Köpenhamns flygplats har fått bodyscanner

Diskussion i 'Flygplatser' startad av Jacob, 7 Maj 2013.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  Idag togs Kastrups nya bodyscanner formellt i bruk, scannern ska hjälpa den danska tullen att ta fast personer som smugglar narkotika till Danmark. Scannern är placerad i ett särskilt inrett rum på flygplatsen som garanterat säkerhet för såväl den misstänkte som personalen. En scanning ger en strålningsdos på 3,2 uSV, att jämföra med ett flygresa tur och retur till Spanien som ger en strålning på 15 uSV.

  Scannern har redan används under en testperiod och lyckades då faktiskt avslöja en person som smugglade narkotika i kroppen. Personen ankom med flyg från Sydeuropa och avslöjades på flygplatsen. Ärendet är nu överlämnat till polisen.

  Här är länk till pressreleasen:
  SKAT: Bodyscanner i lufthavnen skal afsløre skjult narkotika

  Och så här ser bilderna ut som scannern plockar fram:
  http://skat.dk/getFile.aspx?Id=105641
  http://skat.dk/getFile.aspx?Id=105636
   
 2. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Spännande! Garanterat i samband med ankomster från Amsterdam, Istanbul och Kina.
   
 3. Jag hade jobbat gratis i en sådan om man fick se allt ;) förövrigt en ganska snabb procedur, använde en sådan nu senast på Newark.
   
  1 person likes this.
 4. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Eh, vad har de egentligen gjort? Det låter som de installerat en röntgenapparat och inte en MMW-scanner. En röntgenapparat låter mer lämpad för ändamålet.

  Upptäckte igår att jag gått igenom en MMW-scanner med ena fickan fylld med mynt. Kastade en snabb blick bakåt och det syntes såklart inget på deras skärm..

  Rent allmänt är jag ganska anti dessa maskiner - inte så mycket för att någon kan se mig naken, som att de inte gör det folk tror/tycker att de ska göra och att de i vissa fall har negativa hälsoeffekter. Visst är det en liten strålningsdos jämfört med själva flygresan i många fall, men det summeras ju. Är på inget sätt skräckslagen för strålning, men jag är av åsikten att man ska vara försiktig och undvika att utsätta sig för onödig sådan.
   
  1 person likes this.
 5. NotRyan

  NotRyan Medlem

  Jag har "åkt fast" två gånger i en sådan maskin och fått bli manuellt svept med metalldetektorn, båda gångerna reagerade maskinen på svett på ryggen :)

  Mvh
  /NotRyan
   
 6. Pho

  Pho Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag hoppas att du syftar på skannrarna som används i säkerhetskontrollen och inte tullens för misstänkta knarksmugglare!
   
  1 person likes this.
 7. NotRyan

  NotRyan Medlem

  Ja, precis... en gång på EWR TC och sedan på EWR TB :)

  Denna typ av maskin, det roliga var att första gången på TC så blev jag informerad att jag inte behövde plocka av mig bältet när jag hade gjort det, då det inte behövdes med den nya teknologin. Sedan med en likadan maskin i TB så skulle bältet av när jag var på väg in i maskinen med bältet på :)

  410-0519114034-tsa-scanner-300x264.png

  Mvh
  /NotRyan
   
  Last edited: 10 Maj 2013
 8. Jag fastnade i en sån på LHR T3, hade redan tagit av bälte och allt. Den visade att jag minsann hade något vid ena högra vaden med två små prickar på skärmen. Konstapeln kände på byxan, jag vek upp dem och han vinkade mig vidare genom att säga ...den gör så ibland.
   
 9. Mikael S

  Mikael S Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
 10. Fredrik

  Fredrik Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Gillar inte detta alls. Det här är djävulens påfund. Det tar längre tid, det är en fantastisk fånig pose att hålla upp händerna och det blir ändå lika mycket extrakontroller.

  De dyker upp på fler och fler flygplatser nu i Europa. Har sett dem i London länge och senast i såväl Köln som Frankfurt.
   
  Moco gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×