Senaste nytt

Bra ide att hyra bil i Gdansk/Klaipeda och köra till Kaliningrad?

NyfikenGrau

Medlem
Man kommer helt enkelt inte in över gränsen (vilket är tur med tanke på vad som kan hända vid t.ex. en olycka). Det är samma för mindre krångliga gränser än den ryska i t.ex. södra Afrika - du importerar i praktiken en bil, om än tillfälligt, och kommer inte in om du inte har ägarens (biluthyrarens) skriftliga tillstånd. Men till Ryssland är det ännu mer noggrant och har du inte alla papper i ordning kommer du inte ens in med egen bil, än mindre med en hyrbil. Det är vissa som har provat och fått vända om efter visst krångel (då du redan lämnat EU när problemet uppstår).

Prova att hyra av Avis Russia om du är sugen på att köra i Ryssland, de har bra engelsktalande service. Har kontakt med dem själv just nu inför nästa sommar.

Аvis Russia - Rent a car
 
Last edited:

erc

Medlem
Misstänker att det som kan bli trubbel är om det händer något med bilen eller så. Borde kunna bli en hel del strul med försäkringar och dylikt om man råkar ut för en olycka eller liknande i ett land man inte borde vara?

Sant. Men när man rör sig inom EU finns det en del tunga lagar som hyrbilsfirmorna ogillar att stöta sig med.
 

Canadien

Medlem
Men som redan sagts, du blir inte insläppt utan regbevis, ägarbevis och internationellt försäkringsbevis. Så ta tåget eller bussen.
 
Har hyrbilar i regel sändare som kan spåra var bilen befinner sig? Annars kanske det inte är så farligt om man tänjer lite på reglerna, eller vad tror ni?

Hyrbilar har såpass bra spårsändare att om du exempelvis hyr en bil i Tyskland och rastar av den på nurburgring så vet de inte bara att du varit där, de vet dina varvtider och ditt spårval med.

Lycka till att köra obemärkt till Ryssland med din hyrbil !
 

Jönsson

Medlem
Hyrbilar har såpass bra spårsändare att om du exempelvis hyr en bil i Tyskland och rastar av den på nurburgring så vet de inte bara att du varit där, de vet dina varvtider och ditt spårval med.

Lycka till att köra obemärkt till Ryssland med din hyrbil !
Det kostar iofs inte så mycket att köpa en gps blocker om man vill vara lite olydig. Inte för att jag uppmanar till sådana olagligheter. Absolut inte. :)
 

NyfikenGrau

Medlem
Den som sett Dascam-filmer från Ryssland på YouTube tänker sig nog för både en, två och femton gånger innan man får för sig att köra någon form av bil i Ryssland.

Nästan alla har dock en, så urvalet av filmer är enormt :)
https://www.wired.com/2013/02/russian-dash-cams/

Skulle inte ha något alls emot att köra i lugnare regioner som t.ex. Karelen eller Kaliningradenklaven som här. I en ryskreggad hyrbil då alltså ;)
Det ska tydligen inte vara lika mycket Vilda Östern längre, framför allt ska mutförsök vara sällsynta nuförtiden, säger vissa som kört där på senare år.

Det man ska akta sig för är att korsa heldragen linje, drakoniska straff på det och övervakas därför ivrigt på ställen där det är lätt hänt att man tar en chansning.
 
Toppen