Chernobyl Tour

Diskussion i 'Övrigt' startad av Resenären, 24 Oktober 2015.

 1. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Gus gillar detta.
 2. PJKSW

  PJKSW Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja, eller inte just den men Chernobyl Tours by SoloEast - Breathtaking Trips by the Creator. använde jag mig av när jag var där 2012. Kan varmt rekommendera detta! Mycket professionell guide och blandad klientel. Mycket amerikaner och säkert 8 svenskar var med i våran buss på cirka 40 pers. Fråga om någon undrar något. Vi betalade 150 Usd.
   
  Gus gillar detta.
 3. bnr

  bnr Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  @Resenären - Jag körde CHERNOBYL TOUR® - Official provider of the Chernobyl zone, ChNPP, Pripyat-town. Top-quality trips. och var mycket nöjd. Åkte med @Gustav Jonsson och två vänner till. Aug 2013, strax innan det gick åt pipsvängen i Ukraina.

  Edit: Ska fylla på lite...

  Rätt bra organiserat med två stora bussar när vi åkte, en för rysktalande och en för engelsktalande. Var rätt bra mix på folk, vi träffade folk från UK, US, NO och andra länder.
  Lunch ingick i priset för dagsturen, den åt man någon km från kärnkraftverket i samma kantin som arbetarna använder idag. Ingen lyx, snarare bukfylla. Maten kommer från Kiev, alltså inte lokalt.
  Man gör några stopp på vägen, två obligatoriska checkpoints vid 30 km resp. 10 km från kärnkraftverket. Vi gjorde stopp vid en i princip övergiven by, med undantag för en kvinna som återvänt efter evakueringen -86, ibland kunde man få träffa henne om hon var ute, det var hon tyvärr inte när vi var där.

  En del tid i Pripyat där man fick se och gå in i gamla bostadshus, stadens simhall, det berömda pariserhjulet och radiobilarna som ligger intill.

  Naturligtvis också lite tid några hundra meter från reaktor 4. Den "klassiska" bilden man har av reaktor 4 med den rödvita skorsstenen finns inte kvar längre, detta eftersom de monterat ner skorsstenen efterosm man ska sätta New Safe Confinement över reaktorbyggnaden.
  Chernobyl New Safe Confinement - Wikipedia, the free encyclopedia
  Vet inte hur långt gångna de är i arbetet med det.

  På vägen tillbaka stannade vi i Chernobyl (alltså samhället som heter Chernobyl), ett stopp vid monumentet som hedrar de brandmän som var på plats den natten, ett stopp vid de gamla robotarna som togs in för att hjälpa till med saneringen.

  Har säkert missat något, har massa bilder om du undrar så jag skulle kunna försöka tänka mig tillbaka med hjälp av dem om du undrar om något speciellt.
  Rekommenderas verkligen om man är intresserad av att se Chernobyl! :)
   
  Last edited: 24 Oktober 2015
 4. Gus

  Gus Medlem

  Vet inte om jag skulle våga efter att ha sett filmen Chernobyl Diaries :eek:
   
  simon_says91 gillar detta.
 5. Morgan

  Morgan Medlem

  Kan också rekommendera SoloEast. Körde privst tour med mitt resesällskap och de var seriösa. Även säkerhetsrutinerna känns rimligt seriösa och Strålskyddsmyndigheten i Sverige avrådde mig inte från att åka dit.

  Intressant resmål och intressant att se historien. Sen är ju Ukraina ett annat resmål idag än för några år sedan. (även om Tjernobyl och Kiev är långt ifrån Krim).
   
 6. PJKSW

  PJKSW Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Den strålkälla som är farlig på denna resa är flyget. 10 ggr högre strålning på planet än du hittar på hela turen i Tjernobyl.
   
  Rasmus_1 gillar detta.
 7. bnr

  bnr Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Precis, värt att komma ihåg detta. Det finns ingen anledning för att vara rädd för hög strålning.
  Den tour jag var på hade krav på långärmat, detta mest för säkerhets skull. Gammastrålning och människor är inte bästa vänner.

  Edit: Det går att hitta hotspots i Chernobyl-området med rätt hög strålning, men det är knappast så att man råkar springa på dem. Tour-folket har bra koll på var dessa finns, plus att man måste stå där ett bra tag för att faktiskt vara i riskzonen för någonting.
   
  PJKSW gillar detta.
 8. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
 9. bnr

  bnr Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Ah! Hackspetten Duga-1!
  Kan vara bra att leta/fråga efter en tour som har med det i programmet, annars ta en privat tour.
  Tror inte att den är med på de flestas program nämligen.
   
 10. SPG1

  SPG1 Guest

  Jorå. Långärmat hjälper jättebra mot gamma - not :)

  Det tvistas enormt om hur skadligt strålning egentligen är. Akut strålning dvs nära en härd är skadlig men mer pga av värmeutvecklingen och de mikrovågor som finns (värmer upp vatten i celler och denaturerar proteinet)
  Efter akutfas och under sönderfall så är inte strålningen så "farlig" som man först trodde. Hittills har 50 vuxna dött - varav alla var med vid släckningsarbete och 9 barn har dött av leukemi - thats it.
   
  bnr gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×