Senaste nytt

Passagerare blev utnämnd till ”resans otrevligaste”

Nemo

Medlem
Cashewnötter är inte nötter, utan ett frö och saknar därför vissa allergener som finns i nötter. Samma sak gäller mandel. Jordnötter är inte heller en nöt, men jordnötsallergin samspelar ofta med allergi mot vissa nötter. Eftersom man inte vill splitta hår så säger man att man är allergisk mot vissa sorters nötter för det är enklast än att börja ropa upp vilka sorter som går bra att äta eller inte.
Cashew och mandel är ganska safe och framförallt framkallar det inte lika starka reaktioner luftburet som jordnötter kan göra. Därför kan det serveras, med förhoppningen att den som är allergisk mot cashew eller mandel inte äter detta.
Då får du gärna uppdatera Sjukvårdsrådgivningens info.
Jordnöts- och nötallergi hos barn - 1177 Vårdguiden - sjukdomar, undersökningar, hitta vård, e-tjänster
"Jordnötter och nötter är inte släkt med varandra. Jordnöten är en ärta och tillhör samma växtfamilj som baljväxter, ärter och sojabönor. Till nötter räknas bland annat hasselnöt, cashewnöt, paranöt, valnöt och pekannöt. Mandel brukar räknas till nötterna, men är egentligen ett frö."
 

Nemo

Medlem
Ja, sjukvårdsrådgivningen har fel. Cashew är ingen nöt. Det är få av de 'nötter' vi äter som egentligen klassas som nöt. OLWs Nötmix t ex innehåller inte en enda riktig nöt (i botanisk mening) utan just baljväxter och frön. (Jordnöt, Cashew, Mandel)

Cashew - Wikipedia, the free encyclopedia

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nöt
Nu är jag med! Det här är så förvirrande. EU beslutar att vissa växter klassas på ett sätt som inte är strikt botaniskt (eller medicinsk i fråga om allergier). Exempelvis klassas tomat som en grönsak, men det är en frukt. Orsaken är att tomat används som en grönsak.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&rid=1
EU-förordning nr 1169/2011 klassar många baljväxter och fröer som nötter eftersom de används på liknande sätt som nötter. Kokosnöt är däremot en nöt men klassas inte byråkratiskt som en nöt. Troligen har Sjukvårdsrådgivningen använt den byråkratiska definitionen av nötter, och inte den medicinska. I detta sammanhang kan det vara fatalt!
Livsmedelsverket skriver under Nötter och fröer
"Mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt räknas som nötter enligt EU:s märkningsregler, se bilaga II i Informationsförordningen. Jordnöt är inte en nöt utan en baljväxt. Sesamfrö och senapsfrö är de fröer som flest personer är allergiska mot. Många fröer täckta av skal kallas för nötter, trots att de inte motsvarar den strikt botaniska definitionen av nöt."
 

Hachans

Medlem
Precis så. Läs mer här: Cashew - Wikipedia, the free encyclopedia

Hur som helst, den delar en del allergener med nötter så det är klart att den klumpas ihop, men man behöver äta den för att få allergisk reaktion, den är inte luftburen. Om man inte kommer i kontakt med skalet på den eller cashewäpplets skal. Fast det gör man sällan som konsument.
 
Nu är detta inget matforum men eftersom att jag är ansvarig för 15000 matgästers livsmedelssäkerhet varje dag så tänkte jag flika in att det är så smidigt att från 13 dec 2014 så har EU bestämt vad som räknas som en allergen och där med måste märkas ut. Mer info på Livsmedelsverkets hemsida: Allergener

Det här bygger på den forskning som finnns tillgänglig. Och gäller såklart även för flygbolag.
 

Nemo

Medlem
Precis så. Läs mer här: Cashew - Wikipedia, the free encyclopedia
Hur som helst, den delar en del allergener med nötter så det är klart att den klumpas ihop, men man behöver äta den för att få allergisk reaktion, den är inte luftburen. Om man inte kommer i kontakt med skalet på den eller cashewäpplets skal. Fast det gör man sällan som konsument.
De allergener cashew delar enligt hemsidan är andra i samma familj (pistage"nöt", mango, rosépeppar). Har cashew korsreaktion med nötter?
 

Airbuspilot

Medlem
En viktig fråga i sammanhanget är flight safety. En kraftig allargichock kan rendera i en oplanerad mellanlandning.
Lider man av ett tillstånd som kan utlösa ett livshotande tillstånd så bör man absolut tala om det redan vid bokningen. Teoretiskt sett kan man annars utsätta andra passagerare för fara, speciellt vid longhaul flygningar över områden med endast adekvata flygplatser, dvs flygplatser som endast är till för emergency landings.
Sträckan LAX till STO har inte många flygplatser mellan norra Canada och Norge som är lämpliga för medical landing, men måste man så måste man. Samma gäller över Africa och tex Sibirien. Jag tycker att man själv har ett ansvar här gentemot andra.

Mvh
 

Airbuspilot

Medlem
Är nog gränsfall om man själv vet om att man är så pass medicinskt latent.
Tror inte europeiska bolag för talan om ett sådant fall, helt övertygad om att
andra bolag kan komma att göra det om det går att bevisa att individen har
insikt om sin sjukdomsbild.
Bäst är ju att informera redan vid bokningen.
Vill påpeka att jag inte stödjer cabin crew agerande mot passageraren men jag
kan förstå deras stresspåslag.
En pax som kräver en sådan sak precis vid avgång är jobbigt och kan kosta massor
pga för sen info.
Väl uppe i luften blir det 10 gånger värre, då är det för sent.
Tror faktiskt att det står i biljettvillkoren att man är skyldig att upplysa om allvarliga
sjukdomar, tex allergier.
Minns en pax en gång som krävde omvårdnad som krävde specialistkompetens. Denne
hade inte informerat vårt flygbolag om detta förrän ombord.
Jag som kapten vägrade att ta med pax och det hela kostade en försening på två
timmar. Många andra missade anslutningar etc vilket inte går att uppskatta i pengar.
Pax är väldigt medvetna idag om sin rättighet och det hävdas ofta.
Det finns också skyldigheter som pax vilket ofta blir glömt.

Mvh
 
Toppen