”Mein Berliner Citybreak” – SAS Plus & Air Berlin Economy

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Jonas C, 4 Maj 2014.

 1. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Disclaimer: Bilderna i denna reserapport är tagna med min iPhone 5s och appen PhotoGrid.


  Introduktion


  I början av April 2014 drog SAS igång en rea med många attraktiva priser till ett dussintal Europeiska storstäder. Tillskillnad från tidigare reor var det aningen svårt att hitta platser till de lägsta priset under helger och då jag ej har möjlighet att resa under veckodagarna så visade sig Valborgs helgen bli de enda datum som passade. Utresan bokades för den 29:e April i SAS Go för 292kr via ticket.se. Hemresan för den 1:a Maj var aningen dyrare och valet föll istället på Air Berlin för 371kr, vilket även blev ett bra tillfälle att kyssa adjö till mitt temporära TopBonus Guldkort.

  Då jag i likhet med majoriteten här på BusinessClass.se samlar poäng hos Club Carlson så föll valet av boende på Art’otel Berlin City Center west. Rummet gick på €130 för två nätter, men tack vare en lyckad ”best rate guarantee” fick jag ner priset till €68… Tack för den!  Utresa med SAS


  Dagen började som vilken annan tisdag som helst. Vaknar upp cirka 30 minuter innan tågets avgång, hinner med en snabbdusch innan jag packar ner det sista i väskan och springer ut genom dörren. Sitter igenom ett långtråkigt seminarium under förmiddagstimmarna innan det är dags att börja röra sig mot Arlanda. Av både tid och kostnadsskäl fallet valet på SJ tåg till Bålsta och därefter byte till SL Buss mot Arlanda. Trots att jag bara har en minut i bytestid hinner jag med bussen och ankommer till Terminal 5 klockan 14.16 efter en resa på 1 timme och 23 minuter: Ett nytt personligt rekord.

  Då jag endast reser med handbagage och har mitt boardingkort i Passbook går jag direkt till den södra säkerhetskontrollen närmast SkyCity. Förstår i ärlighetens namn inte varför folk envisas med att gå hela vägen till SAS-diskarna om man reser utan bagage, då det bara resulterar i en omväg till loungen. Säkerhetskontrollen är i det närmaste folktom och det tar mig mindre än två minuter innan jag i rask fart kan traska vidare mot loungen.

  Under kvällen innan noterade jag att mitt flyg var utsålt i alla klasser på ExpertFlyer så jag passade på att stanna förbi servicedisken nedanför loungen för att skriva upp mig på VDB listan. Damen var mycket tacksam för min hjälp och bad mig att vänta en stund medan hon skrev upp mig på listan. Vid disken bredvid mig stod en snubbe och frågade ifall det var något fel på hans biljett då det stod att han kunde ta med sig två väskor. Damen förklarade att han hade köpt en Business biljett, varvid mannen stod som ett stort frågetecken. En ny dimension av omedvetenhet måntro?

  En stund senare får jag klartecken och blir tillbed att vänta i loungen tills dess att de ropar upp mitt namn för en eventuell ombokning.


  [​IMG]

  SAS Gold Lounge Arlanda


  Loungen är i det närmaste fullsatt denna eftermiddag och till min stora överraskning noterar jag att den nya inredningen är på plats. En stor förbättring mot de slitna gamla tygfåtöljerna och det heterogena urvalet av fåtöljer gav ett behagligt intryck för ögonen. Nackdelen var förstås att det numera har blivit svårare att hitta en sittplats, så jag intog min vanliga plats vid marmorbordet för lite lunch.

  Idag bjöds det fiskfrikadeller, broccolisallad och remouladsås. Gott och tillräckligt för att stilla hungern då jag ej ätit någon lunch. Resterande tid spenderades i en av de nya läderfåtöljerna med ett par Gin&Tonic och intressanta artiklar i Fortune, innan mitt namn ropades upp i högtalarna.

  Det blev tyvärr ingen bump denna gång men de var tacksamma för min hjälp. Jag spenderar den sista halvtimmen i loungen innan jag går iväg till Gate 5A.  Scandinavian Airlines flight SK2679 Arlanda – Berlin


  Avgångstid: 17.25
  Ankomsttid: 19.00
  Varaktighet: 1h 35m
  Datum: 29 April 2014
  Flygplanstyp: Boeing 737-800
  Sittplats & Klass: 3A SAS GO > 3F SAS PLUS


  När jag ankommer till gaten har ombordstigningen redan börjat och jag ställer mig sist i den långa kö som bildats bakom podiet. Då jag fortfarande stod som VDB fick jag den röda lampan i gaten och bads vänta tills dess att alla passagerare klivit ombord. När det slutligen blev min tur att boarda fick jag en pappersbit med ett nytt säte i SAS Plus. Med ett stort leende tackar jag och tar emot innan jag går ner för jetbryggan.

  Flygningen är full till sista plats och på 3D och 3E sitter två storväxta karlar som såg aningen besvärade ut att behöva resa sig upp för att göra plats. Avgång sker enligt tidtabell och utan att låta någon tid gå tillspillo påbörjas serveringen så fort skylten har släckts.


  [​IMG]


  Det bästa med att flyga SAS är de fantastiska stockholmsbesättningarna, som alltid levererar en uppmärksam, informell och allmänt supertrevlig service. Då detta var min första resa i SAS Plus såg jag mycket fram emot att få prova det nya servicekonceptet med kvällsmåltid och Orreforsglas. En markant förbättring mot den trista serveringsvagnen som i min mening inte tillförde något som helst värde till produkten.

  Lådorna delas ut med ett stort leende följt av färskt och varmt bröd från en korg, en typisk SAS detalj som alltid är uppskattad. Valet av dryck föll på en flaska vitt vin och en cola light. Vinet serverades i ett Orrefors glas medan colan fick nöja sig med en plastmugg.


  [​IMG]

  Trerätters kvällsmåltid i SAS Plus.


  Denna afton bjöds det på en Shopska sallad med Kalamata oliver, körsbärstomater, rödlök och färskost till förrätt. Fläskfilé med quinoasallad och currymajonäs till huvudrätt, och en chocolate chip & orange brownie till efterrätt. En liten chokladbit till kaffet från Valrhona låg även med i lådan.

  Förrätten må inte ha varit en Shopska sallad i sin riktiga bemärkelse men den smakade i varje fall utsökt, i synnerhet Kalamata oliverna. Då det inte låg något smör i lådan så passade jag på att bre färskosten på brödet vilket blev jättegott. Varmrätten bestod av fem väl tilltagna och möra skivor fläskfilé, en quinoasallad med morötter, paprika och grönsallad, med en klick currymajonäs på sidan om. Salladen var färsk, smakrik och mättande, likaså fläskfilén som var mycket mör och smakrik.

  Brownien må se ut som vilken butiksköpt brownie som helst men faktum är att den såväl som resten av måltiden är tillsagd från scratch i cateringanläggningen, vilket även märktes av i smaken då den var mjuk, saftig och med generösa bitar choklad.

  Allt som allt var detta en mycket bra måltid vilket dels bevisar min hypotes om att Arlanda är en av de bättre cateringanläggningarna jag har stött på, samt att SAS faktiskt kan vara riktigt bra när det kommer till maten ombord. Har än så länge inte haft en dålig måltid ombord på en SAS-flygning från Arlanda.

  Efter maten beställer jag in en till kopp kaffe och en Irish cream till Avéc. Bailey’s och Amarula har tydligen försvunnit till förmån för ett mindre känt märke. Men smaken är densamma. Det gick även utmärkt att få med sig en flaska vatten hem strax innan landning.


  [​IMG]

  Drycker i SAS Plus


  Kort efter att serveringen avslutats påbörjar vi vår inflygning till Berlin Tegel Airport.


  [​IMG]

  Inflygningen tar oss strax över de centrala delarna av Berlin. Kanske inte så konstigt med tanke på att flygplatsen ligger mitt i stan.


  På vägen ut passar jag på att tacka besättningen för en kanonservice innan jag hoppar in i den väntande bussen som ska ta oss till terminalen. Vid utgången bestämmer sig en tulltjänsteman att stoppa mig, förmodligen då han noterade min Turkish Airlines tag på väskan och hade tvivel om att jag verkligen kommit med Stockholmsflyget. Blev genast insläppt när jag drog fram passet.

  Då mitt hotell ligger i Charlottenburg föll valet av transportmedel på expressbussen X9 till Tiergarten och därifrån byte till U-Bahn. Hela resan från flygplansdörr till hotell tog inte mer än 30 minuter.  Art’otel Berlin City Center West by Park Plaza


  Vid receptionen hälsas jag välkommen av en trevlig ung dam. En obligatorisk deposition på €40 reserveras på mitt kort innan jag tilldelas min rumsnyckel. Som Club Carlson Gold fick jag en uppgradering till ett Art Room XL, som tyvärr låg i den icke-renoverade delen av hotellet. Rummet var visserligen inte gammalt men de nyare rummen såg betydligt trevligare ut. Rummet var minimalistiskt inrett men tyst, rent och bekvämt. Det hade allt jag behövde för en tvånätters vistelse.


  [​IMG]

  Mitt Art Room XL, med Marilyn Monroe över sängen.


  Som namnet antyder är detta en design-hotellkedja med ett fokus på konst. Detta hotell har ägnats åt konstnären Andy Warhol och hans konstverk fanns synliga överallt på hotellet.


  [​IMG]

  Några av Warhols ikoniska verk.  Weekend in Berlin


  Efter att ha lämnat min väska och bytt om till bekvämare klädsel bar jag mig av till Friedrichshain där kvällen spenderas med vin och gott sällskap. Efterföljande dag ägnades åt sightseeing i det fina vädret. Senare på kvällen träffade jag upp ett gäng svenskar som det bar av på äventyr med. Valborg firas visserligen inte i samma utsträckning i Tyskland, men det slutar ändå att jag kommer tillbaka till hotellet lagom sliten kl 6 på morgonen. Trots Carlson Gold blev det ingen sen utcheckning och jag tvingas lämna rummet strax efter kl 12.


  [​IMG]

  Några av Berlins landmärken.


  [​IMG]

  Ett besök till Berlin är förstås aldrig komplett utan Currywurst!


  Trots att jag bara hann med 5 timmars sömn känner jag mig tillräckligt pigg för att gå en runda längs shoppinggatan Küfurstendamm som ligger strax runt hörnet från hotellet. Därefter tog jag U-Bahn till Mehringdamm för lunch på Tysklands (om inte världens) bästa kebab kiosk Mustafa’s Gemüse Kebap. Räkna med att stå i kö minst en timme, men det är väl värt väntan. Inte ens i Istanbul kan man få en döner av samma kaliber som denna.


  [​IMG]

  Ett besök på denna institution rekommenderas starkt! Orkar man inte köa föreslår jag ett besök strax efter öppningen kl 10 på förmiddagen.


  Mätt och belåten beger jag mig vidare till Kreuzberg där eftermiddagen spenderas med en gammal tjejkompis från Rotterdam. Tillskillnad från Valborg är 1:a Maj en högtid som man firar på största allvar i Berlin och på gatorna i Kreuzberg rådde det totalkaos med både gatufester och demonstrationer. Delar av U-Bahn stängdes av såväl som det kraftigt överbelastade mobilnätet vilket gjorde det svårt att ta sig runt och kommunicera. Då jag ej vill riskera att missa mitt flyg på grund av gatukravaller, så tog jag en långpromenad till Alexanderplatz för att hoppa på flygbussen till Tegel.  Hemresa med Air Berlin


  Lagom trött kliver jag av bussen på Tegel Airport strax efter halv sju på kvällen. Flygplatsen är relativt tom denna kväll och jag beger mig direkt upp för trappan till British Airways Terraces Lounge. En ung vacker dam hälsar mig välkommen vid receptionen, där boardingkort och Guldkort inspekteras. Då Air Berlin egentligen använder Air France Loungen på Tegel blir jag först hänvisad till den, varvid jag föredrog att besöka British Airways Loungen. Efter en lång suck scannar hon Passbook boardingkortet och (bokstavligt) slänger upp mobilen på lounge disken. Tur nog var det inget som gick sönder, men bemötandet kunde ha varit trevligare.


  [​IMG]

  British Airways Terraces Lounge Berlin Tegel


  Loungen är i det närmaste folktom under mitt besök och jag gör mig snabbt hemstad vid ett par fåtöljer. Matutbudet är i det närmaste obefintligt då det endast bjuds på chips, knäckebröd och tigerkaka. Inga smörgåsar eller dylikt. Dryckesutbudet var däremot generöst med ett bra urval av likörer och starksprit, ett par ölsorter, samt rött, vitt och mousserande vin. Jag plockade på lite kaffe, chips och sockerkaka, följt av en Gin&Tonic… Eller tre.


  [​IMG]

  Gin&Tonic and wingback chairs. How quintessentially British!


  Efter en timme i British Airways Loungen går jag upp för trapporna till Air France Loungen. Här var utbudet av mat något bättre då det bland annat fanns Currywurst, diverse ostar, bröd och kakor att tugga på. Då jag fortfarande var mätt från lunchen på Mustafa’s nöjer jag mig med ett par mackor och korvar för att stilla kvällshungern. Med en halvtimme kvar innan boarding lämnar jag loungen för att bege mig till Gate C60 i C-byggnaden som visade sig ligga ganska långt bort från huvudterminalen.  Air Berlin flight AB8100 Berlin – Arlanda


  Avgångstid: 21.25
  Ankomsttid: 23.00
  Varaktighet: 1h 35m
  Datum: 1 Maj 2014
  Flygplanstyp: Airbus A320-200
  Sittplats & Klass: 1A Economy Class


  Då jag ej har hunnit bekanta mig speciellt väl med Tegel så var det av ren tur som jag lämnade loungen så tidigt då jag annars med sannolikhet hade missat mitt flyg. Promenaden till C-byggnaden tog 10 minuter och därefter blev jag tvungen att köa i securityn i nästan en kvart. Trots att TopBonus Gold har tillgång till fasttrack så kunde jag varken se eller bli hänvisad till en sådan kanal. Jag ankommer till gaten kl 21.00, i samma ögonblick som ombordstigningen ropas ut. Priority boarding erbjuds och tillämpas strikt, varvid jag kliver ombord som förste passagerare.

  Vid dörren får jag ett kyligt välkomnande från besättningen innan jag sätter mig på 1A. Guld och Platinum korthållare hos Air Berlin, samt Oneworld Sapphire och Emerald har möjlighet att boka de fem första raderna utan kostnad. Då flygningen var lågt ifrån fullbokad hölls den främre sektionen av kabinen tom och det var med stor besvikelse som en spädbarnsfamilj bestämde sig för att flytta till 1DEF efter att boarding avslutats. Barnet skrek oavbrutet under hela flygningen och inte ens mina Bose QC15 hjälpte för att blockera oljudet.


  [​IMG]


  Bortsett från detta missöde var det en hyfsat bekväm flygning. Vänstersidan bjöd på en vacker vy av solnedgången, månen och stjärnhimlen. Ingen recognition som TopBonus Gold gavs, men de var snälla nog att bjuda på en extra granola bar. Ankomst skedde enligt tidtabell kl 23.00 och en halvtimme senare hoppar jag på kvällens sista Swebus avgång till Västerås.  Slutsatser


  SAS Plus är en produkt som jag inte haft några större förväntningar på, dels då jag aldrig funnit något mervärde i produkten då jag får alla förmåner förutom gratismackan med mitt guldkort. Det nya måltidskonceptet är däremot ett markant lyft från tidigare och med undantag för att maten serverades i en papperslåda så påminde servicen mycket om gamla Business Class inom Europa. Då prisskillnaden till Plus ibland inte överstiger mer än ett par hundralappar så kan jag mycket väl tänka mig ett uppköp inför framtida resor.

  Resan med Air Berlin var en högst omärkvärdig upplevelse. Ingen större recognition gavs som TopBonus Gold och servicen må ha varit snäppet sämre än den man kan förvänta sig hos konkurrenten Lufthansa på en flygning av samma längd. Att kunna välja de främre raderna är en bra förmån, men jag hade gärna uppskattat att besättningen om besättningen kunde hindra icke-betalande passagerare från att flytta sig framåt vilket var fallet under min flygning. Lyckligtvis betalade jag inte 200kr för min sittplats, men hade jag gjort det skulle jag inte varit speciellt glad om en barnfamilj flyttade sig till raden bredvid. En tydligare markering likt den hos KLM hade uppskattats.
   
  Last edited: 4 Maj 2014
  25 personer gillar detta.
 2. segra

  segra Medlem

  Ort:
  Skåne
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för en trevlig rapport!
   
 3. Christian R

  Christian R DYKWIA

  Som altid en super rapport og super gode billeder!
  Folk der flytter efter 'boarding completede' må vel siges at være et evigt tilbagevendende problem.
   
 4. Jacob

  Jacob Medlem

 5. maba

  maba Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Riktigt trevlig läsning, tack så mycket.
   
 6. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Som vanligt trevlig och utförlig reserapport.
   
 7. MarcusC

  MarcusC Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Härlig läsning. C "lådan"terminalen på TXL är inte super kul...
   
 8. Fantastiskt bra skrivet som vanligt!

  Kul att läsa en reserapport om min hemstad, dock är dina bilder för bra för att fånga sunkigheten som genomsyrar stan - man vet att man är hemma när man står och väntar på U7 på den fritösstinkande perrongen på Jakob-Kaiser-Platz samtidigt som någon vrålar för sig själv med ölflaska i ena handen och cigarett i den andra ;)

  Kan f.ö. sätta en slant på att receptionisten i British Airways-loungen var en äkta berlinska, bemötandet lät ytterst bekant.
   
 9. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack allesammans, kul att ni uppskattade läsningen! :)

  Tack Marcus. Jo att springa ut dit i regn och blåst var ingen rolig upplevelse, och sen är ju terminalen (minns inte om det var A eller D) som SAS använder inte så rolig heller, men skillnaden där är att man har incheckning och security på samma ställe.

  Tackar! Tjaa det finns betydligt sunkigare städer i Europa än Berlin, Bryssel exempelvis. Men viss sunkigheten är en del av charmen tycker jag, i synnerhet om man jämför med Frankfurt som känns sterilt i jämförelse :)
   
 10. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Trevlig läsning och välskrivet - som vanligt!
  Intressant, planerar att åka med en kompis till just Berlin senare i år, när är inte bestämt, men detta ger lite mersmak och tar med dina upplevelser och synpunkter i planeringen ... curywürst ingår i planen, nu blir det till att se om inte vi kan ta oss till 'Mustafa’s Gemüse Kebap' också ...
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×