Första bilderna på Bromma flygplats nya terminal år 2019

Diskussion i 'Flygplatser' startad av Jacob, 9 Mars 2013.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  År 2019 kommer Tvärbanan vara färdigbyggd med förbindelse direkt till Bromma flygplats och vad vore bättre om tåget då kunde stanna framför en ny och fräsch terminalbyggnad? Dagens byggnad från 30-talet är både gammal och för liten och passagerarna trängs inom en yta på blott 800 kvadratmeter.

  Arkitektfirman HMXW ARKITEKTER har tagit fram ett första illustrerat förslag på hur den nya terminalbyggnaden skulle kunna se ut, det handlar om en byggnad på 20.000 kvadratmeter. Om alla beslut fattas i tid, exempelvis godkännande av Transportstyrelsen att flytta den nuvarande terminalen som är K-märkt, kan projekteringen börja inom 12-18 månader.

  Vad tycks?

  bromma byter ut 30- talskostymen
   
 2. jsn

  jsn Medlem

  Ort:
  Göteborg-ish
  Land:
  Sverige Sverige
  Vilka flygplan resp flygbolag hittar ni i den bilden...? :)
   
 3. Roger J

  Roger J Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Vet inte om du citerade något PR-material i ditt inlägg, men jag skulle nog inte säga att tvärbanan passerar i närheten av flygplatsterminalen. Behövs en bussförbindelse emellan i så fall.
   
 4. Jacob

  Jacob Medlem

  Inte den del som öppnar inom något år, den kommer gå genom Ulvsunda Industriområde några hundra meter bort. Men det kommer byggas ytterligare en gren kallad "Norra Kistagrenen" som blir klar runt 2019 som går förbi flygplatsen, rakt utanför vad man hoppas kunna bli den nya terminalen.

  Här är karta på utbyggnaden:
  http://www.trafikanalysforum.se/sit...S_tvärbanan_norra_kistagrenen_fördjupning.jpg
   
 5. Kristofer

  Kristofer Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Man skall dock komma ihåg att detta helt och hållet är Swedavias idéer. Stockholm stad, som äger marken, driver inte på frågan om en total ombyggnad. Hyreskontraktet för flygplatsen gäller bara till 2030, och det lär inte finnas någon som vill finansiera miljardinvesteringar med så kort avskrivningstid.
   
 6. Jacob

  Jacob Medlem

  Haha! Den delen har de ju fått rätt i alla fall.

  Skulle dock vara kul med lite fler internationella flygbolag på Bromma, jag väntar fortfarande på att få t.ex. Lufthansa till Bromma med en linje till Frankfurt, skulle vara så otroligt smidigt.
   
 7. Hall

  Hall Medlem

  Ort:
  ARN; BMA
  Land:
  Sverige Sverige
  28 oktober 2013 kör Solnagrenen av Tvärbanan igång enligt nuvarande planering.

  Angående diskussionen Swedavia - Stockholms kommun och framtidsplaner så är det ganska givet att Swedavia satsar på att när man väl gjort miljardinvesteringen så har man ett klart "case" för fortsättning efter 2030. Antagligen ett ganska säkert spel.
   
 8. Ärligt talat: Om man endast är säker på trafik till 2038 känns ju en renovering i den prisklassen helt befängd. Antingen måste de ju vara säkra (inofficiellt) på att det blir MYCKET längre, eller så ska man kunna använda byggnaden för något annat efter det datumet.

  För inrikesflyg förstår jag Brommas storhet, och även för utresande personer i närområdet... Dock förstår jag inte vilka fördelar som erbjuds i andra riktningen för folk utomlands.. Ofta ska man väl till centrum som inresande, och då är ju Arlanda inte vansinnigt lång resväg (till centralen).

  Känns som att en linje med SWISS till ZRH inte är orimlig... Lufthansa-gruppen har ju beställt CS100 till SWISS, som ju nu kommer få landa på Bromma. Man har ju redan i dag tillgång till två allianser genom Flybe (Finnair) och Brussels Airlines. Möjligen en linje med KLM så har de full teckning... Känns som att det borde räcka för Bromma.
   
 9. doc

  doc Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Personligen hade jag inte blivit ledsen om British Airways flyttade sin LCY linje till BMA istället för att flyga till ARN med den. Embraer 170 går ju också köra på BMA.
   
 10. Bamsefar

  Bamsefar Medlem

  Personligen får de gärna lägga ned Bromma - ser i över huvudet inte nyttan med flygplatsen - ser bara problem.

  Men den låt det vara helt klart att den utredning som Jacob hänvisar till ligger antagligen runt 2030 i införande. Innan den i över huvudet taget kommer på tal så kommer förlängningen av den nu nybyggda delen antagligen hunnit till Kista. Eller/och södra sidan. Men framförallt så kommer cityspårvagnslinjen från "Kungsholmen eller Stora Essingen" till "Ropsten / Djurgården" blivit klar - och då den inte ens är färdig planerad, ja då inser man att någon tvärbana till Bromma flygplats ligger extremt långt fram i tiden om ens någonsin.

  Tänk på att Socialdemokrater, Mijöpartiet och Vänster - och antagligen KD, Folkpartiet och Centern vill bebygga Bromma - svårt att se med det perspektivet att det blir en förlängning av Bromma efter 2030 även om Swedavia säkert vill det.
   
  1 person likes this.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×