Läkemedel mot åksjuka

Diskussion i 'Övrigt' startad av RickardG, 23 Augusti 2016.

 1. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Läkemedel mot åksjuka. Låt mig ta det en gång till vad den här tråden handlar om: Läkemedel. Ingen sprit. Inget hokus pokus, inga örttéer från hälsokostaffären.

  Bakgrund: Personen i fråga vill ha lindring av sin åksjuka. Det är prioritet ett. Prioritet två är att inte känna sig drogad eller sömnig under flygningen. Prioritet tre är att effekten inte ska vara alltför långvarig, så att mer eller mindre en hel dag blir obrukbar väl framkommen.

  Här är det försökspersonen testat och upplevelsen av dessa:

  Lergigan comp (prometazin, koffein och efedrin)
  Väl beprövat, används ofta av gravida. Fungerar bra mot åksjuka och tack vare koffeinet och efedrin känner man sig mindre sömnig. Tyvärr verkar de uppiggande beståndsdelarna lämna kroppen lite för snabbt, så resultatet blir att dåsigheten ökar efter hand.

  Scopoderm plåster (scopolamin)
  1 plåster kvällen innan och man är fullständigt utslagen. Fungerar utmärkt mot åksjuka, men glöm alla sorters ativiteter.

  Postafen (meclozin)
  Fungerar bra mot åksjuka, men effekten håller i sig 12 timmar och man känner sig vääääldigt trött under den tiden.

  Calma tuggummi (dimenhydrinat)
  Stor fördel att det tas i form av tuggummi och kickar in snabbt. Man kan "vänta och se" - känner man att illamående kommer krypande hinner man frenetiskt tugga bort känslan. Nackdelen är att mår man riktigt dåligt fungerar det inte lika bra som andra alternativ, oavsett om det tas förebyggande eller vid behov. Ingen nämnvärd dåsighet.


  Har någon testat andra läkemedel? Jakten forsätter på en tablett som minskar illamåendet (tillräckligt), håller en tillräckligt pigg för att kunna njuta av resa/sällskap/mat/dryck, samt går att dosera så att man inte drabbas av biverkningar under längre tid än nödvändigt...
   
 2. Canadien

  Canadien Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Man kan också träna bort åksjuka, efter t ex 2-3 dygn till sjöss brukar de flesta bli tillvänjda. För flyg skulle man ju kunna rekommendera en eller två ARN-HKG-ARN-ORD-ARN back-2-back för att se om det hjälper. Då får man dessutom fler bonuspoäng än om man köper åksjukemedicin med AMEX.
   
  Lounge Lizard, RickardG och Nemo gillar detta.
 3. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Den aktiva substansen i Calma (dimenhydrinat) finns i tablettform utomlands, åtminstone i Brasilien. Finns i Sverige en kombinationstablett (Arlevert).

  Har ditt resesällskap testat att träna bort yrseln? Läkemedelsboken har ett träningsprogram, Yrsel | Läkemedelsboken


  "Faktaruta 4
  Att bli av med yrsel efter en skada på balanssystemet kan jämföras med hur en sjöman får ”sjöben” eller en balettdansös lär sig göra piruetter utan att bli yr. Det enda sättet är att utsätta sig för de rörelser och situationer som utlöser yrsel. Yrsel vid yrselträning kan jämställas med träningsvärk vid muskelträning. ”Ju yrare du står ut med att vara, desto snabbare blir du frisk!”

  Gör följande program 1–2 gånger/dag. Bli inte rädd om du blir yr av övningarna! Det är ett tecken på att du behöver träningen.
  • 1. Sitt ner. Vrid huvudet från höger till vänster, fram och tillbaka 5 gånger, som om du ser på en tennismatch. Fäst blicken på ett föremål i varje riktning. Vila. Upprepa 3 gånger. När denna
   övning går bra, stå upp och gör likadant.
  • 2. Som övning 1, men rör huvudet uppåt och nedåt i stället för från höger till vänster.
  • 3. Som övning 1, men med stängda ögon.
  • 4. Som övning 2, men med stängda ögon.
  • 5. Sitt ner. Fäst blicken på ett föremål 1,5–2 meter framför dig. Skaka på huvudet fram och tillbaka 15 gånger utan att släppa föremålet med blicken. Vila. Upprepa 3 gånger.
  • 6. Som övning 5, men rör huvudet upp och ned
   i stället (”nicka”).
  • 7. Som övning 5, men stå upp i stället. Om det känns mycket osäkert, håll ett pekfinger mot en stol eller bord som stöd.
  • 8. Som övning 6, men stå upp i stället.
  • 9. Stå upp. Fäst blicken på ett föremål framför dig. Gå framåt samtidigt som du skakar på
   huvudet. Håll hela tiden blicken fäst på föremålet.
  • 10. Om du har märkt att du brukar bli yr av någon speciell rörelse, gör just den rörelsen 3 gånger varje gång du gör ditt yrselträningsprogram.
  • 11. Om du brukar bli yr på vissa platser eller i speciella situationer, försök lägga upp ett program där du uppsöker just dessa platser eller situationer och stannar kvar där längre och längre för varje gång.
  Ta varje dag en minst 15 minuter lång promenad. Rör gärna mycket på huvudet under promenaden (”fönstershoppa”)."
   
  RickardG gillar detta.
 4. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det är svårt att övertyga en åksjuk individ att åka mer, trots poängen ;)
   
 5. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Problemet med den här typen av övningar är att krävs ihärdighet och diciplin. Ungefär som att få bort en fotvårta, idogt arbete och skam den som ger sig. Snabbspåret med en tablett av rätt sort är nog rätt lockande för många.

  Arlevert verkar intressant, jag ska föreslå ett test med den!
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×