Senaste nytt

En framtid med Tågoperatörer i Flygallianser

Palazzi

Medlem
Resebokningsföretaget Amadeus har släppt rapporten "The Changing Face of Rail Travel", en analys över ett tätare samarbete mellan flyg och tåg i framtiden.

Det tror att det ur konkurrenshänseende vore en god idé att inleda ett tätare samarbete mellan tåg och flyg som gör att man kan boka kombinationer på en och samma biljett. Lufthansa har ju redan ett sådant samarbete på prov med Deutsche Bahn...

Rapporten ser det inte heller som omöjligt att tågoperatörer kan gå med i flygallianser. Vore ju sannerligen intressant! :)

Så ska tåget samarbeta med flyg i framtiden | Resor | SvD
 

Snosken

Medlem
Jag tror det bara är en tidsfråga innan det kommer bli så, nu kommer ju dessutom även SJ och andra utländska tågbolag kunna bokas i Amadeus eget system. DB och Lufthansa har det ju redan som du nämner, men då går ju tågen som "LH flighter".
Det nya är, om jag fattat allt rätt, är att tex så kommer SJ bokas som SJ, välkomna till STAR? SJ...?
 

Axel

Medlem
Jag tror det bara är en tidsfråga innan det kommer bli så, nu kommer ju dessutom även SJ och andra utländska tågbolag kunna bokas i Amadeus eget system. DB och Lufthansa har det ju redan som du nämner, men då går ju tågen som "LH flighter
Menar du att tågresan är en slags codeshare eller?
 

Snosken

Medlem
ja, i dagsläget är det en codeshare. Tex kan du boka ARN till Köln, via FRA. Då är tåget mellan FRA och Köln en "LH-flight", typ LH8998 eller nåt sånt. Tror stationen i Köln heter QKL eller nåt sånt, så du har en "flight" mellan FRA-QKL med LH.

Inom en snar framtid ska du dock kunna boka SJ med ett SJ prefix, tror dom kommer få 9B, så en resa kan se ut:
Skövde - ARN med 9B 111
ARN - EWR med SK 995 (eller vad den nu heter)

och förhoppningsvis kan man göra det som en genomgående biljett. hoppas det inte blev rörigt nu... :)
 

GOTATH

Medlem
Har inte SAS och SJ börjat lite med detta. De har väl ett samarbete så att man kan boka tex Mora- Amsterdam med tåg och flyg med en garanterad anslutning. Flyrail heter det väl? Bara SK-prefix som fattas isf.
 

David

Medlem
Har inte SAS och SJ börjat lite med detta. De har väl ett samarbete så att man kan boka tex Mora- Amsterdam med tåg och flyg med en garanterad anslutning. Flyrail heter det väl? Bara SK-prefix som fattas isf.

Jovisst! Men som du säger, det saknas SK-prefix på tågen så det blir att dela poängen mellan SJ Prio och EB/annat.
 

extacn

Medlem
Kan nog stämma, dock inte fullt bokningsbart, nu tror jag man ska kunna boka hela linjenätet, inklusive andra tågoperatörer... med betoning på tror..

Tågbokning:

SJ anslöt sig till Hermes (UIC 918 = tågbokning mellan europeiska tågoperatörer) redan 1992 och resebyråerna (de som körde SMART) kunde därmed boka hela Europa, precis som SJs egna säljverktyg. Givetvis gick det att boka från andra hållet också.

ACP Marketing har en proffsklient också (för resebyråer) som via SJs Hermes-koppling kan sälja Europas utbud. Den är spridd över hela världen.
 

Palazzi

Medlem
Nu har även Ethiopian Airlines ett samarbete med Deutsche Bahn inom Tyskland.... Man skriver tydligen in ett standardprefix i bokningen som avreseflygplats. Detta prefix (QYG) motsvarar alla möjliga DB-stationer i Tyskland. Du transporteras med DB till FRA till fast pris, oavsett sträcka...

Resande i Businessclass bokas i DB 1:a klass... För resterande resenärer gäller 2:a klass.
 
Toppen