Är landningsbanor enkelriktade och varför i så fall?

Diskussion i 'Flygplatser' startad av Budgetresenär, 18 Juli 2016.

 1. Budgetresenär

  Budgetresenär Medlem

  Ort:
  Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  Väldigt ofta när jag är ute och flyger verkar det som att flygplanen alltid vill landa och lyfta i samma riktning, vilket betyder att de får göra en U-sväng antingen precis innan de lander eller precis efter att de har lyft. Varför är det på det här viset, man hade ju sparat både bränsle och tid om man alltid hade landat och lyft ifrån det närmaste hållet?
   
 2. fcx

  fcx Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Kort svar: man vill aldrig att startande och landande plan ska mötas. Om man ser till att det är enkelriktat så minskar risken för frontalkollisioner dramatiskt.
   
  Smuffe, chazzie, rvarttinen och 3 andra gillar detta.
 3. nissefalk

  nissefalk Medlem

  Ort:
  Aplared
  Land:
  Sverige Sverige
  Det beror ju på åt vilket håll vinden blåser för dan, man måste ju starta och landa i motvind för att få max lyft under vingarna vi låg fart
   
  Smuffe, chazzie, rvarttinen och 6 andra gillar detta.
 4. Holloman

  Holloman Medlem

  Ort:
  Enebyberg
  Land:
  Sverige Sverige
  Rätt stor apparat när vindriktningen ändrar sig så de får byta start/landningsbana på en stor flygplats. Rätt kul att se på FR24 när trafiken leds om.
   
  rvarttinen och Budgetresenär gillar detta.
 5. Mike@GOT

  Mike@GOT Medlem

  Alla tre föregående svar är rätt :) Först och främst är det vinden som styr vilken bana som är i användning. När det blåser lite (<5 knop) finns möjligheter att använda en annan bana än den som är i användning vilket främst sker på mindre flygplatser - t.ex. Landvetter där flygplan som ska flyga söderut eller västerut frågar om det finns möjlighet att få starta från den bana som ligger närmast terminalen. På samma sätt brukar Finnair vara rätt duktiga på att fråga efter att få rulla en bit extra på marken så att de kommer bort till den bana som tar dem raka vägen nord-öst utan massa onödiga svängar.

  Sedan kan jag tänka mig att även miljöfaktorer (t.ex. buller) påverkar till viss del, men riktigt hur är jag osäker på. Om det blåser lite kan jag tycka att det är rätt naturligt att välja den bana som är "snällast" med de som bor i skottlinjen för det värsta oljudet.
   
  Smuffe, Jakob Österberg, ekf och 3 andra gillar detta.
 6. chazzie

  chazzie Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Det finns vissa ställen där man landar åt ena hållet och startar åt det andra, av rent geografiska skäl. (Ett exempel är Tenzing-Hillary Airport i Nepal, a.k.a Lukla) där det är en lodrät bergvägg vid ena banänden, vilket gör start åt samma håll som man landar.... olämpligt =} Vidare är det en av få (den enda?) som det i princip är omöjligt att göra en s.k. "missed approach" eftersom terrängen inte tillåter det. Större delen av försöken har slutat med krasch men det går, om man vet vad man gör och tar beslutet i tid.

  Generellt är dock allt ovanstående korrekt, just "calm wind runways", dvs. de banor som är att föredra när vinden är under 5kts som @Mike@GOT nämnde är ofta den som är bäst ur oljud-, miljö- och trafiksynpunkt. Det brukar även vara "rätt" bana för den vindriktning som oftast brukar blåsa på platsen, när en sådan finns. Exempelvis Bangkok/Suvarnabhumi har sina 19-banor som "calm wind runways", för att det ofta blåser från söder till norr där och dessutom stör starterna mindre än landningarna och söder om flygplatsen är det mindre bebyggelse. En till parameter i ekvationen är att andra flygplatser runtom kan påverka valet också. Om vi fortsätter att prata Bangkok så ligger Suvarnabhumi och Don Mueang rätt nära varandra så man vill ha starter och landningar åt samma håll. Båda flygplatserna har mer eller mindre nord-sydgående banor.
   
  Smuffe, Budgetresenär, jsn och 3 andra gillar detta.
 7. LarsM

  LarsM Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Om man är lite avgeek så är det alltid intressant att studera ex.vis på FR24 & lyssna på LiveATC när man byter banor i New York. Tre flygplatser ska samverka och det är grymt tight i luftrummet. Blir ofta go-arounds när det blåser en del då det tar ett tag att byta bankonfiguration verkar det som.
   
  Smuffe, Juraj, chazzie och 2 andra gillar detta.
 8. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Det närmsta man kommer icke-enkelriktat är väl när två parallella banor landar åt motsatta håll. Har varit med om det (på jumpseat) till CPH för ett par år sedan. Var rätt fräckt att se ett annat plan landa mot oss på banan bredvid. Händer tydligen ibland vid bra förhållanden.
   
  Smuffe och Budgetresenär gillar detta.
 9. AABack2ARN

  AABack2ARN Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Men det gäller väl enbart om bägge landningsbanorna används för landning ELLER start?

  Har svårt att tänka mig en situation där man använder en bana för start och parallellbanan för landning i motsatt riktning? Förekommer det?
   
 10. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Korrekt att det var landning i bägge fall här.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×