Senaste nytt

Wizz Air Ett resereportage

Ubbe

Medlem
Resan startar med att jag väcks av en osedvanligt pigg hustru som helt självsvåldigt valt att gå till sängs tidigt. Själv blev jag sittande med ett ”ytterst litet” glas rött och inläggen på buisinessclas.se. Nåväl, snabb dusch och sen en nybrygd kopp kaffe innan avfärd i egen bil som går emot den ständiga tvåan av Göteborgs flygplatser dvs. Göteborg City Airport. Frun kör.

P1000535.jpg

Resan förlöpte lugnt och väl framme vid terminalen var det lätt att hitta en långtidsparkering. Inga problem heller att hitta fram till rätt terminal då skyltningen var exemplarisk.

P1000536.jpg

Väl inne i terminalen gick det fort. Vi gick fram till incheckningsdisken och hamnade i en kort kö. Paret framför oss hade en väska som vägde runt 27 kilo vilket föranledde en kort diskussion. Problemet löstes dock då den ena personen i paret inte hade med sig vare sig pass eller internationellt gitigt ID-kort, så de fick trots upprepade protester lämna den korta kön. Jag såg en bra början på dagen då vi nu var på första plats i kön. Jag tror att vi hamnade i någon form av ”FastTrack” eftersom vi redan i hemmet chckat in på fligthen och printat ut våra boardingcard i två exemplar vardera. Rätt in mot security controll. Upp med Pc och av med ytterkläder. Snabbt passerat som de vana resenärer vi är, men jag fick gå tillbaka för att ta av mig mina skor och köra dessa genom röntgen. Personalen sa att eftersom det är skor av en hög kvalitet, så brukar vi kolla lite extra. Hmm tänkte jag, men eftersom Göteborg styrs av en icke borglig majoritet så är man ju van vid diverse mystiska påfund.. Bara att gilla läget.
Ja så hade vi passerat säkerhetskontrollen. Nu var det dags att se sig omkring i terminalen. Lounge och fritt dricka hägrade. En snabb överblick över inträdet till airside området visade på en mycket bristfällig skyltning.
Det finns inga skyltar som pekar emot lounge området!

P1000538.jpg

Det enda som stod helt klart var att det just där var rökning förbjuden. Ingen hänvisning till rökrum.
Trots påverkan från efter gårdagens bedrifter så hittar jag snabbt ett vattenhål som även kunde erbjuda en liten räksmörgås för det facila priset av 95 Skr.

P1000539.jpg

Det var dock något som kändes fel med stället.
Min älskade fru beställde in en liter öl till mig och en Ramlösa till sig själv. Ölen kom in och strax innan jag hann börja på min räksmörgås var ölen nästan tom. Avancerad avfuktningsanläggning de måste ha på Gothenburg City Airport! Nåväl glaset fylldes upp och en frukost inmundigas. Så mot Tax Free shopen. Tax Free arean är nog ca en 60-70m3 då ytan för denna är säkert 3 meter i djup och en 20 meter i längd.
Eftersom vår resa för dagen skulle vara intra EU så fick vi ju krasst hålla oss till dessa priser. Priserna för en Marlboro Red låg ca 10-12 Skr över gatupriset på resmålet.

P1000540.jpg

P1000541.jpg

Dags att gå till gate:

P1000545.jpg

P1000542.jpg

Man märker lätt att Gothenburg City Airport är en av Göteborgs största flygplatser eftersom det går direktflyg till många destinationer. Vi hade tur för vår gate låg nära till.

Även i gateområdet kunde man tillfredsställa sina behov och det är ju bra. Hittade dock inget rökrum.
P1000546.jpg

Gaten var uppdelad så att de som betalat för prioriterad boardning fick stå i en kort kö medan vi andra stod i en längre kö.
När sen bordingen öppnade så fick alla gå på en gång. Det verkade som om de som stod i den korta kön skyndade sig till bakre trappan på flygplanet, så förmodligen var de sådana som gillar att kliva på bakifrån.
Jag och min fru tog den främre trappan, vi gillar den bäst, men det är ju en smaksak.

P1000548.jpg

Gothenburg City Airport är en vacker flygplats även sedd från landningsbanan.
P1000550.jpg

Väl inne i planet hälsades vi glatt och välkomnande av en urtjusig flygvärdinna. Självklart hade jag hängt fram Business.se taggen så det skulle synas att vi var vana resenärer. Vi blev invinkade längs gången fram till nästa värdinna som pekade in oss på en lämplig rad. Konfigurationen är 3+3 Jag tror att vi hamnade i premiumdelen av kabinen för jag såg i varje fall inte att vi gick förbi någon gardin eller avskärmning.

Sätena var helt ok. Tillverkade i läderstruktur och seat pitchen var tillräcklig om jag inte gled framåt i sätet.

P1000551.jpg

Ryggstödet var steglöst inställbart ( ja det fanns säkert steg men de var så många så det kändes steglöst) Stolsraden bakom oss var reserverad (förstod jag senare) för dem med extra långa överben. Nåväl planet fylldes snabbt och vi började taxa ut mot start och avfärd. Jag vet inte om det var Business.se taggen som gjorde det men vi fick ett blockat mittsäte i vår rad. Jag tror att planet var fullt i övrigt. Det kan ju även ha varit det att det kvarstod en liten doft från det goda rödvinet jag smuttat på kvällen före??

Kabinen är vackert inredd i ljust grått och smakfullt gula paneler. Sätena är bruna och golvet vackert lila.

P1000554.jpg
och vyn bakåt
P1000556.jpg

Nu kändes det att det började suga i tarmen igen så jag väntade ivrigt på att serveringen skulle starta upp. Lite synd att även Wizz till likhet med så många andra europeiska flygbolag satsar på BOB konceptet. Men det fanns olika saker att välja på. Två hela sidor med mat och dryck.

P1000552.jpg

P1000553.jpg



Under tiden vi väntade på vår tur att bli serverade så passade jag på att orientera mig bland alla de informationsskyltar som satt uppe. Mycket informativt.

b1.jpg
b2.jpg
b3.jpg
Ungefär här så fattade jag varför stolsraden bakom oss var reserverad.
b4.jpg

Så då var det vår tur att bli serverade.
Svårt att välja var det men det blev så att jag satsade på lite rött vin även denna dag.
P1000563.jpg

Min fru kände att hon ville ha en vit dag så hon valde vitt vin.
P1000566.jpg

Vinet var gott och smakade inte alls gammalt trots att det var från anno1806. I trevligt sällskap så går ju tiden fort så fortare än man kunde ana så började det dra ihop sig mot landning.
Snabbt till herr-rummet för en stilla ”handtvätt”. Det var mycket imponerande att se hur man kan utnyttja en så spartanskt tilltagen yta så väl.

P1000564.jpg

P1000565.jpg

Åter i sätet så tändes lampan för seatbelts varvid minst en tredjedel av planets passagerare reste sig för att följa mitt exempel. Visst är man en föregångare men att uppleva en sådan respons var nästan rörande. Efter en kortare palaver så hade dock de välklädda flygvärdinnorna fått alla att sätta sig ner igen. Alla utom en mycket bastant kvinna som bestämt gick framåt i planet. Man riktigt kände hur planet sjönk mer och mer med nosen ju längre framåt damen gick. NO NO! Sit down!! Hörde man från flygvärdinnan och då gav madammen upp och gick till baka till sin plats och samtidigt så kände man hur planet rätade upp sig. Tur! Det kunde slutat olyckligt…
Landningen gick smärtfritt. Två fina bussar stod och väntade på plattan och körde oss sedan en rundtur på Budapest Liszt Ferenc International Airport vilket i sig ju var snällt tänkt av dem. Framme vid terminalen letade jag först lite efter en arrival lounge för en liten uppfräschning och kanske ett litet glas rött men huskorset tyckte att vi skulle dra oss till hotellet direkt. Snäll som man ju är som gift så höll jag givetvis med.
Vi satsade på en Shuttlebuss där vi tillsammans med 5-6 andra blev körda till olika hotell. Priset låg ungefär 40% för två personer över vad det kostar med FörTaxi om man har deras discountcard och det har vi.. Vi anlände som första stopp på ARTotell där vi bokat cash and points. Blev uppgraderade till ett rum med utsikt över Donau och frukost. Något luktade dock lite skumt tyckte jag vid ankomsten. Vi kastade in vårt handbagage på rummet och snabbt ner till baren för ett glass Rött. Efter en stund kom vi på vad det var. Det var ett globalt företag som hade konferens på hotellet Tors-->Fredag. Representanter från USA, Europa, Asien och Mellanöstern vad jag kunde se.

Budapest 032.jpg

Hur har man konferens om Wunderbaum?? Va snackar man om då i två dagar?? Men de var stenseriösa och när jag på skoj frågade om de inte hade några giveaways, så log de glatt och sa att det de hade inte var för marknaden än… ;-)

Frågan är då. Var detta ett medvetet resande? Ja jag tycker nog det. Priset för denna resa motsvarar vad det kostar att ta Västtrafik Göteborg – Borås två personer enkel väg. Denna resan gav mer.

biljett.jpg

För den som vill veta mer om Wizzair:

Wizzair ett ungerskt-polskt lågprisflygbolag med fokus på Central- och Sydösteuropa. Flygbolaget grundades i september 2003. Den största ägaren är Indigo Partners, ett amerikanskt bolag specialiserade på investeringar i transportbranchen. Den första flygningen genomfördes den 19 maj 2004 i Katowice, 19 dagar efter att Polen och Ungern blev medlemmar i Europeiska unionen och dess förmånliga regler för luftfart. Flygbolaget transporterade250 000 passagerare under de första tre och en halv månaderna, nästan 1,4 miljoner passagerare under det första året och hittills har 10 miljoner passagerare rest med bolaget. Under år 2007 hade Wizz Air 2,8 miljoner passagerare på sina polska rutter. Under år 2009 har Wizz Air 7,8 miljoner passagerare 30% fler än året innan.
Flygbolagets VD och styrelseordförande är József Váradi, tidigare VD för Malev Hungarian Airlines. Företaget är registrerat i Pest County, Ungern med dotterbolag i Polen, Ungern ochBulgarien.
Efter att Ungerns nationella flygbolag, Malév, stälde in alla flygningar på grund av finansiella svårigheter den 4. Februari 2012, blir det bland annat Wizzair som vil ta över en del av linjenätet. Flygbolaget lovar utöka trafiken med 66 procent.
 
Last edited:

MarcusC

Medlem
Lysande rakt igenom. Finns det någon ironi mot GSE eller är det alltid ditt första val ;). Likaså antar jag du endast väljer Wizz, när inte Ryan flyger ;)
 

David

Medlem
Gôtt skrivet! Tänkte själv bege mig ner åt Budapest-hållet under nästa vår och polaren som har hus där nere flyger alltid Wizz, det kanske får bli detsamma för mig nästa gång.
 

Palazzi

Medlem
Haha, fantastiskt!

Jag har faktiskt flugit bolaget till Gdansk en gång... Lämnar inga kommentarer om den flygresan;)
 

GOTATH

Medlem
Helt UNDERBART reportage Ubbe! Det gjorde verkligen min kväll!!

Har flugit med Wizz några gånger till WAW från GSE och tycker faktiskt att det är en av de bättre lågprisbolagen. Förvisso det enda jag flugit med, men ändå :)

GSE ligger dessutom väldigt nära mig (30 min på cykel) och med månadskort kostar det inget att åka dit.
 
Toppen