Är det säkert att åka till Ankara?

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Sumpanman, 22 Januari 2016.

 1. Sumpanman

  Sumpanman Ny medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Hej!

  Jag hade tänkt åka på en weekend till Turkiet men är osäker på läget i landet.
  Är det verkligen säkert att åka till Ankara?
   
  Eskil Krook gillar detta.
 2. Nemo

  Nemo Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  UD:s info finns på
  Reseinformation Turkiet | SwedenAbroad

  "Sidan senast uppdaterad 19 jan 2016, 10:01
  Reseinformation Turkiet
  Avrådan
  Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen samt från icke nödvändiga resor till de delar av provinserna Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin, Sanliurfa, Sirnak och Siirt som ligger bortom 10 kilometer från den syriska gränsen.

  Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Hakkari, vid den irakiska gränsen och till provinserna Diyarbakir, Tunceli, Bingöl, Igdir och Agri i östra Turkiet.

  Aktuella händelser
  Ett attentat ägde rum i turistområdet vid Sultan Ahmed i Istanbul den 12 januari. Ett flertal personer dödades och skadades.

  Sedan sommaren har ett antal större attentat ägt rum i landet. Dessutom befinner sig Turkiet i en inbördeskrigsliknande situation i landets sydöstra delar.

  Ambassaden och generalkonsulatet uppmanar svenskar i Turkiet till särskild vaksamhet och försiktighet vid allmänna platser, större turistattraktioner och offentliga byggnader inklusive polisstationer och militära byggnader. Det kan inte uteslutas att attentat kan ske på andra platser och man bör noga följa lokala myndigheters anvisningar.

  Vidare uppmanas svenskar att iaktta försiktighet och undvika demonstrationer och folksamlingar samt hålla sig uppdaterade om situationen på vistelseorten genom media, ambassadens hemsida och i kontakt med sitt resebolag.


  Allmänna säkerhetsläget
  Ambassaden, generalkonsulatet och Utrikesdepartementet följer noga utvecklingen i hela Turkiet. Risken för terrorattentat har ökat under senaste tiden. Detta gäller även utanför de gränsområden som inkluderas i avrådan.

  Turistorterna utmed medelhavskusten omfattas inte av avrådanoch inte heller Ankara, Istanbul eller Izmir.

  Rent allmänt kan konstateras att säkerhetsläget har försämrats sedan juli 2015. Det senaste året har flera terrordåd ägt rum. Det senaste skedde i Istanbul och riktade sig för första gången mot turister.

  Generellt gäller för hela Turkiet att i görligaste mån undvika folksamlingar och demonstrationer då dessa snabbt kan övergå i våldsamheter och sammanstötningar med polisen. Svenskar uppmanas att noga följa händelseutvecklingen, vara fortsatt uppmärksamma framför allt vid offentliga platser såsom turistattraktioner och vid användande av allmänna transportmedel samt följa turkiska myndigheters anvisningar.

  Följ medias rapportering noga, t ex via Hürriyet Daily News | LEADING NEWS SOURCE FOR TURKEY AND THE REGION eller Today's Zaman, Turkish daily news, Latest News .

  Svenskar uppmanas att anmäla sig på svensklistan, vars länk återfinns till höger på denna hemsida. Uppgifterna används för att ambassaden och generalkonsulatet, om det finns behov vid en större händelse, ska kunna kontakta svenskar i landet."
   
 3. Sumpanman

  Sumpanman Ny medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Ok, tack då vet jag!
   
 4. Morgan

  Morgan Medlem

  Resenären gillar detta.
 5. Lounge Expert

  Lounge Expert Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Om NI vill resa till Ankara så res.
  Terrorismen finns överallt och ingen av oss vet när och var nästa attack kommer att ske.
  Sannolikheten det skulle ske när NI reser till Ankara är minimal.
  Låt inte " fundamentalisterna " skrämma dig och din familj för att resa till en underbar vacker stad som är väl värt ett besök
  Ni kommer aldrig att ångra ER
   
  PerssonErik, Knucket, PYRZ och 4 andra gillar detta.
 6. Jonas C

  Jonas C Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  +1

  Att bli uppskrämd och paranoid så har man i princip låtit terroristerna vinna, då det är precis detta de vill åstadkomma med sina attacker. Risken att drabbas av ett attentat är fortfarande minimal, och jag skulle nog säga att det är betydligt farligare att vistas i vintertrafiken här i Sverige än att åka till Turkiet.

  Reser till Istanbul igen i Mars. Ska bli kul!
   
  Knucket, Cristoffer Cedergren och olo gillar detta.
 7. Jaws

  Jaws Medlem

  Ort:
  Norrland
  Land:
  Sverige Sverige
  Turkiets sydöstra delar står inför inbördeskrig där kurderna vill ha större autonomi. Skulle situationen där samt i norra delen av Syrien/Kurdistan försämras så bör man ta sej en funderare innan man åker till Turkiet.

  Personligen skulle jag inte åka till Turkiet men jag är ju också en fegis...
   
 8. nota bene

  nota bene Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Kan inte annat än hålla med föregående två talare. Om man anser Turkiet (nu pratar vi inte krigsområden) vara farligt är Bangkok och liknande också på no-fly listan...

  Var i Istanbul en sväng i höstas, och visst var det en del demonstrationer och kravallpolis, men bara att vända bort från dessa folksamlingar när man ser det!
   
 9. olo

  olo Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  UD avråder från många gränsprovinser där landet i övrigt anses som säkert. Det finns många länder som det löpande rappoteras om resor till här, som finns med på UD:s lista om man bara läser på översta nivån, landets namn.
  Utöver Thailand och Turkiet är exemplevis Indien, Malaysia och Ryssland med på listan.
   
 10. EkstromChris

  EkstromChris Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Skulle ha åkt på en affärsresa tillsammans Business Sweden till Ankara i början på december. Den ställdes in p.g.a. säkerhetsläget.

  EDIT: Den hade iofs en militär koppling, så det är kan ju påverka säkerhetsläget negativt.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×