Idag stänger Scandic Continental Hotel i Stockholm för gott

Diskussion i 'Skandinaviska hotellkedjor' startad av Jacob, 21 December 2012.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  Idag är sista verksamhetsdagen för det 50 år gamla Scandic Continental, beläget tvärsöver gatan från Stockholm Central. Hotellet ska rivas och ge väg för Citybanan men så småningom kommer ett nytt hotell byggas.

  Hotellet har dagen till ära skickat ut ett ganska trevligt pressmeddelande med lite historia och lite tack och adjö.


  Scandic Continental på Vasagatan slog upp sina dörrar den 8 november 1962 och blev snabbt ett populärt landmärke och vattenhål för stockholmare och tillresta. Ett hotell som rymmer många historier, här bodde bland annat Beatles när de slog igenom och det var här kändisarna dansade loss på Tahonga Bar under 70-talet. Nu femtio år senare stänger hotellet, eftersom huset ska rivas på grund av arbetet med Citybanan. Det kommer dock att ersättas med en ny byggnad som också kommer inrymma ett hotell.

  För femtio år sedan stod hotell Continental färdigt. Det gamla Kirsteinska huset som efter ombyggnation 1898 varit Continentals första hem, fick ge plats för en modernare byggnad. Arkitekterna Hjalmar Klemming och Erik Thelaus, kända för att ha ritat Vällingby och Kärrtorp, fick uppdraget att rita den nya hotellbyggnaden.

  Den 8 november 1962 hölls invigningen för det nya Hotell Continental. Den kubiska byggnaden stod ut i stadsbilden runt Vasagatan. Om inte premiären hade gett hotellet den skjuts man behövde så skulle den komma bara ett år senare.

  Beatles var mitt i deras stora genombrott när de den 23 oktober 1963 checkade in på Hotell Continental. Förutom besvikelsen över att det inte snöade vid deras ankomst till landet i nord, så trivdes ”Beatlarna” under sin vistelse. Efter Sverigebesöket hade de fyra unga herrarna från Liverpool gått från hyllade nykomlingar till superstjärnor.

  Hotell Continental skulle ta sig an sjuttiotalet med en ny chef vid rodret. Under mars 1973 så tillträdde Charles de Marie som ny hotelldirektör. Charles de Marie var en världsman, född i Marocko som genom studier i Nice och arbete i London och Paris tagit sig till Sverige.

  Inte nog med att Charles vände en negativ ekonomisk trend, han gjorde även hotellet mer internationellt. Hans första nysatsning skulle bli Tahonga bar. På baksidan i hörnet Klara Västra Kyrkogata och Klarabergsviadukten blev en lokal ledig efter att Handelsbanken lämnat. Denna lokal förvandlade Charles till en bar med Stilla Havets unika kultur som tema. Tahonga bar invigdes 1973 och blev en naturlig knutpunkt för Stockholms festglada.

  Men Charles de Marie nöjde sig inte där. Han tog kontakt med franska konstnärinnan Niki de Saint-Phalle. Hennes konst fick sedan smycka en ny restaurang som fick namnet Niki. Men för att få tillstånd att använda hennes namn var Charles tvungen att köpa en av Nikis skulpturer för 25 000 franc. Charles de Marie accepterade direkt.

  Beatles, Charles de Marie, Tahonga bar, Niki de Saint-Phalle – många är historierna som rymmer inom Hotell Continentals väggar. Nu när hotellet ska rivas så får dessa historier leva vidare på andra sätt och på andra platser.

  - Fredagen den 21 december stänger vi Scandic Continental. En hotellepok i Stockholm tar paus. När den nya byggnaden står klar under 2015 så kommer vi åter att öppna hotell som ger plats för nya berättelser, berättar Pernilla Johansson, hotelldirektör vid Scandic Continental.
   
 2. pljung

  pljung Medlem

  Ort:
  Partille
  Land:
  Sverige Sverige
  Bodde där i höstas... i deras "kabinrum", inte mycket till svängrum i de rummen! ;)
   
 3. Instämmer, där kan man snacka om att snubbla över väskan på vägen till toaletten...
   
  1 person likes this.
 4. Martin Andersson

  Martin Andersson Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Good old Contan, där har man tillbringat en och annan natt. Tips till Scandic: Passa på och stäng Sergel Plaza också, åtminstone för renovering... ;)
   
 5. Kricka

  Kricka Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja, att renovera Sergel Plaza är ett utmärkt förslag. Det har ju tillkommit en del betydligt
  fräschare hotell i stan så (förutom läget) varför bo på S.P. ?
   
 6. JacobGBG

  JacobGBG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  I förhållande till priserna (internationellt sett) så är nivån på Sthlms hotell bekymmersamt låg. Så det är välkommet att det finns en insikt att inte köra visa trotjänare i botten. De stora hotelldrakarna har som bekant varit försiktiga med att gå in i Norden och här i Sverige har vi istället devalverade bonusprogram som Nordic Choice.
   
  Last edited: 27 December 2012
 7. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Man kan åka till Oslo så känns sedan Stockholms hotell mycket prisvärdare.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×