Vi gjorde ett bra beslut, alltså att hoppa över Abel, regnade och blåste väldigt mycket på förmiddagen, men vädret blev bättre på sen eftermiddag, ni såg kortet på "Posta din utsikt". Om inte så kommer det igen, utsikten från vårt rum på Ah-House i Nelson, ett kanon B&B.
Beträffande vädret så var det väldigt många flyg inställda från Wellington pga av blåsten, de kunde vare sig landa eller starta, tur i oturen att vi kom en dag tidigare. Tittade på nyheterna och en 737:a krängde häftigt i vinden, vingen var nära landningsbanan.
Nu till dagens begivenheter, det blev en egen bryggeri- och destilleritur med fötter och taxi.
Vi började med en taxi till Stoke, tillika en förort till Nelson, där de hade en "bakom scenen tur". Tyvärr var den full, men vi började med en avsmakningsmeny, ca 1,5 dl i varje glas, var nog tur vi delade på en bricka till att börja med.
Nästa plats var The Lighthouse Brewery som låg skapligt nära om man tittade på öl-broschyren med en karta. Visade sig att man inte kunde gena, blev en lite längre promenad genom ett inte helt sexigt industriområde, förvisso var det skönt att gå och just då regnade det inte. När vi kom fram så var det stängt för avsmakning pga nåt fel.... fattade inte riktigt vad felet var. Hur som helst vi ringde efter en taxi och åkte till ett destilleri, från ena industriområdet till nästa, taxichauffören var väl inte helt nöjd med destinationen. Men när vi kom fram till stället kom han på vad vi håller på med.... "Ahhh ett destilleri... glöm inte bryggeriet som vi körde förbi precis. Å ha en awesome dag".
Vi hamnade på "Liquid Alchemy" där ett par i 50+ åldern höll på.
Varje batch de gör är runt 300L. Ägarinnan där var väldigt glad och engagerad att vi kom och vi fick en jätte guidning hur man gör och hur de tänker. Den största produktion är gin, dels en vanlig gin och dels ett med humle i. Det sista var väldigt god, ska göra ett inlägg i Gin-tråden vid tillfälle, vi fick smaka på 3 olika batcher som smakade olika. En annan sak de gör är halvmörk rom, jag gillar inte rom speciellt bra men denna tyckte jag om. Vi fick också smaka den blandad med Ginger-Beer, ännu godare
För övrigt gjorde de några likörer med handplockade bär, de vi sippade på var goda.
Blev inköp både rom och gin, det får man hålla hårt i när vi kommer hem.
Nästa ställe blev Bay Brewery, 150 m från destilleriet, där vågade vi på oss varsin avsmakningsmeny, totalt 12 glas. De hade 15-16 olika varianter på allt från öl, cider och alkoholläsk, vi fick mao nästa gå igenom hela sortimentet. Som tur var fanns det lite plockmat, ost, kex och korv, blev vår första lunch. Visste inte att brie-ost och torr cider gifter sig mun, hur gott som helst.
Även detta bryggeri är litet med 3 pers som jobbar och är väldigt engagerade och pratsamma när det kommer gäster.
Dessa två ställen kan vi varmt rekommendera om ni är i Nelson-området, tror dock inte de finns på någon organiserad tur. Det finns en bra broschyr om var de flesta bryggerierna ligger att hämta på i alla fall i-Site, turistbyrån.
Nästa stopp blev Founders Park, en hembygdsgård-park, eller vad man nu kallar det, med gamla byggnader, tåg, flygplan
etc och ett bryggeri, Founders Brewery.
Kanske inte helt moderna business-stolar men bra pitch på detta plan
Det kostar $7 /pp att komma in i parken, helt ok ställe men skulle inte gå in igen.
Founders Brewery är 6 generationer gammalt och där gör de bara öl, ingen cider. Stället inne parken är mer som ett kafé och jag tror inte de gör ölen på plats.
Även här blev det varsin avsmakningsmeny och den 2ra lunchen.
Efter denna tur tog vi buss till city och hamnade på en pub, Sprig&Fern, för ytterligare en pint efter det en väldigt skön "sova-middag-timme" på sängen.
Jag har tidigare inte varit speciellt förtjust i nåt annat än Lager, men efter denna trip så börjar både Pale Ale och I.P.A ta sig upp på listan. Till mörkt öl såsom Bitter, Porter etc har jag inte kommit än. Har också lärt mig en sak igen, visste nog egentligen till det, att pilsner här, inte är samma som i Sverige. I Sverige brukar den ju vara svagare än starköl. En annan sak som också slog mig var att vissa öl här ligger över 6%, de är oftast smakrika och känns inte "spritiga".
Kvällen avslutades med Stone-grill, en väldigt varm lavasten, som man tillagar maten själv vid bordet. Blev Reef & Beef varianten med ett glas Nelson-Merlot.
Som bonus blir det ett kort på gårdagens efterrätt, en sundee med hur god karamellsås som helst... borde vara förbjudet