Just räkmackor är dessutom flyghistoriskt starkt förknippat med SAS, som tidigare serverade smörrebröd i form av såna för att ha en skandinavisk touch på utbudet.Räkorna må komma från auktionsplatser på västkusten, men räkmackans dag på Arlanda kommer från att rätten förknippas med flygresor sedan charter hamnade i vardagsvokabulären. Samtidigt var det stockholmaren Tore Wretman som populariserade rätten som en måltid i sig (I början kallade han sin toast skagen för "räkmacka lyx").
En delförklaring till att det just förknippas med flygresor beror väl på att räkmacka var folkhemslyx som kunde åtnjutas skattefritt på airside innan EU-inträdet. Fantasilöst att servera räkmacka på östkusten i övrigt? Måhända. Fel att göra det på Arlanda som en hyllning till rättens associationer med svensk semestertradition? Absolut inte.
Räkorna höll t o m på att orsaka en diplomatisk kris med USA, eftersom dess flygbolag ansåg att de var för matiga för att klassas som smörgåsar, och således stred mot något märkligt matförbud i de bilaterala konkurrensbegränsningsavtal som förr reglerade flygbranschen.