det ville jag gärna ha!
Men först ett glas champagne innan avgång.
Dom Perignon 2002!
De drog ner filmduken längst fram och visade säkerhetsgenomgången. Detta hade jag sett några gånger förut...
Gott om benutrymme! Till höger fjärrkontroll till AVOD-systemet samt stolkontrollen.
I mitten av kabinen har de plats för dryckerna.
Ett Rimowa-kit låg på plats. Annan färg denna gång.
Vi startade lite före tidtabell och när vi hade kommit upp i luften fick jag ett glas champagne till.
Efter ytterligare en stund så kom aptitretaren på bordet.
First Serving: "Carrot Cream Soup with Italian Basil".
Jag hoppade över de två andra rätterna och gick direkt
in på vad som var Second Serving.
Testade de bägge vita vinerna: Chassagne Montrachet Le Divin 2008, Chardonnay
och Chateau Le Thil Comte Clary 2008, Sauvignon+Semillon
Main Course: "Lobster with Black Pepper
Teriyaki Sauce". Gott!
De båda röda vinerna provades:
Château Belgrave 2007, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit-Verdot och
Nuits-Saint-Georges 2008, Pinot Noir
Därefter färsk frukt.
Och till sist lite choklad samt espresso och konjak,
Otard 195 Extra.
Videoskärmen hittade man i armstödet. Jag tittade inte på någon film utan läste istället eller pratade med den trevliga kabinpersonalen.
Hade gärna testat bägge hotellen! Till höger är reklamen för nya Conrad Hotel på Samui.
Det var dags för landning! Vi hade kört in en massa tid och landade nästan en timme före tidtabell.
Sammanfattning
Ännu en bra flygning med Thai. Inga krusiduller utan väl avvägd service. De levererade precis det de skulle göra, varken mer eller mindre. Flygningen kändes kort och speciellt då vi hade kommit fram en timme före utsatt tid.
Då hade semestern gått mot sitt slut och det var dags att fira Norges nationaldag med en skål i champagne ombord på flyget i en F-kabin!
Det var en strålande vacker dag och varmt var det. Temperaturen hade under hela vistelsen legat kring 29-32 grader.
Jag hade packat det mesta kvällen innan och nu var det vykortsskrivning som gällde fram till lunch. Jag skulle få ha min villa ända tills avfärd någon gång vid 15-tiden. Jag skrev så fingrarna blödde och njöt sedan av en god lunch i restaurangen "Cliff View".
Det kändes som om svampen grinade mig i ansiktet. Var det ett tecken på kommande strul, tro?
Jag blev hämtad vid dörren och körd upp till receptionen där jag checkade ut och väntade en stund på skjutsen till flygplatsen. Redan nu var jag totalt genomsvettig och såg fram mot en härlig dusch i F-loungen i Bangkok.
Bilen kom och vi styrde mot Samui flygplats. Snacka om att denna flygplats verkligen är ute i det fria...
De hade en särskild incheckningsdisk för Royal Silk Class (Business) och Star Alliance Gold. Jag gick dit och checkade in mina väskor till Bangkok. Jag ville inte krångla ihop mina olika biljetter och jag skulle ha gott om tid i Bangkok för att pröva First Class-incheckningen. Jag fick mitt boardingkort och började traska mot min gate. Det var nog den vackraste gatepromenad jag företagit. Allt var utomhus.
Det var en bit att gå men till slut var jag framme vid Gate 2. Det fanns inga lounger här, men däremot ett "Courtesy Corner", där alla kunde förse sig med snacks och lättdrycker av olika slag. Jag var så varm och slut så jag satte mig bara ner och väntade på boarding. Till slut var det vår tur och vi fick gå ombord på "limousinen" ut till där vårt plan väntade.
Vi passerade en hel del andra flygplan på vägen. De var från Bangkok Air.
Koh Samui (USM)-Bangkok Suvarnabhumi (BKK), flyg TG 288 med Thai Airways
Avgång: 17:45
Ankomst: 18:50
Flygplan: Boeing 737-400
Klass: Royal Silk Class (Business)
Sittplats: 14B
Från början var jag inbokad på morgonflyget vid 09:30, men jag ångrade mig och bokade om.
På grund av oklarheter med flyget BKK-NRT hade jag kanske t o m fått åka dagen innan, men det redde sig till slut.
Mera om det senare.
Boardingen gick snabbt och även denna gång var det i princip helt fullt i alla klasser.
Jag tog inte så mycket bilder på inrikesflygningarna, så jag återanvänder en bild på kabininteriören.
Ombord serverades, precis som på flyget till USM, en lättare varm måltid med lättdrycker samt efterrätt och kaffe/te.
Dock delades det inte ut några jubiléumsgåvor denna gång.
Vi landade i princip på tidtabell i Bangkok och jag begav mig direkt till bagagebandet.
Vid bandet stod redan bagagekärror uppställda och där var en linje som tydligt markerade var man skulle stå och vänta.
Detta respekterades förstås och det var ingen som trängde sig. Otroligt skönt!
Väskorna kom bland de första på bandet. De flesta ombord hade checkat sina väskor till slutdestinationen och det var uppenbarligen inte Bangkok de skulle till. Jag tog dem på en kärra och rullade mig iväg mot terminalen för internationella avgångar. Där finns ett särskilt incheckningsområde för Royal First. Det ligger längst bort till vänster i byggnaden.
Jag gav mina bokningsuppgifter och passet till incheckningspersonalen, som redan när de såg mig komma in sa något om att de skulle ringa SAS och kolla min biljett. Detta tyckte jag lät underligt. Dessutom var SAS kontoret stängt, förmodligen på grund av 17 maj.
Till saken hör att jag från början var bokad på ett flyg som skulle gå vid 22:10. Men efter någon vecka hade min bokning ändrats (plötsligt visades en annan flygplanstyp på min seat map) och flyget syntes inte på Thais hemsida eller på ExpertFlyer. Jag började ana oråd och bokade därför om till morgonflyget som skulle gå 07:30. Arma mig... Jag ville verkligen inte åka så dags och dessutom förlora en dag på Samui. Men efter ytterligare någon vecka dök det upp platser på det sena flyget vid 23:50, så jag var kvick att boka om.
Nu visade det sig att själva biljetteringen inte hade gått igenom, så personalen hävdade att jag skulle ha åkt 07:30.
Med en mobiltelefon med nästan 0 Baht samt en annan mobil med nästan 0 batteri, lyckades jag i alla fall ringa SAS Hot Line i Danmark och ordna upp saken. Men det var lite stressiga 40 minuter som gick åt till detta.
De kunde dock inte ge mig boardingkort för flyget Tokyo-München, så det var jag tvungen att ordna med i Tokyo.
Jag fick vackert slå mig ner i fåtöljen och vänta på att personalen skulle undersöka min bokning.
Allt ordnade sig och jag blev visad igenom passkontroll och annat på väg till buggyn som skulle köra mig till First Class-loungen. Det kändes lite halvunderligt att sitta där och åka förbi loungeområdet och folk som tittade...
Väl framme i loungen blev jag mött av personalen som hälsade och framöver alltid tilltalade mig med namn.
De visade mig in och jag tog plats i en skön fåtölj och fick en meny samt en välkomstdrink i handen.
Och vilken meny! Det var drycker i mängder och à la carte med flera olika rätter. Oj, vad sugen jag blev att testa en massa saker. Men jag besinnade mig och tänkte på min kommande flygning.
Jag började med ett glas champagne, Moët & Chandon Imperial och bestämde mig sedan för att äta "Phad Thai Goong" - Stekta nudlar med räkor i tamarindsås. Det var en lagom stor portion som föll mig i smaken.
Jag avslutade med att beställa in en Champagne Mojito.
Det var inte så mycket folk i loungen än, så jag kunde ta några bilder. Däremot var det personal överallt!
Detta är väntrummet till toaletterna!
Om man reser i First med Thai så kan man utan kostnad boka en timmes helkroppsmassage! Jag frågade om det fanns tider och det gjorde det. Jag blev visad till deras Royal Orchid Spa Lounge, där jag blev omhändertagen av personalen och visad in i ett rum. Innan massagen fick jag duscha och byta om till morgonrock och tofflor. Massagen var otroligt skön och var med olja. Under tiden spelades meditativ musik. Efter massagen fick jag byta om och sitta ner i ett rum där det serverades varmt te och lite olika snacks.
Efter massagen hade jag lite tid kvar, så jag gick tillbaka till F-loungen och beställde in kaffe och ett glas Hennessy XO.
Jag hann precis avsluta konjaken till det var dags för boarding. En kvinna eskorterade mig hela vägen fram till flygplanet.
Det var bra långa gångar med rullband fram till gate A5.
Bangkok Suvarnabhumi (BKK)-Tokyo Narita (NRT), flyg TG 642 med Thai Airways
Avgång: 23:50
Ankomst: 08:10 +1
Flygplan: Boeing 747-400
Klass: Royal First Class
Sittplats: 01K
Väl ombord blev jag hälsad på och eskorterad till min stol. Jag skulle bli ensam i First även på denna flygning.
En flygvärdinna tog hand om min kavaj och hängde den i en garderob. Detta är den nyare konfigurationen av First ombord på 747-400. Den äldre varianten används bl a till Skandinaviska destinationer och då används First Class som Business Class. Denna nyare variant har totalt 10 stolar i First. En del stolar kändes dock lite rangliga och vore nog läge att bytas. Men de kanske väntar in sina A380...
Hur som helst så såg jag fram emot flygningen.
Kabinen görs i ordning för start.
Kabinansvarige kom och presenterade sig, gav mig menyn och berättade om servicen ombord. Då det var en nattflygning så frågade hon mig hur jag ville lägga upp det hela med mat och sömn. Jag sa att jag nog inte skulle sova så mycket.
Efter en titt i menyn bestämde jag mig för att kombinera lite rätter. De hade hummer och det ville jag gärna ha!
Men först ett glas champagne innan avgång.
Dom Perignon 2002!
De drog ner filmduken längst fram och visade säkerhetsgenomgången. Detta hade jag sett några gånger förut...
Gott om benutrymme! Till höger fjärrkontroll till AVOD-systemet samt stolkontrollen.
I mitten av kabinen har de plats för dryckerna.
Ett Rimowa-kit låg på plats. Annan färg denna gång.
Vi startade lite före tidtabell och när vi hade kommit upp i luften fick jag ett glas champagne till.
Efter ytterligare en stund så kom aptitretaren på bordet.
First Serving: "Carrot Cream Soup with Italian Basil".
Jag hoppade över de två andra rätterna och gick direkt
in på vad som var Second Serving.
Testade de bägge vita vinerna: Chassagne Montrachet Le Divin 2008, Chardonnay
och Chateau Le Thil Comte Clary 2008, Sauvignon+Semillon
Main Course: "Lobster with Black Pepper
Teriyaki Sauce". Gott!
De båda röda vinerna provades:
Château Belgrave 2007, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit-Verdot och
Nuits-Saint-Georges 2008, Pinot Noir
Därefter färsk frukt.
Och till sist lite choklad samt espresso och konjak,
Otard 195 Extra.
Videoskärmen hittade man i armstödet. Jag tittade inte på någon film utan läste istället eller pratade med den trevliga kabinpersonalen.
Hade gärna testat bägge hotellen! Till höger är reklamen för nya Conrad Hotel på Samui.
Det var dags för landning! Vi hade kört in en massa tid och landade nästan en timme före tidtabell.
Sammanfattning
Ännu en bra flygning med Thai. Inga krusiduller utan väl avvägd service. De levererade precis det de skulle göra, varken mer eller mindre. Flygningen kändes kort och speciellt då vi hade kommit fram en timme före utsatt tid.
Last edited: