Hemmabyggd Flight Information Display System (FIDS)

Diskussion i 'Övrigt' startad av simontemplar, 17 Augusti 2015.

 1. Har varit lite resesugen och detta kombination med mitt intresse för kommersiell arkitektur och mitt yrke som designer/webbutvecklare fick mig att fundera på om det på ett enkelt sätt går att återskapa systemet som visar aktuella avgångar på flygplatserna i en multi-screen setup (ett så kallat FIDS - Flight Information Display System) direkt i webbläsaren med enbart HTML5/CSS3/Javascript.

  Då systemet som bl.a. används på Heathrow föll mig mest i smaken med dess färger och utformning så bestämde jag mig för att utgå från detta.

  Så här ser originalupplagan ut (som ni säkert alla har kollat på åtskilliga gånger)

  001 aa lhrt2 departures.jpg

  Så jag började bygga ihop något som ser ut och fungerar som ovanstående, men istället för att använda mig av flera monitorer (går kanske att fixa på sikt) så loopar jag igenom alla avgångar på samma skärm istället med fördröjning.

  Min tanke med hela projektet är att det skulle vara kul att slänga upp det på en tunn skärm på en stor vägg, köra porträtt-läge på den (antal avgångar anpassas efter webbläsarens viewport) och låta en strömsnål Raspberry Pi köra webbsidan i kiosk-mode för att få en verklighetstrogen upplevelse. Och sedan är det bara att visa aktuell avgångsinformation på valfri flygplats runt om i världen för inspiration (kanske något för BusinessClass.se redaktionens kontor?)

  Allt är så klart inte perfekt och det finns några saker till som jag skulle vilja lägga till. Bl.a. informationskärmar som visar en större analog klocka, hur långt bort de olika gaterna ligger i minuter i förhållande till varandra etc. som alterneras mellan avgångarna.

  Här nedan ser ni ett exempel på hur det såg ut på Heathrow (LHR) klockan 18:40 idag och hur avgångarna presenteras. Jag har försökt följa originalet så mycket som möjligt och alla dess typer av avgångar och ev. förseningar som kan uppstå. Datan jag får är dock inte helt komplett, ibland så saknas gate information och jag kan inte se längre fram än cirka två timmar, men det är bättre än inget. Den gula plattan går även att dölja i fall man vill använda hela utrymmet till avgångar.

  Så här ser min version ut i Chrome i fullskärmsläge (work in progress)  Full-HD finns om ni går in på Vimeo sidan direkt.

  Vet inte om det bara jag som är lite småtokig eller det finns fler som fascineras av sånt här. Men om så är fallet, var inte blyga ;)
   
  GOTATH, Jonas Bäckman, Holloman och 29 andra gillar detta.
 2. Stefan62

  Stefan62 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Fascineras!
   
  simontemplar och Jakob Österberg gillar detta.
 3. gdaily

  gdaily Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  "Vet inte om det bara jag som är lite småtokig eller det finns fler som fascineras av sånt här. Men om så är fallet, var inte blyga"

  På båda frågorna säger jag JA.
  Hade jag haft en BC-redaktion så hade jag gett dig ett litet utvecklingsuppdrag, hint hint...
   
  El0, Dreamliner787, Alf och 1 annan gillar detta.
 4. Så här ser den ut i porträtt läge (mer eller mindre). Tanken är att den ska köras i 1080x1920 pixlars upplösning.

  fids.png
   
 5. Jakob Österberg

  Jakob Österberg Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Snyggt jobbat, läckert!
   
  simontemplar gillar detta.
 6. Haha, det här är ju för bra för att vara sant :D

  Vi har faktiskt ett par stora skärmar på kontoret som skulle gå att använda!
   
  El0, segra, Dreamliner787 och 1 annan gillar detta.
 7. Min fru ville inte ha en sådan skärm i vardagsrummet har jag just fått veta :(
   
  GOTATH, kristerj, Holloman och 13 andra gillar detta.
 8. Christian R

  Christian R DYKWIA

  Hvis du lige laver en sortering så der kun vises flyafgange med ledige reward-pladser i C og F, så tror jeg vi har en vinder... :D
   
  Holloman, Kastrup, jannewa och 7 andra gillar detta.
 9. Ja ni kanske kan bli testpiloter? Problemet är att datakällan jag använder egentligen kostar pengar, men jag lyckades hitta ett hål så jag kan dra ner datan ändå. Egentligen så borde jag ladda ner ny data var femte minut för att det ska bli lite roligare att titta på, men risken finns ju att de hittar detta och blockerar tillgången för mig så jag gör det bara sporadiskt ibland. Men allt går ju att lösa med pengar så klart, kanske ett annat API har lite mer utförlig information :)
   
 10. Finns bara denna data tillgänglig publikt eller i API form så går det säkert att lösa på något sätt ;)
   
  El0 gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×