Naturskön flygning från Narvik till Bodø

Diskussion i 'Reserapporter' startad av JWD, 10 Februari 2015.

 1. JWD

  JWD Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  För fyra dagar sedan så kom jag hemifrån en veckas tågluffande 68°N om polcirkeln. Vi började på Stockholm C med nattåg 94 upp mot Narvik. För att sedan ta oss vidare med tåg från ner mot Oslo via Trondheim från Bodø. Men då det saknas järnvägsförbindelse mellan Narvik och Bodø, så hade vi bokat flyg mellan de två städerna med Widerøe i en av deras Dash 8 100: or. Jag har enbart valt att beskriva flygturen i mitt resereportage.

  Efter två nätter på Scandic Narvik (fd Rica) så var det dags för att tag oss till Narvik lufthavn, Framnes med vår väntande taxi. Men utan att ha gjort hemläxan med att i förväg kolla upp vilka bekvämligheter som erbjöds. Så anlände vi till flygplatsen ca 3 timmar innan boarding för att ta en öl och en smörgås i lugn och ro.
  [​IMG]
  Men efter ca 10 minuters taxiresa så blev vi båda fulla i skratt när vi konstaterade vårt misstag. För flygplatsen har enbart tre avgångar per dag, och då enbart till BOO.
  [​IMG]
  Så det slutade med att vi fick nöja oss med att ta lite bilder på flygplatsen istället.
  [​IMG]
  Det är en fördel att flygplatsen är tydligt skyltad då ankomsthallen är belägen en bit ifrån huvudbyggnaden.
  [​IMG]
  Jag har besökt en del mindre flygplatser genom åren. Men NVK tar nog ändå priset i den kategorin.
  [​IMG]

  [​IMG]
  Vär inne på flygplatsen så var vi helt ensamma. Så jag passade på att leka spion och smygfota säkerhetskontrollen.
  [​IMG]

  [​IMG]
  När säkerhetskontrollen väl öppnade så var det tre väktare från Securitas som skötte det mesta.
  [​IMG]
  Efter säkerhetskontrollen så var vi även helt ensamma i avgångshallen innan den började fyllas med andra resenärer. För tydligen så var de andra resenärerna lite mer medvetna om tidsspannet som behövdes på flygplatsen.
  [​IMG]
  Men till slut så var det äntligen dags för att kliva ombord på den lilla flygmaskinen.
  [​IMG]
  Och det var faktiskt en helt okej stol med bra benutrymme för en 39 minuters flight. Då det var frisittning på planet så valde jag en plats långt bak. Så jag fick till och med ett tomt säte bredvid mig.
  [​IMG]
  När vi väl kommit upp i luften så fascinerades jag av utsikten.
  [​IMG]
  Efter några minuters luftfärd så fick vi se Narvik från ovan.
  [​IMG]
  Jag fick ett bra tillfälle att göra mig av med en del småmynt.
  [​IMG]
  Widerøe bjöd på en chokladbit, misstänkt lik den som NSB även bjöd på.
  [​IMG]
  Trots oljuden från motorn så gillar jag effekten som den ger till bilderna.
  [​IMG]
  Inflygning mot BOO.

  För den som inte har flugit insikter i Norge, så kan jag verkligen rekommendera detta! Vilken naturupplevelse det är att få se de vidsträckta fjällen och djupa fjordarna från en lagom höjd. När vi väl hade kommit utifrån flygplatsen så tog vi en taxi in till centrala Bodø och ett väntande rum på
  Recension: Radisson Blu Hotel Bodø - BusinessClass.se
   

  Bifogade filer:

  Gus, GOTATH, Cornelius och 9 andra gillar detta.
 2. SAS404

  SAS404 Medlem

  Det är verkligen en fröjd att flyga i Norge, vacker utsikt 2.0 :)
   
  Last edited: 11 Februari 2015
  JWD gillar detta.
 3. Kastrup

  Kastrup Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
 4. Aurora

  Aurora Guest

  Haha, takk for ping @Kastrup - godt å se finværet faktisk eksisterer i nord-norge. Med tanke på det grufulle været de har hatt i nord, håper jeg @JWD vet hvor heldig han var med det! Men det hadde jo og vært en eksotisk opplevelse, å fly mini-Dash i vind og "oväder" :D

  Flotte bilder, og artig å se Narvik lufthavn, jeg har bare hatt en mellomlanding der på en flight som gikk Tromsø-Andenes-Narvik-Bodø. Visste ikke det var *så* smått... :)
   
  JWD gillar detta.
 5. ulagun

  ulagun Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Finner det märkligt att de lagt Narviks riktiga flygplats, Evenes, halvt ute på Lofoten, långt ifrån allt och hutlöst dyra flygbussar.
  F.ö många vackra vyer när man flyger i Nordnorge, t.ex inflygningen till Tromsö tätt över fjället.
  För att inte tala om Svalbard....
   
  JWD gillar detta.
 6. Aurora

  Aurora Guest

  Evenes er ikke "narviks riktiga flygplats", og var aldri tiltenkt det :)

  Vi må ta inn flere aspekter for å forstå logikken bak lokaliseringen av Evenes flyplass. For det første er det en veldig spredt bebyggelse i Nord-Norge. Det er en del byssentrum (Harstad, Narvik, Lødingen, Kvæfjord etc) som ligger strødd mellom øyer, høye fjell og daler. Når man skal bygge en stor flyplass, vil man derfor plassere den slik at den ligger i et slags "sentrum" mellom alle disse stedene og at den ligger på et sted som ikke skaper problematikk med innflyvning, takeoff eller generell operativ tilstand for en lufthavn (se gjerne til Værøy flyplass for en flyplass som måtte legges ned pga dårlig lokalitet og farlige vindforhold). Evenes ble kompromisset mellom alle disse kravene, og er hovedflyplassen for OMRÅDET, ingen spesifikke byer. Evenes flyplass ligger litt nærmere Harstad enn Narvik, hvis man måler i kilometer. Det er mye bebyggelse som ligger i en viss radius rundt Evenes flyplass, og hvilket er det som er viktig når man tenker på flyplass i Nord-Norge.

  Narvik lufthavn kom litt før Evenes flyplass, og var en lokalflyplass skapt i en tid hvor norske politikere ønsket å bygge mange av disse kortbane-flyplassene. Narvik lufthavn (som kun opereres av Widerøe, luft-ambulanse samt en del småfly) er dermed Narviks "riktiga flygplats", selv om du ikke kan fly direkte til Oslo derfra. Det samme gjelder Leknes, Svolvær og Stokmarknes flyplass - alle kortbaneflygplatser som tar hånd om passasjerer som ellers ville benyttet seg av Evenes flyplass (hvis de ikke vil fly Widerøe til Tromsø eller Bodø for å nå en større flyplass).

  Hva gjelder navnet på Evenes så har jeg forstått det slik at siden den ligger *nesten* midt mellom Harstad og Narvik, så valgte man kompromisset å ta begge bysnavnene med. Harstad/Narvik lufthavn, Evenes. Alle skal med ;)
   
  JWD gillar detta.
 7. JWD

  JWD Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja det är det verkligen, tågresan var inte heller så dum. Men det är först från luften som man får perspektiv :)

  Tack! Ja vi hade verkligen tur med vädret den här gången. Framförallt nu när stormen Ole härjar i Nordnorge. Det var ganska blåsigt redan när vi befann oss i Bodø. Haha ja det skakade lite, men det är ju halva nöjet med små flygplan :D

  Tyvärr så kommer Framnes att läggas ned i samband med att Hålogalandsbron över Ofotfjorden blivit färdig. Och idag så är det precis som @Aurora skriver att Nordnorge är glesbefolkat och att Evenes är strategiskt placerad. Men frågan är hur det kommer att bli med ambulansflyget från Narvik till Bodø och storsjukhuset kommer att skötas i framtiden? För det är ju som du redan påpekat stora avstånd mellan Narvik och Evenes. Men det kanske löser sig med ambulanshelikopter då avståndet är relativt kort fågelvägen.

  Jag kan tänka mig att det blir ännu mer storslaget att flyga in mot Trømsø och framförallt Svalbard. Det kommer nog bli en flygluff med Widerøe till sommaren :)
   
  Nemo, Aurora och SAS404 gillar detta.
 8. Anfield

  Anfield Medlem

  Trevligt trevligt
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×