Danmarks Högsta Domstol: "teknik ej extraordinära omständigheter"

Diskussion i 'Övrigt' startad av Mike@GOT, 4 April 2016.

 1. Mike@GOT

  Mike@GOT Medlem

  Efter en dom mot Primera i Danmarks HD har resenärer rätt till ersättning efter en inställd resa, som enligt domstolen inte beror på extraordinära omständigheter. Som jag förstår det är domen lite prejudicerande så det ska bli intressant att se vad det blir för ringar på vattnet.

  Vinner mot flygbolag i unik dom - DN.SE
   
  Nemo, Jakob Österberg, bnr och 2 andra gillar detta.
 2. Moco

  Moco Medlem

  Ser framför mig att TAP Portugal med sin trasiga flotta, sura personal - och ständiga hänvisningar till tekniska problem - nu faller mot jordens inre kärna....
   
  Per N och Jakob Österberg gillar detta.
 3. Mike@GOT

  Mike@GOT Medlem

  Jag ska nog förtydliga: det är alltså de berörda Primera-resenärerna som har rätt till ersättning, och inte resenärer överlag - även om domen säkerligen kommer att tolkas så i andra ärenden.
   
 4. Jakob Österberg

  Jakob Österberg Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Bra, då är det ännu en gång fastställt att det inte är en extraordinär omständighet.
   
  Agö gillar detta.
 5. Aurora

  Aurora Guest

  Synes dette er synd, for dette pusher selskapene til å sende flyene ut på produksjon med tekniske feil - framfor å ta de ut og si at dessverre er det teknisk feil - vennligst vent.

  Og jada, det finnes regelverk. Men det er mennesker - the human factor - som avgjør gråsonene....
   
 6. thh

  thh Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag är relativt säker på att ett kraschat flygplan kostar mer än att ersätta resenärerna för tiden förseningen kostar, men om du har några förslag på flygbolag som hellre flyger med ett trasigt flygplan tror jag det gärna mottas här.

  Sedan finns det inget extraordinärt med att tekniken går sönder. Teknik går sönder, deal with it och planera för det.
   
  El0, martin.agren, Agö och 2 andra gillar detta.
 7. Per Andreasson

  Per Andreasson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som föregående redan påpekat, det här är ett märkligt resonemang. Ersättningssystemen måste givetvis premiera de bolag som sköter förebyggande och löpande underhåll och bygger in buffert i kapacitet och schemaläggning, inte tvärtom.

  Och är det något bolag som skickar iväg planen med allvarliga tekniska fel för att de inte vill betala ut ersättning ska de inte premieras med lättningar i ersättningspolicyn, då ska deras tillstånd dras in...
   
 8. jsn

  jsn Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Inte för att det spelar någon större roll, men vad var det för tekniska problem som de råkade ut för? Hade de glömt byta däck på landningshjulen inom angivet intervall, eller fick de en oväntad motorexplosion pga en häger i motorn?
   
 9. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Ärende 1:

  "I den ene sag skulle to personer i 2013 rejse med Primera Air fra Billund Lufthavn til Chania Lufthavn på Kreta. På grund af en teknisk fejl ved to kontakter, som viser stillingen af flyets flaps på vingerne, kunne flyet ikke lette. Det lykkedes ikke flyselskabet at chartre et erstatningsfly, men flyet blev repareret, og ankom til Chania 9 timer og 46 minutter senere end planlagt."

  Ärende 2:

  "I den anden sag skulle 10 passagerer i 2013 være rejst med et fly fra Københavns Lufthavn. Aftenen forinden var der imidlertid blevet konstateret en brændstoflækage på det fly, der skulle have befløjet ruten, og det blev besluttet, at flyet måtte blive på jorden på grund af fejlen. Flyselskabet besluttede, at et andet af selskabets fly skulle overtage flyvningen på ruten, og erstatningsflyet landede først i Varna Lufthavn 10 timer og 58 minutter senere end den planlagte ankomst.

  Forsinkelsen var forårsaget af en teknisk fejl i form af en utæthed ved dækslet til brændstoftanken på undersiden af vingen, som medførte lækage af brændstof."

  Primera Air taber højesteretssager
   
  jsn och Jakob Österberg gillar detta.
 10. Aurora

  Aurora Guest

  Jada. I teorien skal det være sånn at tillstanden skal dras inn. Kult at du har så naiv tro på at luftfartstilsynet i Europa fungerer plettfritt og perfekt... Du om det.

  At det tok 2-3 år å få satt AVIES på bakken er et greit eksempel på at tilsynet IKKE fungerer. At ingen plukket opp at Andreas Lubitz ikke burde vært bak spakene på et fly (på tross av uhyre mange som egentlig visse om det) er også et eksempel på at tilsynet ikke fungerer. Kan gi mange flere eksempler, if you'd want.

  Poenget mitt er at vi ikke trenger regler som gir større rom for mennesklig fuckup. The human factor is real strong. Når tidsklemma presser på og man står ovenfor trusselen om major pengeutbetaling, eller fly med en teknisk feil som ligger HELT i gråsonen... Så vil alltid valget havne på den sorte siden av gråsiden, når man presses. Søk gjerne opp "pilots + get-home-itis" på google, om du ikke tror på det. Det er et velkjent fenomen at decisionmaking ikke alltid er rasjonell og logisk om man får for mange stressende faktorer. Piloter har flydd rett inn i katastrofe-väder fordi de har vært for stresset.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×