Bästa upplevelsen på Borneo i 6 dagar?

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Impendill, 27 Oktober 2014.

 1. Impendill

  Impendill Medlem

  Hej på er!

  Jag och min tjej flyger till Kota Kinabalu den 12/12 och stannar till den 18/12.
  Eftersom att vi endast har 6 hela dagar så undrar jag hur vi ska utnyttja vistelsen på bästa sätt.

  Jag förstår att smaken är som baken och att det finns olika alternativ som passar olika typer av resenärer. Men om ni som varit där får gärna komma med ideér om vad vi bör gör och inte missa. Och vad vi gärna få missa:)

  Vi vill gärna på något regnskogssafari och se orangutanger.

  Finns det några hotell ni an rekommendera?
  Bör man utgå från Kota Kinabalu eller finns det bättre ställen att bo på?

  Tack på förhand
   
 2. mash

  mash Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Vi hade 11 dagar på Borneo i september tidigare i år, ungefär såg vårt program ut då vi också utgick från Kota Kinabalu:
  1 dagstur till Mount Kinabalu
  2 dagar vid Kinabatangan River
  2 dagar vid Tabin Wildlife Reserve
  6 dagar vid Mabul Island

  Om jag hade fått göra om Borneo/Sabah så hade jag skippat Kota Kinabalu helt och försökt ta mig direkt till Kinabatang River, Tabin eller Danum Valley (vilket vi tyvärr inte kunde besöka då det var fullbokat). Att bo och utgå från KK är inte optimalt tycker jag, Mount Kinabalu var en besvikelse och lite av en turistfälla i mina ögon. Höjdpunkten var Kinabatang River, väldigt trevligt sätt att göra regnskogssafari på då man mest sitter i små båtar och åker omkring längs floden, man kommer otroligt nära inpå djuren. Lämpligast sätt att ta sig till Kinabatang är via Sandakan med flyg, och på vägen så kan man då besöka ett ganska okey orangutan-sanctuary.

  Dykningen vid Mabul Island (granne med kända Sipidan) var helt underbar, men det är något tidskrävande att ta sig dit så kanske inte lämpligt då ni bara har 6 dagar där.

  Transport
  Inrikesflyg på Borneo är väldigt billigt (typ 100-200 kr/person) och de plan vi åkte med (MASwings) var nya och mycket fräscha, så flyg gärna mellan städerna för att spara tid. Även om landstransport går bra så tar den mycket tid och det är roligare att spendera tiden i djungeln/havet.

  Boende
  Räkna med att besök av bra resorts i djungeln kostar en del, jag tror vi betalade runt 1500-2000 SEK/person/natt i Kinabatang och Tabin, jämfört med runt 1000 SEK/natt i KK och Mabul.

  I KK bodde vi på Grandis Hotel, nybyggt, rent, modernt, prisvärt och lite tråkigt. Perfekt för en enkel övernattning, men inget ställe man bor på om man ska spendera en vecka där.
  Vid Kinabatang River bodde vi på Borneo Eco Lodge, väldigt trevlig lodge. Saknar AC, istället myggnät rakt ut i djungeln vilket ger naturnära upplevelse.
  Tabin Wildlife Resort - enda stället att bo på i Tabin, helt okey. Djungelbesöken är antingen kortare vandringar eller på lastbilsflak.
  På Mabul bodde vid på Scuba Junkies vilket egentligen ett backpacker-ställe, men det upplevdes inte som billigt annat än på maten. Vi bodde i VIP-rum närmast stranden.

  Mat
  På samtliga ställen där det ingick buffémat så var den näst intill värdelös, enda säkra kortet var fruktfaten.
  I KK hittade vi en helt underbar liten restaurang, Chilli Vanilla. Lite bistro-stuk där kocken verkar ha fria händer att laga vad som faller honom i smaken beroende på råvarorna dom fått tag på. Rekommenderas skarpt.
   
 3. AlexS

  AlexS Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Hej!
  Jag åkte ful-buss från KK till Lawas, vidare med båt till Brunei, och sen taxi till Miri (åkte dock I andra riktningen) Flög från Miri till Mulu, vilket är en trevlig upplevelse (25 min flygning i turbo-prop mitt in i regnskogen)
  I Mulu national park kan man bo på ett spartanskt men mycket trevligt hostel, och besöka en av världens största grottsystem. Kan rekommenderas. Har man ont om tid kan man ju göra det enkelt för sig och ta typ AirAsia direkt KK-Miri, och sen vidare med nästa flyg in i djungeln :) orkar man inte yra runt på Borneo kan ni ju bestiga berget utanför KK, ska tydligen vara enormt fin utsikt, men bör bokas I god tid.
   
 4. maba

  maba Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Rainforest Discovery Centre (RDC) i Sandakan kan ni gärna missa. Efter flera timmars vandrande bland trädkronorna såg vi endast en fågel som dessutom var väldigt långt bort. Fåglarna kanske hade siesta när vi var där :confused:.
   
 5. Impendill

  Impendill Medlem

  Vad tror ni om att bo i Sandakan i 5 dagar och utgå därifrån?
  Kan man göra Kinabatang river som en dagsutflykt?
   
 6. cikada

  cikada Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  KK har i sig själv inte så mycket att bjuda på men är en i mitt tycke en allmänt trevlig stad. Bäst tycker jag man bor på Jesselton hotell eller Hyat, både ligger i city. Som utgångspunkt för Mt Kinabalu är KK utmärkt. Sandakan är givet om du vill besöka Kinabang river, vilket rekommenderas starkt, liksom Sepilok urangutang rehabcenter. Utflykten till Kinabatang river lämpar sig inte som dagsutflykt då djurlivet, med bl.a. näsaporna, bäst studeras på kvällen i skymningen. Kombinera det med Sepilok så hinns det med på två dagar. Missa inte heller en utflykt till Turtle island, fantastisk att bl.a. se och uppleva "sjösättningen" av nykläckta sköldpaddor. Ett par timmars speedbåttransport och övernattning erfordras men låter sig lätt arrangeras.
  Annars tycker jag att den absolut starkaste upplevelse man kan få på Borneo är ett besök med övernattning(ar) i ett Longehouse hos Ibanfolket (Borneos urinnevånare). Har gjort detta vid flera tillfällen och det är en svåröverträffad upplevelse. Färden på floden genom regnskogen är en underbar upplevelse och vistelsen på longehouset är något som jag tycker man måste uppleva när man är på Borneo. Har då utgått från Kuching i Sarawak men det kan låta sig göras från KK med, kontakta en lokal resebyrå så fixar de det!
   
 7. mash

  mash Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Nej, Kinabatang river kräver övernattning för att vara bra då det dels är lång transport dit (ca 2 timmar) samt att man vill ha tidiga morgon och kvällsturer på floden.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×