Senaste nytt

Hur är det att bo/leva/jobba i Singapore?

Senator

Moderator
National University of Singapore

Det flesta exPats jag känner i Singapore har avtal som täcker boende och transport hem några gånger per år.

Jag har jobbat i 4 länder på olika former av avtal. Personligen tycker jag de flesta tittar för mycket på inkomst. Det viktiga är att få en helhetsbild på levnadskostnad och standard. Börja med vad behöver ni för boende, access till skolor, försäkringar, pensionsavsättning, mat, resor och dyl. Förstå den sidan av ekvationen först är mitt tips.

Singapore är rätt så dyrt i mitt tycke. Och ibland stirrar vi oss blinda på inkomst och låg skatt, medan saker som vi tar för givna hemma kostar skjortan. Det är lite som Schweiz där jag hade en verksamhet ett tag. Där har jag f.ex vänner som väljer att jobba 80% då dagis eller dagmamma är så dyrt att det inte svarar sig att jobba 100%.
 

RobHK

Medlem
Om du inte får något annat än lön och dina barn är i skolålder, så skulle jag säga att du kommer få det mer knapert med den lönen än vad ni har det i Sverige. Med det sagt, är det ju kanske värt det ändå för erfarenheten, för dina barn som kanske får helt andra möjligheter i framtiden osv..
 
Tack för all återkoppling. I mitt gebit så är tyvärr utlandskontrakt ovanliga utanför arabiska halvön och på grund av att det är ett specialistyrke inom medicin får jag nästan bara tillstånd att arbeta utomlands, utom EU, om det sker via ett universitet.

Att bli rik monetärt är inte det viktigaste, utan jag skulle vilja jobba ett par år utomlands. Kan säkert inverka att jag själv är barn till föräldrar som var expats och "har det i blodet".
 
Personligen tycker jag de flesta tittar för mycket på inkomst.

Hade allt varit pärninga hade jag åkt över gränsen västerut, till Norge vill säga. Där är lönerna 3-4 ggr högre än här i Sverige. Nu när det slår mig är det inte en helt dum tanke om Singapore skulle visa sig vara tråkigt/varmt/dåligt :D
 

Jones

Medlem
Ska forsoka ge lite vagledning om levnadskostnader I Singapore. Haller med om att det galler att titta pa helhetsbilden. Det dyra (om man klarar sig utan bil) ar hyra och skola. Sedan far man tanka pa att pensionsavsattningarna ar daliga men det kanske man kan ta om man ser det som ett aventyr.
-Skatten ar ca 11-22% (minns ej span men t ex 60 000 SEK/man ar nog 11%)
-Skola kostar mellan 120 000 - 230 000 SEK per ar och barn. Som expat behover man oftast ta de internationella skolorna - lokala ar billigt men valdigt svart att komma in pa for en europeisk expat. Dagis ar lite billigare men inte mycket. Till det kommer skolbuss om man behover det (nog ca 10 000 kr per ar och barn men det kan nog variera)
-Hyra, 3 sovrum, ca 25 000 - 60 000 kr per manad. Man kan komma billigare undan men man vill nog ha facilities som pool och inte bo sa langt fran kommunikation. For 25 000 kr far man en helt ok lagenhet men inte i ett hett omrade -man ska ha lite tur ocksa i hyresforhandlingarna och vad som finns for utbud. Daremot ska sagas att det finns trevliga omraden overallt i Singapore. Man behover inte bo i River Valley eller Sentosa. Skolorna ligger ofta lite langre ut och det ar praktiskt att bo nara.
-El, rakna minst 2500 kr per manad (aircon drar mycket el). Det kan latt dra upp mot 3500 om man inte ar forsiktig.
Nar man har ovan tackt kan man leva relativt billigt i Singapore. Taxi och allmanna kommunikationer ar bra och billigt. Lunch/middag pa ett s k hawker center kostar ca 30 kr. Men sa fort man tar sig till en vanlig restaurang med lite profil sa ar det samma priser som att ata och dricka i Stockholm. Att handla mat i mataffarer ar ocksa dyrt - skulle saga ca 20% dyrare an i Stockholm. Alkohol ar dyrt i bade affarer och restauranger.

De finns sakert de som har andra erfarenheter och kan ge andra exempel men ovan ar min bild.
 
Last edited:
Är du likt mig, en grädde- / Creme fraiche- / ost- / valfri mejeriprodukt-knarkare så kan det bli rejält dyrt att leva i Singapore. Eller så får du se det som en avvänjningskur och bara rekreationsknarka prästost när du är på besök i Sverige.
 
För några år sedan så gjorde jag en uträkning för en anställd som ville jobba utomlands och eftersom expat inte var möjligt då så kollade vi på lokalt anställd. Tror att gränsen låg på runt 80k SEK, om bara en jobbade och med två barn. Men då var det en lägenhet för locals, dvs inget fancy gated community för expats.
 

Jones

Medlem
Tror att gränsen låg på runt 80k SEK, om bara en jobbade och med två barn.
Låter ganska rimligt for Singapore - kanske lite i underkant. Absolut inget lyxliv men man klarar sig. Det som kan bli svårt är om man inte nöjer sig med de billigare internationella skolorna. Utmaningen är att billiga lägenheter och skolor inte finns tillgängliga för expats i Singapore - även om man vill. 100k per månad före skatt är betydligt mer konfortabelt (dock fortfarande inget lyxliv). 16 000 SGD per månad (ca 100 000 kr per manad) är en bra lön här - som expat konkurrerar man med local talent och de har inte så mycket betalt som kanske ryktet säger (vet inget om finansbranschen så kanske annorlunda där).
 
Last edited:
Toppen