Load Factor på flygplan

Diskussion i 'Övriga flygbolag' startad av Jimmyjn, 15 Maj 2015.

 1. Jimmyjn

  Jimmyjn Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har en släkting som reser väldigt mycket och ofta med många olika flygbolag och allianser.
  Han berättade som sin senaste flygning han gjorde förra söndagen. Han flög London-Chengdu med British Airways. Denna sträcka trafikeras med en 787-8 och han åkte Ekonomi. Dom var totalt 25 (!) stycken i Ekonomi denna resan. När han åkte hem till London var dom cirka 50-60 pers på flyget i Ekonomi. Hur kan load factorn vara så låg? Chengdu är en stor stad och London är alltid London och British Airways är alltid British Airways. Dom måste ju förlora väldigt mycket på detta. Han berätta även om andra flygningar han gjort med sjukt låg load factor. Virgin Atlantic från Heathrow till San Francisco hade cirka 100 passagerare en flygning för några veckor sedan och även en tur han gjorde med Ethiopian Airlines 787-8 från London hade väldigt lite passagerare. Varför fortsätter bolagen att ändå mata Heathrow med sina största plan i flottan när man vissa dagar inte ens kan fylla hälften?
  I mars månad åkte han till Delhi med Virgin och även där ruskigt låg load factor och han gjorde även en tur till Bogota med Avianca från London där planet nästan var helt fullt på vägen ner men hem till London var dom 73 stycken.

  Jag blev så nyfiken så jag började titta hos både Etihad och British Airways. Jag började med att titta på hur många platser som fanns från London-Chengdu på söndag (17-maj). I ekonomi är det ungefär 25 stycken som valt plats. Kollade på London-Singapore med British Airways på tisdag den 19 maj och där flyger dom först en A380 och nästan 2 timmar senare går en 777-300. Grejen är bara att A380n ser helt tom ut, nästan alla platser lediga att välja om man vill. Varför flyger man så många avgångar med så stora plan? Jag fattar inte faktiskt. Etihad fyller sina A380 från London-Abu Dhabi på helgerna med i veckorna är dom långt ifrån fulla, iallafall vad man kan se när man ska välja säte på deras hemsida.

  Är det fler som upplevt väldigt tomma långflygningar och förklara gärna för mig varför flygbolagen då fortsätter att envisas med att ha 4-5 avgångar med sina största plan varje dag när man inte kan få en rimlig load factor.
   
 2. SAS404

  SAS404 Medlem

  Allt hänger väl på hur mycket folk har betalat för biljetterna, sen finns det väl businessclass. Men så här få fall säger väl inte att det alltid ser ut så? Jag har suttit ensam i SAS Plus på 9/10/12 rader :D Andra gånger är det fullsmockat...
   
 3. Aurora

  Aurora Guest

  Cargo kan også være en faktor.
   
  Smuffe, Agö och Igorius gillar detta.
 4. fcx

  fcx Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Flög CPH-IAD med SAS i januari. Vi var max 100 pax åt bägge håll.

  Vill man hålla uppe ett ruttnät och tidtabell som är attraktiv krävs ju att man faktiskt flyger ofta. Om man minskar frekvensen så finns det andra flygbolag för kunderna att välja, och de passagerare som är minst känsliga för tidtabell är de som är mest plånbokskänsliga...

  Sen är cargo givetvis också viktigt.
   
 5. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Som statuslös på British Airways kan man inte välja platser ombord förrän vid incheckning (eller om det är 24h innan). Det finns ett alternativ att betala för att välja plats men tror inte det är många som nyttjar detta. Med andra ord är det inte direkt tillförlitligt att titta på hur många som valt platser.
  90% av alla resenärer verkar inte ha koll på att man kan välja plats och checka in innan man kommer till flygplatsen. Vet inte hur många ggr man hört folk bli förvånade att alla bra platser var upptagna och de inte kunde sitta tillsammans för att det bara fanns mittplatser kvar i SAS PLUS när de checkade in 1h innan flyget skulle avgå.
   
  Martin Björnström gillar detta.
 6. Jimmyjn

  Jimmyjn Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Men det var så jag också tänkte faktiskt. Men sen tänkte jag att även om man inte själv aktivt väljer var man vill sitta görs detta kanske automatiskt när man bokar sin stol och syns ändå som en vald plats. Då är det kanske så att man inte ser hela sanningen och hur stor load factorn kommer att bli genom att titta på deras "Seat Selection" dagen innan.
   
 7. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Mig veterligen tilldelas ingen en plats förrän tidigast när incheckningen öppnar. Jag tror inte man får en plats förrän man har checkat in faktiskt. Är mer eller mindre säker på att man inte har fått en plats i förväg i alla fall, i så fall skulle det inte vara någon fördel att betala för en plats ombord om planet är "fullbokat", då kan man ändå inte välja några platser.

  Seat selection är generellt en dålig källa för att se hur många bokningar det är på ett specifikt flyg.
   
  Golfkillen och Christian R gillar detta.
 8. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Utan att du har tillgång till bolagens egna system, så kan du inte se bokningsläget. Så det är i princip omöjligt att som utomstående mäta load. Och av de sätt som finns, så är nog seatmaps bland de mest missvisande.
   
  A380*G gillar detta.
 9. AABack2ARN

  AABack2ARN Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Frakt och hur mycket folk betalar är avgörande. Det kan (som nämnts) också vara fullt med folk ena vägen och mindre andra vägen.

  Till några länder (troligen Kina) har man bilaterala avtal som reglerar vilka flygplanstyper som man ska flyga med - även om jag skulle tro att det är ok att minska antalet platser jämfört med avtalet.

  Sist men inte minst måste exempelvis flygbolagen på LHR och andra slotkontrollerade flygplatser nyttja en viss andel av alla sina slottar för att inte förlora den. Och slottarna är oftast bundna till en viss typ (jag antar storlek?).
   
 10. MarcusC

  MarcusC Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  De flesta bolag har väl högre load faktor nu någonsin, sedan givetvis har olika avgångar olika beläggning. Men jag tror få bolag opererar rutter med såpass låg faktor som nämns under längre perioder, men enstaka flighter absolut. Det är dock alltid intressant och sjäv har jag fåtal gången flygit på flygningar mer riktigt låg beläggning.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×