25 år sedan Berlinmurens fall - live från firandet i Berlin

Diskussion i 'Nyhetskommentarer' startad av Jacob, 9 November 2014.

 1. Jacob

  Jacob Medlem

  Lichtgrenze - 25 years fall of the Berlin Wall

  Få händelser i modern tid har haft så stor påverkan på Europa som den dag då Berlinmuren föll. Inte minst för turism, resande och handel fick det en stor påverkan då en tidigare ganska otillgänglig del av Europa öppnades upp för omvärlden. Denna helg är det 25 år sedan muren föll och vi är på…
   

  Se hela inlägget

  KNA gillar detta.
 2. Jacob

  Jacob Medlem

  Var det någon som besökte Östtyskland/Östberlin när det begav sig?
   
 3. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Japp, var där av slump 1 maj 1989, ( inte av politiska orsaker)
  Bodde på det hotell vid Alexanderplatz som i dag är Park In.
   
 4. johhenrik

  johhenrik Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag var där och knackade loss sten från muren strax efter de öppnat. Kom lite vakter och skällde men sen gick dem och brydde sig inte mer. :)
   
  NotRyan gillar detta.
 5. Jag har varit förbi där i omgångar från -81och frammåt vad jag minns då vi bilade söderut genom europa. Ska be mamma plocka fram lite bilder från hela Östeuropa på den tiden. Specifikt minns jag gränsövergången till Tjeckoslovaken och Teplice men också Berlin och en amerikansk bas som fanns där. Det var lite smått exotiskt att få vandra genom Berlin då kan jag lova.
   
 6. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Kul att du kom iväg Jacob!
   
 7. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jo, jag besökte DDR och Berlin tillsammans med min föräldrar, någon gång tidigt 70-tal. Minns att flera östtyskar gärna ville växla till sig D-Mark.
  Igår följde jag firandet genom tysk TV:
  Die Nacht des Mauerfalls
  Bornholmer Straße - Die Dokumentation
   
 8. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Besökte Berlin för någon dryg månad sedan. Första gången jag var där ... bodde på Westin Grand Berlin. De har en bit mur i sin ägo och en av deras "offers" ingår det en hammare och mejsel där du får hacka loss en bit och behålla.
   
 9. jsm

  jsm Medlem

  Ort:
  Berlin
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag tycker Tyskar är bra på denna typ av storslaget men ändå lågmält firande (?). Jag och min 9-åriga dotter begav oss till Fanmeile igår (Strasse des 17e Juni) som var avstängd. Kom ganska nära, men blev lite trångt för en 9-åring :) Mäktigt när trummorna började och sedan körde Peter Gabriel igång en lågmäld version av "We Could be Heroes"

  Om man vill uppleva muren vid andra tillfällen tycker jag Mauer Memorial vid Nordbahnhof är bäst eftersom det inte är turistigt, och eftersom en zon av muren inklusive ingenmandsland finns bevarad
   
 10. andersbengt

  andersbengt Medlem

  Jag jobbade nästan ett år i Östtyskland, 85-86, i Oranienburg strax norr om Berlin. ABV byggde ett valsverk som sen fylldes med västtyska maskiner. Verkar vara rivet nu. Vi hade en bra tid som västerlänningar, svartväxling och fixare (som väl troligen även de var statsanställda). På närmaste kneipen kostade en öl 25 öre och en snaps 75 öre. En bra middag på restaurang i Öst Berlin gick väl på max 20 kronor. Ett halvkilo rysk kaviar kostade ca 300 kr! Vi var väl säkert övervakade men man märkte och tänkte inte så mycket på det.
  Alla östtyskar jag mötte var hyggligt folk. Man kunde till och med sitta och prata politik. En del kritiserade naturligtvis regimen. I våra ögon hade de det naturligtvis knapert ekonomiskt och inte mycket till frihet. Och klagade de på nått var det väl på att de inte kunde resa fritt.
  Skulle man beställa hemresa fick man gå till teleprintern och knacka en remsa och hoppas att man skrev allt rätt annars var det bara att börja om.
  Var där efter murens fall och kröp genom hål i muren över till väst. Det var en konstig känsla efter alla de tillfällen det var kroppvisitation vid Checkpoint Charlie med humorbefriade östtyska gränsvakter.
   
  Business Dad, jsm, NyfikenGrau och 2 andra gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×