Senaste nytt

Tips på Chile och sydamerika under december 2016

Voyageur

Medlem
Första gången för mig till denna kontinent nu till jul och nyår. Landar i Santiago, Chile och har denna som bas under de 2,5 veckorna jag är reser. Ett par dagar är avsatta till påskön men annars står schemat tomt och inspiration sökes.

Tanken är att hyra en bil över julen 23-26dec och åka nånstans kul och behagligt nära från Santiago. Tanken om att köra genom anderna till Mendoza i Argentina (ca 5-6h) skulle kunna vara ett val. Behöver vara tillbaka i Santiago igen senast måndag 26e dec pga jobb. Till näst kommande helg dvs nyårshelgen, sökes några liknande planer dvs. bil, tåg eller flyg (inte för långt) i ca 3 dagar för 2 personer.

Vad finns det för pärlor i Chile? Värt att åka mot antingen Buenos Aires eller Macchu Picchu pga tiden? Är som sagt helt ny och känner att det är som att leta efter nålar i en höstack på denna gigantiska kontinent :)
 

JohannesE

Medlem
Spenderade 2 veckor i Argentina och Uruguay över jul och nyår förra året. Väl där besöktes Buenos Aires, Mendoza, Patagonien och Punta del Este i Uruguay.

Buenos Aires var sådär denna tid, staden är överlag ganska död denna period på året. Vi bodde på Alvear Palace Hotel, mycket bra hotell men vet inte om jag skulle kalla det prisvärt. Vi körde en privat sightseeing tur med en engelskspråkig guide, intressant att få lära sig mer om Argentinas historia. Mycket var tyvärr stängt i staden när vi var där (mellandagarna). Vår bästa middag intog vi på Rojo Tango som ligger i ett annat bra hotell, Faena. Fantastisk show och mat!

Mendoza var fantastiskt, speciellt om man gillar vin. Vi besökte vingårdar och gjorde ett par dagsutflykter där vi bland annat spenderade en heldag på hästryggen bland vinrankorna. Här bodde vi på Cavas Vine Lodge som rekommenderas varmt. Fantastiskt hotell med egna små hus utspridda bland vinrankorna. Riktigt bra mat och service, finns även massage och diverse spabehandlingar.

Sedan blev det Patagonien som var ett miljöombyte på flera sätt. Vi bodde i El Calafate, hotellen här är generellt väldigt mycket mer rustika, tänk dig fjällstuga i Åre. Finns ett flertal bra och ganska billiga alternativ. Flygresan hit kostade inte mycket heller, 1500:- per biljett från BA. Aktiviteter inkluderade heldags utflykt till glaciären Perito Moreno samt linbana nedför en bergssluttning. Glaciärbesök är ett MÅSTE, helt fantastiskt och något jag kommer att komma ihåg hela livet! Det skall finnas motsvarande glaciärer på den Chilenska sidan av bergen också så ni kanske inte behöver ta er hela vägen till Argentina. Men se till att besöka någon av dom!

Efter Patagonien kände vi att vi behövde lite festligare aktiviteter och tog därför en spontanare till Punta del Este i Uruguay (återigen väldigt billigt flyg). Nyårsveckorna är det fullt blås här och i princip hela Sydamerika åker hit om de har pengar på banken (vilket förklarade de öde gatorna i Buenos Aires). 24 timmar i Punta blev det och vi bodde på Conrad vilket var riktigt bra och rekommenderas. Hade gärna stannat längre men hade en flight tillbaka till Sverige dagen efter. Punta del Este är också värt ett besök om man vill ha lite puls, speciellt dessa veckor!
 
Toppen