Senaste nytt

Norwegian säljer Airbusplan?

fcx

Medlem
Rätta mig om jag har fel, men man har väl inte tagit leverans av några Airbus alls? Ska de köpa planen och sedan sälja dem direkt, eller ge bort ordern till något annat bolag?
 

Carl

Medlem
Norweigan har Airbus på order enl artikeln som dom planerar att sälja för att minska skulderna. Om så är fallet så mår bolaget ganska dåligt...
 
De har ju alltid möjligheten att leasa ett antal Airbus snarare än beställa om de ändå vill ha sådana i flottan... Det är ju väldigt hög beställningstakt på A320neo-familjen så de lär kunna göra en god affär om de säljer ordern och istället siktar på leasing (det har ju diskuterats att de skulle skaffa A321neo LR för att kunna expandera på long haul).

Det lär finnas ett antal bolag som är beredda att betala för att få snabbare leverans (lång kö hos Airbus).
 

Cashback

Medlem
Skulle snarare säga att det nästan är del av affärsidén att beställa fler plan än man räknar med att man behöver av flera skäl:

- Stora beställningar gör det lättare att förhandla om stora rabatter.
- Ger flexibilitet i form av att man kan expandera mer än planerat när efterfrågan finns istället för att behöva vänta flera år på leverans.
- Kommer alltid finnas möjlighet att sälja plan till leasingbolag som leasar tillbaka till Norwegian eller andra bolag.
- Kommer alltid finnas efterfrågan på nya plan med kort leveranstid från andra flygbolag.

Skulle jämföra detta med att ett fastighetsbolag köper på sig ett större bestånd av fastigheter i bra lägen i attraktiva områden. Har man inget behov av fastigheterna själv kommer det alltid finns aktörer som är intresserade av att köpa dessa.
 
Toppen