Bokningsbekräftelse men ej e-ticket - rättigheter

Diskussion i 'Lufthansa Group, Miles & More' startad av FredrikB, 26 Februari 2016.

 1. FredrikB

  FredrikB Ny medlem

  Ort:
  GOT/LHR
  Land:
  Sverige Sverige
  Hej! Försökte söka men hittade inget tidigare svar. Jag bokade en biljett via Swiss som var för en Brusselsflight BRU-GVA. Vid bokningstillfället fick jag en bokningsbekräftelse på mailen och tänkte inte mer på det. Dock visade det sig när jag kom till flygplatsen tidigare i eftermiddag att ingen biljett hade utfärdats och att min bokning inte var giltig. Det slutade med att jag fick stå i biljettdesken i en timme på telefon med nån Swissagent som sa att de inte hade dragit pengar från mitt kort på grund av nåt misstag (på deras sida, det fanns täckning med mycket stor marginal på mitt kreditkort) och att biljetten därför inte blivit utfärdad. Jag fick efter mycket om och men ge upp och köpa en dyrare biljett för nästa flight (missade den som var tänkt) bara för att komma iväg på alpsemestern. Rimligtvis borde jag kunna kräva tillbaka mellanskillnaden. Har någon erfarenhet av liknande och hur gjorde ni för att få tillbaka pengarna?
   
 2. johhenrik

  johhenrik Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  De borde lösa det som ren good will, men du har nog inget att hämta rent juridiskt. Du har ju faktiskt inte betalt för en biljett. Hade de dragit pengarna hade ju sitsen varit annorlunda. När man är erfaren vet man att man ska alltid kolla att man har ett biljettnummer, ex: 125-12312312311. Om det inte finns är det bara bokat, men ingen biljett utfärdad. Att man inte känner till det är inte speciellt konstigt dock anser jag.
   
  agehall gillar detta.
 3. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Tveksamt resonemang tycker jag. Det är tvärtom, dvs. flygbolaget har en skyldighet att kontakta dig om fel uppstår på deras sida. Och därtill att ha rutiner som gör att detta inte ska uppstå.

  Jag bytte nyligen mitt kreditkort. I min Hiltondialog hade jag mitt gamla, spärrade kreditkort. Av någon anledning gick det att boka. Däremot blev jag snabbt uppringd och uppmailad av hotellet ifråga som påpekade detta och bad om nya uppgifter.
   
 4. FredrikB

  FredrikB Ny medlem

  Ort:
  GOT/LHR
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag vet ju egentligen att man skall ha en e-ticket men jag har aldrig någonsin haft problem med bokningar på ett flygbolags egna hemsida innan vilket gör att jag inte kollar så noga. När mailet med itinerary, bokningsnummer och pris kommer så känns det ju som att det är klart. Detta blir en dyrköpt lektion om inte Swiss fixar detta åt mig... Jag håller er uppdaterade, men skall njuta av några dagars skidåknkng innan jag skickar in mitt claim.
   
  Jakob Österberg gillar detta.
 5. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Så kan man nog resonera, men jag misstänker att kontraktet, rent juridiskt, formas först när man får ett biljettnummer. Jag säger inte att du har fel (för du är nog 100x bättre på de juridiska bitarna än vad jag är) men jag vill nog hävda att det ligger en hel del ansvar på köparen att kontrollera att man får ett biljettnummer.
   
 6. johhenrik

  johhenrik Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag åkte på det där själv för många år sen, fast med Air France. Det blev till att köpa en biljett på Arlanda helt enkelt. Det blev i detta fallet billigare, då min bokning var en AF F och istället blev en British Airways i ekonomi, men upplevelsen var sämre... ;)
   
 7. johhenrik

  johhenrik Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket möjligt du har rätt. Nu har vi två olika gissningar här, så vi får väl se vad som utslaget blir tillslut. :)
   
 8. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Det är ju ostridigt att TS inte har haft en giltig biljett i det här fallet utan endast fått tillsänt sig en bokningsbekräftelse. Utan giltig biljett har man ju inte slutit ett avtal med flygbolaget (enligt det normala flygbolagets regler*). So far so good. Min poäng är dock att TS har haft skälig anledning att förvänta sig att ett avtal har slutits av flera skäl. Dels har TS erhållit bokningsbekräftelse efter att ha bokat online. Köpet har ur TS perspektiv kunnat genomföras online (läs: kortet har inte blivit avvisat vid bokningen, vilket normalt borde vara fallet i händelse av att det saknas pengar på kontot, krediten är uppnådd, kortet har gått ut, eller blivit spärrat etc.). Flygbolaget i fråga har därtill inte heller på något sätt meddelat TS att köpet inte gått igenom, vilket återigen vore det normala. Slutligen har flygbolaget därtill, uppenbarligen muntligen, vidhållit att fel begåtts av dem. All in all, jag skulle kriga i en sådan här fråga.

  *SAS skriver t.ex. att "biljetten utgör avgörande och fullständigt bevis på transportavtalet mellan oss och den passagerare som anges på biljetten."
   
  agehall och 011430121 gillar detta.
 9. henke12

  henke12 Medlem

  Ort:
  STO
  Land:
  Sverige Sverige
  Som gammal ticketing agent såg jag detta fenomen ett antal gånger i veckan då mer eller mindre förtvivlade resenärer kom med "biljetter" som visade sig att de inte var biljetterade ordentligt.
  Oftast var det halvsuspekta resebyråer med telefontid varannan torsdag 10.30-11.00 så det slutade med att dessa resenärer fick köpa ny biljett..
  Men ibland kunde man försöka göra någon smidig manöver för att minimera tandagnisslan :)
   
  Jakob Österberg och Dr. Miles gillar detta.
 10. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Vad står det i Swiss villkor ?
  Misstänker att det även för Swiss liksom för andra bolag finns en klausul som säger att tills biljetten blivit till fullo betald har inget avtal kommit till stånd.
  Har däremot sett att andra flygbolag, även och självklart, har förpliktelser gentemot resenären när det gäller vilken information de själva måste leverera.
  Likaså verkar det som att många lägger nästan allt ansvar på resenären att kontrollera och följa upp.

  Närmaste jag kommit rörde en biljett som p g a vissa omständigheter blev totalt avbokad då jag blev ombokad till annat bolag på utresan.
  När jag stod vid gate och skulle hem fanns ingen giltig biljett över huvud taget.
  Flygbolaget löste allt föredömligt utan att jag drabbades på något sätt.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×