Senaste nytt

Preclearance på Arlanda?

fly4fun

Medlem
Projektet lades på is redan innan flygskatten. Tror inte det kommer väckas till liv igen. Amerikanarnas krav att få bära vapen var tydligen en ganska svår nöt att knäcka.
 

Homer

Medlem
Finns inget som säger att det stoppats, dröjsmålet gäller även även alla de andra flygplatserna.
Vad jag förstått har dröjsmålet att göra med att USA bytt president sedan diskussionen inleddes (om någon nu missat det)
som infört nya regler för resande. Trump travel ban: Pre-clearance and why it matters - BBC News


Ny lagstiftning föreslås för preclearance på Arlanda - Regeringen.se

För att genomföra avtalen föreslår Preclearanceutredningen två nya författningar och ändringar i tiotalet andra. Utredningen föreslår bland annat:
  • En ny lag ska reglera förutsättningarna för amerikansk myndighetsutövning på svenskt territorium och vilka befogenheter de amerikanska inresekontrollanterna har i Sverige.
  • De amerikanska inresekontrollanterna på Arlanda ska ha rätt att arbeta i amerikansk uniform samt kunna vara utrustade med batong, handfängsel och pepparspray (OC-spray). De ska även kunna ha tillgång till pistol eller revolver, men dessa får endast användas för att avvärja ett överhängande brottsligt angrepp på person i kontrollområdet och ska förvaras inlåsta under övrig tid.
  • I enlighet med avtalen ska den amerikanska personal som arbetar i Sverige, liksom deras anhöriga, ha immunitet och privilegier i viss omfattning.
Utöver förslag innehåller betänkandet även bedömningar när det gäller bl.a. enskildas rättssäkerhet, dataskydd samt vissa frågor om sekretess och migration.




Här är utredningen, överlämnade sittbetänkande i juni 2017, i sin helhet:
Betänkande av Utredningen om amerikansk inresekontroll på Arlanda (Preclearanceutredningen)
https://data.riksdagen.se/fil/2E3F7383-489B-4EC5-8A4E-7036F534AB07
 
Last edited:

Bamsefar

Medlem
Kollade just och svaret blev:

Hej

Tack för ditt mail.

Preclearance-arbetet är uppskjutet och man beräknar att det ska vara iordningställt runt år 2021-2022.

Kundtjänst
Swedavia AB
 
Toppen