Dry Martini-tråden

Diskussion i 'Övrigt' startad av Valley, 20 Maj 2015.

  1. Valley

    Valley Medlem

    Ort:
    Karlstad
    Land:
    Sverige Sverige
    Skall väl göra något på en tisdagmorgon innan mötet börjar :)
    Det är snart helg och grilldags igen. Så ös på med förslag och synpunkter.

    Hur blandas den perfekta Drajan ?
    Skall den röras eller skakas ?
    Vilken Vermouth är bäst ?
    och så vidare

    I Ginväg har vi hittills provat
    • London Hill
    • Hendricks
    • Beefeater
    • Gordons
    • Tanqueray
    • Bombay Sapphire
    Vermouthsidan har dessvärre lite begränsningar i
    • Noilly Prat
    • Martini
    Blandat 5 - 1 och den mer avantgardistiska 5 - kompisen messar bild på vermouthen att visa upp. Zestat citronskal och en standard 1A-Oliv

    Med risk för ens tillstånd vid bedömning efter en 3-4 stycken så har vi just nu följande rangordning
    5-1 med Martini. Rörd och hälld i frusna glas
    1-London Hill
    2-Beefeater
    3-Gordons
    4-Bombay
    5-Tanqueray
    6-Hendricks

    Avantgardblandningen har vi inte kommit så långt med, men...
    1-London Hill
    2-Tanqueray

    Draj.jpg
     
    Gus gillar detta.
  2. SeaPlanePilot

    SeaPlanePilot Medlem

    Ort:
    Stockholm
    Land:
    Sverige Sverige
    Hmmm... här är det onsdag :)
     
    SAS404 gillar detta.
  3. Meazza

    Meazza Medlem

    Ort:
    Stockholm
    Land:
    Sverige Sverige
    Som synes av min avatar så ser jag positivt på Dry Martini.

    Jag ska inte påstå att jag har experimenterat jättemycket, men så här gör jag oftast:
    • 4-5 cl kyld Tanqueray (Export Strength) hälls i en shaker tillsammans med 1 cl Noilly Prat och en stor isbit.
    • Försiktigt rörs ingredienserna ihop med en lång sked.
    • På shakern sätts sedan ett sillock.
    • Drinken hälls upp ett kylt cocktailglas, och ackompanjeras av en oliv.
    Finns inget värdigare innan en middag.
     
    Palmwell, Jonas Bäckman och Gus gillar detta.
  4. Bibinski

    Bibinski Medlem

    Jag fick lära mig att dra ner en skvätt vermouth i cocktailglaset, tippa glaset och snurra det så hela glaset får smaka för att sedan vaskas. Sedan följer som vanligt att röra runt hårdvaran i en shaker med 1-3 isbitar :)
     
    Fredrik Jeanson och Gus gillar detta.
  5. EkstromChris

    EkstromChris Medlem

    Ort:
    Uppsala
    Land:
    Sverige Sverige
    Jag håller med @Bibinski, det behövs extremt lite vermouth i min drya. Sedan ska det vara Tanqueray No 10 och två oliver. Basta!
     
    Palmwell och Fredrik Jeanson gillar detta.
  6. mtlmr

    mtlmr Medlem

    Ort:
    Malmö
    Vad är en stor isbit och hur gör du den? :)

     
  7. Meazza

    Meazza Medlem

    Ort:
    Stockholm
    Land:
    Sverige Sverige
    Det finns ispåsar som gör lite rejälare bitar. Blir inget iskross som vattnar till drinken heller.
     
  8. Valley

    Valley Medlem

    Ort:
    Karlstad
    Land:
    Sverige Sverige
    Väldigt likt mitt tillvägagångssätt.
    Satt just och funderade på om jag även skall kyla ner shakern också.......
     
    Meazza gillar detta.
  9. Totopez

    Totopez Medlem

    Ort:
    Enskede
    Land:
    Sverige Sverige
    Jag har en liten sprayflaska som jag sprayar insidan av glaset med vermouth med. Mer behövs inte.
    6 cl T10 eller möjligtvis B24
    Rör med stor isbit (som jag fryser in i plastlådor och hugger i lagom bitar).
    Upp i det sprayade och kylda glaset.
    BÅDE zest och två oliver på pinne.

    Ibland gillar jag en Dirty Martini, med en sked olivspad i. Den lite oljiga smaken är stundtals fantastisk.
     
    Palmwell, Buffy och Gus gillar detta.
  10. Lallarn

    Lallarn Medlem

    Min favoritgin är Monkey 47, riktigt spännande i en Draja. Under en intressant period när jag var student drack jag en Dry Martini innan middagen varje dag i två veckor för att få till min perfekta drink (att middagarna ibland smakade som fyllekäk på BK kl. 05.13 en lördag är en annan femma). Mina tips är:

    • Kyl allt! Glas, shaker/blandglas, gin och vermouth.
    • Ett blandglas (stort glas) att blanda i istället för metallshaker är att föredra för att inte få en metallisk underton.
    • Stora isbitar (släpper mindre vatten)
    • Min perfekta Draja har inte alltför lite vermouth. Många tycker det är "coolt" att ha så lite vermouth som möjligt, och de citerar gärna Churchill som luktade på vermouthen och sen drack ren gin. Men för mig behövs det lite för att göra en Draja en Draja, annars kan man ju istället dricka gin on the rocks och njuta av det enbart. Men till bättre gin (Monkey 47, Hendricks eller Bombay Sapphire, den ordningen enligt mig) behövs mindre vermouth.
    • Oliven ska vara stor, saftig, grön och med kärnan kvar! Inget strunt med pimento i etc.
    • Citronzest är också gott (även om jag aldrig skulle köra både oliv och citron), men det behövs en ytterst liten bit. Tvätta skalet noga och ta bara det yttersta gula utan vitt. Vik biten med yttersidan nedåt-utåt så de eteriska oljorna frigörs på drinkens yta, dra biten lätt runt glasets kant och släpp ned i mitten. Rör inte om mer!
    • Slutligen: viktigast av allt är att dricka upp den på under två minuter innan drinken, livet, universum och allting förfars.
    Låt dig väl smaka!
     
    kristerj, Gus, Meazza och 3 andra gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×