En dag på Oslo Gardermoen - utan att besöka terminalen

Diskussion i 'Reserapporter' startad av erc, 13 Augusti 2012.

 1. erc

  erc Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  För att bidra till den treåriga sonens resvana och flygintresse valde jag att spendera 10000 EuroBonus-poäng (som snart skulle förfalla) på en hotellnatt.

  Inte det absolut mest lönsamma man kan göra med poäng, men efter att ha utnyttjat sommarens trippelpoäng genom att köpa barnstolar, cyklar och leksaker på Lekmer.se och fyllt lins- och handspritlagren till brädden tyckte jag det var hög tid att spendera lite...

  Vid lunchtid på lördagen bestämde vi (jag) oss för att spendera en natt på Scandic Oslo Airport. Bokade utan problem direkt i mobiltelefonen på sas.se även om webbsidan kanske inte är hundraprocentigt mobilanpassad. Efter allehanda äventyr på vägen anlände vi till hotellet framåt kvällen. Hotellet är ett flygplatshotell med långtidsparkeringar intill knuten. Här bjuder inte hotellet sina gäster på fri parkering utan vi fick snällt betala NOK110 för vår asfaltsruta. Väl vid incheckningsdisken hamnade vi mitt i en malström av kökulturer. Några busslaster rysktalande besökare trängdes vid ena delen av disken där en förmodligen svensk portier försökte reda ut bokningarna. Ytterligare busslaster kineser cirkulerade kring den andra delen där en reseledare plockade ut en halvmeter tjock lunta dörrkort till sina landsmän. Mellan dessa grupper stod tiotalet solsemesterskandinaver och hatade främmande kökulturer. Skådespelet var intressant att följa. Tyckte en smula synd om de unga bakom disken.

  Väl mottagna, av en stressad men vänlig norska, fick vi nyckelkorten till vårt standardrum på andra våningen. Hotellet gör en stor sak av att ha vunnit norska designrådets innovationspris 2011. Visst är designen i lobbyn mer intressant än ett gammalt vägmotell i Scandickedjan men rummet i sig var exakt vad jag skulle vilja kategorisera som skandinaviskt Hotellrum 1A. Disneychannel på TV'n uppskattades såklart. Användarnamn och lösenord till det trådlösa nätverket var giltigt till och med midnatt vilket irriterade mig en smula - men det hjälpte mig att säga godnatt i god tid.

  Sängarna var utmärkta. Fick väcka junior strax före nio för att hinna med frukosten som stänger 10:00 på helgdagar. Han sov som en stock! Precis som de flesta andra flygplatshotell är frukostserveringen ganska folktom vid niotiden. De flesta har sedan länge åkt till terminalen. Men inget var slut och nivån var god. Stekt potatis, stekta tomater, pannkakor med lönnsirap, bra bröd, ännu bättre ost, fräsch fruktsallad hörde till vad vi försåg oss med. Ger frukosten högt betyg.

  Lämnar hotellet för en kort biltur till SAS-museet. Har länge tänkt besökta det men det har aldrig riktigt funnits tid till det i samband med flygningar. Vi kom dit samtidigt som personalen (två äldre herrar - jag gissar före detta anställda) och roade oss på planespotterplattformen innan museet öppnade. Museet har bara öppet på tisdagar och söndagar. Utsiktsplattformen är alltid öppen. Vi hade förmånen att få se en C-130 Hercules starta på den västra banan som ligger direkt intill utsiktsplatsen. En liten enmotorig privat(?)kärra uppskattades också av sonen. Bland den kommersiella trafiken gillade vi båda den alltid lika snygga 757'an (United UA39 till EWR). Flödade in och ut SAS- och Norwegianmetall mest hela tiden. En bra plats att se trafiken på, även om få platser kan mäta sig med MUC för sådana nörderier.

  Museet var i sig absolut värt ett besök. Gillade att se memorabilia från SAS historia och komma ihåg hur min bild av bolaget skapats och sedan utvecklats. Absolut småbarnsvänligt. Personalen undrade om jag möjligen jobbade inom bolaget men jag fick erkänna att jag bara var en intresserad resenär.

  Sammanfattningsvis kan jag säga att den lilla resan var väl värd sina poäng. Hotellets riktpris är NOK840. Att man förvisso kan komma till LYR från OSL för samma poängsumma (plus några hundra kronor) är ju en sak. Men där har jag redan varit.

  Vågar mig på att rekommendera forumister med några extratimmar på OSL att krångla sig ut till SAS-museet. Det kan vara ett trevligt avbrott i champangedrickandet i loungerna... :)

  IMG_0417.jpg

  IMG_0432.jpg

  IMG_0441.jpg

  IMG_0445.jpg

  SAS Museet går att läsa om här: SAS MUSEET
  Scandichotellets sida hittas här: Scandic Oslo Airport - Hotell Gardermoen - scandichotels.se
   
  Last edited: 13 Augusti 2012
  8 personer gillar detta.
 2. Jacob

  Jacob Medlem

  Kul! :) SAS museet skulle helt klart vara intressant att besöka. Är det enkelt att ta sig till museet om man kommer med flyg?
   
 3. erc

  erc Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  OSL Gardermoen flyterminal, bussplats B18: Buss 855 mot Maura, avstigning på hållplatsen som heter just SAS-museet. Sex minuters resa. Trafikeras varje hel och halv timme.

  Returresa. Samma linje, 855, mot Jessheim.

  Biljett kostar NOK30 enkel väg.
   
  1 person likes this.
 4. Adamsson

  Adamsson Medlem

  Ort:
  Västerås
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja, SAS Museet är ett mycket trevligt ställe! Det är dessutom gratis och så bjussar de på kaffe. När jag var där regnade det så det blev inte så mycket planespotting utomhus vid museet, tyvärr.
   
 5. ulagun

  ulagun Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för tipset.
  Perfekt för mina två barnbarn, killar 5 & 7 år som älskar att flyga, men hatar vanliga museer :)
   
 6. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  1 person likes this.
 7. stewigriffin

  stewigriffin Medlem

  Ort:
  NYC
  840NOK=947SEK, tycker det är bra värde för 10000 EuroBonus poäng. Dessutom kan man njuta av det med familjen. :)
   
 8. vicce

  vicce Medlem

  Ort:
  GBG/Sthlm
  Land:
  Sverige Sverige
  Museet vore spännande att besöka. Tack för tipset!
   
 9. Gnopps

  Gnopps Medlem

  Ort:
  HEL
  Land:
  Finland Finland
  Tack för reportaget, kände inte till SAS-muséet sedan tidigare.
   
 10. SvartMjolk

  SvartMjolk Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×