Senaste nytt

Resor med öl

palmen

Moderator
Dags att sammanfatta lite från mina 2 veckor i Berlin som kunde varvas med en del öl på kvällar och helger.

Något som många säkert inte känner till är att det är "helt ok" att dricka öl på öppen gata/park eller motsvarande i Berlin. Man kan göra en "späti tour" om man känner för det. Detta innebär att man går till första bästa butik (tänk kvartersbutik, heter typ Spät Markt eller något sådant). Här finns det flertalet kylar med öl som man kan köpa för 1-3€, självklart så har alla dessa butiker en ölöppnare så att man kan öppna ölen direkt och njuta av den, finns oftast även en toalett att använda som kan behövas efter några öl.
Vad gör man då på en Späti tour, precis som det låter, man köper en öl och går till nästa butik som säljer detta och köper en till, rines and repeat tills man är nöjd för kvällen och då åker man hem.
Något att reflektera över är att de har pant på glas och burkar. Här har de kommit på ett smart system, när man druckit ur sin ölfaska slänger man inte den i soptunnan utan man ställer den under densamma (de är orangea i Berlin och finsn "överallt"). På så sätt kan de som samlar dessa för att få panten lätt ta de utan att behöva gräva i soporna.

Berlins ölscen är faktiskt riktigt bra och det finns åtminstone ett tio-tal riktigt bra ställen för att dricka craftbeer, här kommer en liten recension över de jag besökte.

Muted Horn
Min favorit i Berlin, 24 kranar med öl och oftast riktigt bra öl på tapp och en grym bottle list. De är en av få ställen som får in Bokkereyder lite då och då. Jag var där på deras Cantillon tap takeover som var ett grymt event. Ägarna är ett par i 30-års åldern som är supertrevliga. Hit kommer jag alltid att komma tillbaka så länge det drivs i denna regi.

Stone Berlin
Kanske inte det bästa stället men här finns det mat till bra priser och sjukt mycket öl, det mesta bryggt på palts men även en hel del från bryggeriet i San Diego också. Väl värt ett besök, ligger tyvärr lite off så det blir en utflykt för att ta sig hit

Mikkeller
Som vilken Mikkeller som helst, inget speciellt men har man vägarna förbi så ska man absolut stanna till en stund.

Lager Lager
Hade ingen möjlighet att stanna och dricka öl här, de har typ 8 kranar och möjlitghet att köpa Growlers om man vill. Det finns dock både flaskor och burkar av högsta kvalité och till bra priser som man kan ta med sig. Ligger på gångavstånd från Muted Horn.

Biererei bar & Vintage Cellar
Relativt nyöppnat ställe som har 20 kranar med bra öl och en imponerande lista med vintage beer från "källaren" till riktitg bra priser för att vara på en bar.

BRLO Brewhouse
Gigantiskt stor uteservering som ofta var fullproppad på kvällarna och det tog lång tid för att få mat om man beställt det. De har ca 16 tappar där hälften av ölen är deras egen och resten kommer från andra bryggerier. Deras egen öl är helt OK men inget magiskt, dock väl värt att testa. När jag var där var det dock absolut världsklass på gästkranarna.

Beereau
De har en 4 kvadratmeter barnpool med vatten ute på trottoaren man kan svalka sig i. Tyvärr lite urplockat när jag var där pga att de under helgen hade blivit länsade på öl efter att ett bröllop hade köpt "allt". Trevlig ägare och bra potential, väl värt att stanna för en öl eller två.

Monterey Bar
Bra öl på tapp och en trewvlig ägare som jag pratade lite med, var enda kunden när jag var där mellan 17-18 en fredag. De har bra burkar och en del bra grejer på tapp också. Passerar man förbi i området bör man definitvt stanna, men vet inte om jag skulle åka dit enbart för baren då den ligger lite off from city.
 

Tostarp

Medlem
Hamburg:
Kan rekommendera 'Störtebeker' ölprovningsställe som ligger i det nya 'Konserthuset' i den numera ombyggda hamnen i Hamburg. Dom har avsmakningsmenyer av väldigt många olika Störtebeker ölsorter etc. Väldigt trevlig utsikt också då den ligger högt upp.

Ligger mellan den silvriga delen och den röda delen i byggnaden. Gratis att gå in men man måste hämta en biljett först.

Elbphilharmonie – Wikipedia
 

Valley

Medlem
Hamburg:
Kan rekommendera 'Störtebeker' ölprovningsställe som ligger i det nya 'Konserthuset' i den numera ombyggda hamnen i Hamburg. Dom har avsmakningsmenyer av väldigt många olika Störtebeker ölsorter etc. Väldigt trevlig utsikt också då den ligger högt upp.

Ligger mellan den silvriga delen och den röda delen i byggnaden. Gratis att gå in men man måste hämta en biljett först.

Elbphilharmonie – Wikipedia

Tack för bra tips. Är det nyöppnat?
Gick runt överallt där förra året, men då såg jag inte till något Störtebeker.

Ölen skäms ju inte för sig heller. Och deras Alkoholfrei har seglat upp på förstaplatsen på min interna lista.
 

Tostarp

Medlem
Vet inte hur länge stället funnits? Jag var där förra helgen och det såg iofs ganska fräscht ut. Som Skåning kör man ju till Hamburg var o varannan helg så jag får väl titta in där igen.

Att hitta dit är lätt. Bara att följa den långa krökta rulltrappan upp från entrén på gatuplanet, svänga vänster och så går man rakt in i det. Ska man vidare till restaurangen, utsiktsdäck eller själva konsertsalarna ska man upp en trappa till.
 
C4DDBAD9-D5BD-42ED-AA76-2C86DAC3E922.jpeg
Samuel Adams Oktoberfestbeer.
 
Toppen