Octopus card - Hong Kong

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Aurora, 26 November 2015.

 1. Aurora

  Aurora Guest

  Har googlet som f******* men finner ikke noen svar. Kan noen derfor hjelpe med :

  1) Når man er to stk må man ha to kort, man kan ikke dele de. Stemmer det?

  2) Hvilket type Octopus-card bør man kjøpe om man er 2 stk og man skal være i HKG i 2 dager, med transport til/fra flyplassen?
  Jeg ser det finnes to typer: vanlig octopus-card og et "Airport Express Tourist Octopus," - men lurer på om AETO-kortet er litt overkill for 2 dager?
  Det står også :
  "Two versions of this card are offered, a HK$220 card with a free single ride on the Airport Express, the Mass Transit Railway (MTR) train line that runs between the Hong Kong International Airport and the urban areas of Hong Kong, and a HK$300 card with two free single rides included. The airport journeys are valid for 180 days from the date of purchase. Both versions allow three days of unlimited rides on the MTR and include a HK$50 refundable deposit. Usable value on these cards may be added if necessary."

  Er dette noe man bør gå for?

  3) Når man kjøper kortet, må man fylle på det med kreditt har jeg forstått. Dette kan gjøres med kredittkort på 7/11 på flyplassen, eller må man ha cold-hard-cash? Hvor mye bør man fylle på kortet sitt om man skal reise til/fra flyplassen, med the peak tram, og et par ganger med MTR mellom kowloon og hong kong island? Det er vel ikke fryktelig mye som trengs?

  4) Pleier det å være kø på flyplassen for å få kjøpt dette kortet? Kan det kjøpes overalt på flyplassen, eller er det EN spesiell type 7/11? Er det enkelt å finne fram til denne 7/11?
   
  Igorius gillar detta.
 2. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja. Ni behöver varsitt i alla spärrar.
  Jag vet inte om AETO är något att ha. Jag var där en vecka och bedömde att det då var dyrare. Det kanske är värt för 2 dagar?
  Är ni två så får ni dessutom rabatt på Airport express biljetten om ni köper den i den manuella disken. Ex. kostar 2st till Kowloon station 140$ mot 90$ för 1 person.
  Du betalar 50$ i deposit för respektive kort, men får tillbaka 41$, då det utgår en avgift om 9$ om du lämnar tillbaka de inom 90 dagar.
  Utanför flygplatsen är det cash som gäller, lägsta belopp är 100$ för ett nytt kort, men sedan kan de laddas med 50$ som lägsta belopp.
  Vad det kostar? Det är billigt att åka så kanske 5$ per tur, men räkna det dubbla om du åker mellan ön och Kowloon. Vad peak tram kostade har jag glömt, men jag tror att det räcker med att ni laddar de med det obligatoriska 100$ för 2 dagar.
  Om du kommer med SAS så är det kanske 10 person i kö, på sin höjd.

  Spartid: Vid rulltrapporna, ungefär i höjd med Hollywood Road finns en 2$ refund, så om du passerar där för att sedan åka från Central/Admiralty/..? så får du rabatt om du blippar ditt kort där innan.
   
  Bryant gillar detta.
 3. Aurora

  Aurora Guest

  Tusen takk @olo !!! :D

  Har tydeligvis veldig tungt for dette, men:


  Men om du syntes det var dyrere å kjøpe AETO når du var der 1 uke, så er det kanskje iallefall dyrere å kjøpe AETO for 2 dager? :p Eller tenker jeg feil? Om man kjøper et sånt kort med 2 gratisturer på Airport extress train ++ for 300HKD, så er det jo nesten samme prisen som om vi tar tur/retur enkeltbillett til 140kr*2 tur/retur = 280HKD (hvis samme rabatten gjelder andre vegen også fra kowloon til airport). Om vi legger til 20HKD i småturer hit og dit så er vi jo ca på samme pris. The Peak Tram kommer vel i tillegg uansett (må fylles på "on top of" de 300HKD har jeg forstått).


  Så det går fint å fylle på octopus-cardet med kredittkort på flygplatsen. Men IKKE utenfor flygplatsen. Det er det du sier, sant? Så om vi kjøper AETO-octopus og sier vi vil fylle på med f.eks 40-50HKD on top of it (til the peak tram + litt godis på 7/11) - så slipper vi å fylle det med kontanter?
  (Med mindre vi går tom i løpet av tiden i sentrum).

  Takk! :D Perfekt.
   
 4. Patrik

  Patrik Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Fyll på kortet med lite extra, sen lämnar ni tillbaka det när ni åker och får deposit+innestående belopp tillbaka.
   
 5. E.K

  E.K Medlem

  För två år sen när jag var i Hong Kong tog jag ut 2 kort med tur och returresa med flygtåget samt att jag laddade båda med 500$.
  Vill minnas att returresan hade något att göra med att checka in väskan på Hong Kongs centralstation, "kan ha fel också"
  Vi hade ett kvällsflyg och det var gott att bli av med väskorna vid lunch genom att checka in dom på centralstationen.

  Det var i stort sett taxi och någon fristående kebab matställe som inte tog kortet.
  För övrigt så betalade jag i stort sett allt annat med kortet.
  Åter på flygplatsen lämnade jag tillbaka korten och fick då pengarna som inte hade använts.
   
 6. Gå till den runda MTR-kassan i ankomsthallen så löser dom alla frågor och problem :)
   
 7. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag satte mig inte in i AETO, bara att det krävdes att man åkte rätt mycket för att de skulle vara värt det.
  Och ja, det kostar 140 för 2, även tillbaka.
  Exakt, det går bara att fylla på med kontanter utanför flygplatsen. Till och med på en mataffär, där du kan betala övriga varor på kort, behöver Octopus fyllas på med kontanter.

  Sen går det, som jag förstod det, att betala småköp med Octopus också.
   
 8. Thornado

  Thornado Medlem

  Eller så gör man som @palmen och bokar in ytterligare 5-6 resor till Hong Kong så då är det bara bra att man har pengar kvar på kortet när man kommer tillbaka.

  Precis, det är det som är oerhört smidigt med Octopus-kortet i jämförelse med SL Access/Oyster/andra transportkort. Man kan hantera de flesta av sina småköp med Octopuskortet.
   
  Aurora gillar detta.
 9. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Nu tror jag att även taxi tar det.
   
  Dr. Miles gillar detta.
 10. dino_81

  dino_81 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Har köpt turistkortet med 2 dagars tunnelbana/MTR och t/r med Airport Express vid några tillfällen.

  Senaste gångerna har jag dock skippat flygplatståget till förmån för buss. Om man inte har allt för mycket bagaget och/eller lite tid rekommenderar jag att ta någon av flygplatsbussarna in till centrala Hong Kong. Tar lite längre tid men utsikten in mot staden är spännande. Speciellt om det är första gången man besöker Hong Kong.

  En fördel med att ta tåget är att det ingår gratis transfer från stationerna Kowloon och Hong Kong till de stora hotellen.

  Tycker Octupus card är oslagbart eftersom det är så användbart.

  Peak Tram kostar 28 enkel/40 t/r men köerna kan vara enorma. Ett billigare alternativ är att ta buss 15 från Central Pier. Det finns två hållplatser och den som ligger längst västerut är ändhållplats och där bör man kliva på om man vill få plats på överdäcket. Tillbaka ner från The Peak kan det vara långa köer till både buss, tram och taxi men det går att gå ned. Tar en halvtimme ungefär och man kommer ner till Central.

  Hoppas ni får en trevlig vistelse!
   
  Bryant, Dr. Miles och Aurora gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×