Senaste nytt

Drinkar på SAS långflygningar

Jacob

Medlem
Lite info om SAS nya drink koncept och Pure Green vodka.

Pure Green vodka höjs till skyarna med SAS


28 nov, 2011 14:14 CET

Pure Green vodka är en av Europas första ekologiska spritprodukter och den första att nu serveras ombord på flyget. Under november månad lanserar nu SAS sitt nya drinkkoncept tillsammans med Pure Green kallat ”Air mixology”. Detta är en metodik att blanda och balansera smaker på ett sätt som gör att drinkarna smakar bättre ombord då den mänskliga perceptionen av smaker förändras av de förhållanden som råder i en flygkabin på hög höjd. Detta är något som många flygbolag arbetat med vad gäller mat och till viss del även de viner som serveras. Dock är SAS det första flygbolaget i världen med att använda denna kunskap vid sammansättningen av den nya cocktail menyn ombord och dessutom bredda sitt erbjudande av ekologiska produkter.

På hög höjd förändras vår uppfattning av hur någonting smakar jämfört med hur det smakar nere på marken. Ett vanligt exempel är att det ombord på flygplan ofta serveras tomatjuice trots att det inte tillhör de mest säljande juicerna i den lokala livsmedelsbutiken. Ett flertal studier har gjorts bland annat i Tyskland som visar på hur perceptionen av sötma minskar med 20% medan syra och tanniner upplevs mer påtagliga. Detta beror på det lägre lufttrycket samt den torrare luften vilket ”torkar ut” tungans och näsans smak- och doftreceptorer. Dessa blir då i huvudsak mindre känsliga samtidigt som syrliga smaker upplevs mer än normalt.

Med detta i åtanke tog SAS och Pure Green i samarbete med en av Sveriges mer välrenommerade bartenders, Björn Kjellberg, fram konceptet Air Mixology. När SAS nu uppgraderar sin cocktailmeny finns åtta cocktails speciellt komponerade med tanke på hur uppfattningen av smaker förändras under flygning vilka serveras i Business class. Pure Green finns också som SAS enda vodka ombord på samtliga flighter i ett led att förstärka miljöprofilen.

Pure Green är en av europas första ekologiskt certifierade spritvarumärken. Pure Green är certifierat i enlighet med EU:s standard för ”Ekologiskt jordbruk” (EC 83472007). Vodkan lanserades i Sverige som första marknad 2009 och har sedan dess erhållit flertalet internationella medaljer och utmärkelser för sin höga kvalitet och stilrena design. Värda att nämna är bland andra den högsta utmärkelsen i ”Vodka Masters 2010”, ”Best Green Launch 2010” av Drinks business i Storbritannien samt guldmedalj för design i ”Vodka Masters 2009”.

Pure Green framställs av ekologiskt odlat vintervete från byn Breville strax norr om staden Cognac, i sydvästra Frankrike. Här destilleras sedan vetet sex gånger för att få en len och mjuk alkohol men som ändå bibehåller en tydlig vetekaraktär. Cognacdistriktet är vida känt för sitt historiska arv och kunnande av spritframställning. Därför föll det sig naturligt att låta Cognac Ferrand baserat på Chateau de Bonbonnet, en framstående Cognacsproducent med en sjätte generationens maître de Chai låta framställa Pure Green. Hela produktionen från vete till vete till flaska och tryck görs på det för miljön mest hållbara sättet. I Cognac finns dessutom samtliga nödvändiga underleverantörer vilket minskar behovet av transporter och således också reducerar koldioxidutsläppen.

Pure Green vodka höjs till skyarna med SAS | Cision Wire
 

twiggs

Medlem
En god tanke, men som flera nämnt så verkar konceptet eller vad man ska kalla det helt okänt för kabinpersonalen. För mig känns detta precis lika dåligt som det vore att anställa värdinnor som inte visste hur "jugen" ombord fungerade eller som att personalen inte är det minsta införstådd med vad som ingår i vilken serviceklass (det första har aldrig hänt mig, men det senare måååånga gånger!).
 

kexxcream

Medlem
Väcker liv i denna tråd med att ställa frågan om någon vet vad som är jämförbart i vardagshandeln med den tonic SAS använder i deras "Take Off" drink?
 
Väcker liv i denna tråd med att ställa frågan om någon vet vad som är jämförbart i vardagshandeln med den tonic SAS använder i deras "Take Off" drink?

SAS använder väl Britvic's tonic och bloody mary-mix? Det går att hitta, men man får kanske leta. Här i Malmö finns det en affär som säljer USA-livsmedel, och de har även ett smärre brittiskt sortiment. Där finns det. Jag har även sett Britvic's produkter på Clarion Collection Fregatten i Varberg.
 

MBA

Medlem
Kabinpersonalen är ju inte några lysande bartendrar. I söndags på väg hem från SFO beställde jag en dubbel SASmopolitan för jag tycker den vanliga är alltför utspädd; då kommer stewarden in med två vanliga! Suck!
 

kexxcream

Medlem
SAS använder väl Britvic's tonic och bloody mary-mix? Det går att hitta, men man får kanske leta. Här i Malmö finns det en affär som säljer USA-livsmedel, och de har även ett smärre brittiskt sortiment. Där finns det. Jag har även sett Britvic's produkter på Clarion Collection Fregatten i Varberg.

Vad heter affären? Är nästan varje vecka i Malmö. Skulle vilja minnas att det såg ut som bitter lemon (såg grumlig ut) som de mixade ginet med.
 
Toppen