Miles för hotellnätter bokad via resebyrå

Diskussion i 'Hotell' startad av Mikael, 14 September 2012.

 1. Mikael

  Mikael Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag undrar lite vad som överlag gäller när man vill ha samla flyg-miles vid hotellnätter bokade via en resebyrå. Min situation var att jag hade ett par nätter på ett Best Western och tänkte att jag kanske kunde få några Eurobonus-poäng. Hotellet var bokat via hotels.com.

  Hos sas hittade jag följande
  Fetstilen är min och inte SAS. Detta tycks gälla de flesta hotellkedjor, åtminstone om man ska kreditera till EuroBonus.
  Då jag tänkte att hotels.com var en tredje-parts websida hade jag inte räknat med poäng, men de trillade in iaf.

  Borde jag inte ha fått poäng? Vad räknas egentligen som tredjeparts websida?
   
 2. Mattias Edstrom

  Mattias Edstrom Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Märkligt??!! Men positivt att du fick dina poäng.
  Min erfarenhet, både under tiden som hotellreceptionist och som privat resenär är att bokningar som t ex. hotels.com, expedia, agoda etc. De hemsidor där du inte betalar direkt till hotellet får du inga poäng. Om du däremot betalar direkt till hotellet och bokat via hotellet webplats eller genom booking.com får du poäng.
  För att tjäna poäng, både genom hotellet lojalitetsprogram och flygbolagspoäng styrs genom en sk. "market code". De bokningar som läggs in genom t ex. hotels.com läggs in med en sådan market code som inte genererar poäng. Detta sker helt per automatik.

  Just på Best Western- där jag varit anställd som bokningschef skedde registrering utav BW poäng och flygbolagspoäng manuelt via en hemsida. Där är det lättare att lägga på flygbolagspoäng- även då bokningar som normalt inte ger poäng. Jag antar att du är medlem i BW? Och har valt att kreditera dina hotellnätter genom SAS? Då kommer din bokning genom hotels.com registreras på en websida som BW anställda jobbar i. Då har de säkerligen inte kollat lika noga om just din natt var poängberättigad.

  Jag t ex. som gjorde detta 3 gånger i veckan gick igenom alla bokningar som låg som "pending case" på webplatsen som administrerar bonuspoäng. Såg jag t ex. att bokningen var gjord genom hotels.com valde jag att inte ge poäng. Och det inte för att vara snål eller elak- utan för att om jag skulle registrera BW poäng- eller flygbolagspoäng skulle det gå emot BW rewards policys och regler.
   
 3. Va e d för skillnad på t.ex.hotels.com, expedia, agoda etc och booking.com som gör att man får poäng på den senare?
  Själv har jag bokat en resa till phuket och håller på å funderar på var vi ska bo.
  Det finns ett hotell som heter Destination Surin Resort, soon to be Doubletree by Hilton, har HH Guldkort så jag tänkte att jag skulle "hyvla" det då jag kommer ner på plats.
  Har mailat med HHonors å dom sa att d skulle bli "Hiltons" i september men hemsidan säger nu mid october?? Börjar få lite panik med bokningen då priserna ju int direkt blir billigare för var dag som går...
   
 4. Mikael

  Mikael Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Nej, inte med BW. Frågade snällt vid incheckning om man fick EuroBonus-poäng och fick ett jag till svar, de antecknade manuellt mitt EuroBonus-nummer på en lapp.
  Då hade jag alltså tur som fick poäng. Men hur som helst bra att veta vad som gäller.

  Så om jag förstår det rätt gäller motsvarande gäller om man vill kreditera poängen till hotellets bonusprogram? Att man även där inte får poäng vid bokning via tredje-parts sida?
   
 5. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  I princip kan man säga att alla siter, förutom hotellens egna, där man får betala till siten och inte hotellkedjan är en tredjepartssite. Det händer att man får poäng när man bokar via dessa, men man ska inte räkna med det och det är inte tänkt att man ska få det.

  Ang booking.com så har jag för mig att de bara reserverar rummet och att man sedan betalar det när man är på hotellet, precis som vanligt. Skulle tro att det är skillnaden.
   
 6. Stefan62

  Stefan62 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Menar Du att det är var man betalar som avgör och inte hur man bokat?
   
 7. rob74

  rob74 Medlem

  Ort:
  Kiruna
  Land:
  Sverige Sverige
  Det kan vara lite olika på Booking.com . Oftast så betalar man inget vid bokning. Ibland kan det dock dras pengar för första natten. Men allt brukar stå specat för det speciella fallet.
   
 8. HenrikAI

  HenrikAI Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Lite halvt off-topic, men för att reda ut begreppen:

  Det är oftast så att de har två priser på rummen: ett pris med avgiftsfri avbokning (betalas på plats på hotellet) och ett lite lägre pris med "ingen återbetalning" (betalas direkt på Booking.com).

  På hotell med avgiftsfri avbokning får man betala för en natt om man inte dyker upp (eller om man avbokar mindre än ett dygn i förväg).

  Expedia/Hotels.com fungerar precis likadant som Booking.com i detta avseende (citat: "Betalningen tas ut av hotellet vid utcheckningen om namnet på prisplanen inte innehåller ”FÖRBETALD/EJ ÅTERBETALNINGSBAR”").

  Har förresten också fått EuroBonus-poäng på ett BW-hotell bokat via Booking.com. Betalning gjordes på hotellet.
   
 9. Mattias Edstrom

  Mattias Edstrom Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Precis det Agehall skriver stämmer mycket bra. Bokar du genoom booking.com förmedlar de bara själva bokningen. Sedan bokar hotellet in gästen och betalning sker direkt till hotellet. I gengäld får booking.com provision på den aktuella bokningen.

  Bokar du via hotels.com betlar du direkt till dem. Sedan får hotellet betalt utav expedia/hotels.com
   
 10. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Nja, det är nog inte hela sanningen. Om du tex bokar via en vanlig resebyrå så får du poäng osv precis som vanligt. Dock har siter som Hotels.com speciella avtal med hotellen. Jag har inte koll i detalj, men det krävs väl ingen större tankekraft för att lista ut att de får ett ännu lägre pris gentemot hotellen om hotellen sedan slipper dela ut poäng etc. Då kan Hotels.com få motsvarande i provision istället.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×